Вкуси Норвегия – дни на норвежката морска кухня

На откриването Н.Пр. Гюру Катарина Х. Викьор, посланик на Кралство Норвегия, разказа интересни факти за развиването на аквакултурата в Норвегия и преимуществата на норвежката морска храна.

Специален гост на събитието, организирано от Посолството на Кралство Норвегия и Norwegian Seafood Council, е звездата на норвежката съвременна кулинарна школа Даниел Руше Мадсън, който представи тънкостите при приготвяне на норвежка сьомга. Известният Chef е готвил за президенти, политически личности, кралски особи и звезди като Лиз Хърли, Клиф Ричард, Крис Риа и Джеръми Айрънс, съавтор е на най-добрата готварска книга в Норвегия за 2012 г. Worlds Best Seafood, става популярен със съвместното си шоу с корифея Гордън Рамзи като изявите му в тв шоута и интернет са гледани от над 100 млн. души.

Морската храна е трета по обем в износа на Норвегия, след експорта на нефт и природен газ, както и машинна техника. „Ние сме сред най-големите износители на морски дарове в света, известни сме с наша-та сьомга, кралски скариди, треска, раци, пъстърва и много други морски продукти. За първите 3 месеца на тази година, износът на норвежка сьомга е нарастнал с 32 %. Много се радвам, че норвежката морска храна се търси все повече и на българския пазар. Морските дарове в Норвегия се отглеждат в студена и чиста вода и аква културите са разположени в океана, което осигурява отличен вкус и качество на нашите продукти“, коментира Н.Пр. Гюру Катарина Х. Викьор.

Едно от най-големите предизвикателства, пред които е изправен светът днес, е осигуряването на доста-тъчно количество здравословна храна за бързо нарастващото население на Земята. Отговорът на Норве-гия е развиването на аквакултура. Хилядолетната практика в риболова и желанието да се съхрани море-то, за да може то да изхранва бъдещите поколения, е довело до развитието на индустрия, осигуряваща днес 22 700 работни места само в Норвегия. Продуктът на тази индустрия е достатъчен за осигуряването на 12 милиона ястия на ден в над 100 различни страни в цял свят.

Събитията са насочени, както към професионалните готвачи от страната, така и към хора, изкушени от готвенето и представянето на храната пред широка публика и са организирани от Посолство на Кралство Норвегия и Norwegian Seafood Council с гостоприемството на МЕТРО Академия и ресторант Чепишев.

Автор:
Георги Герасимов  

Leave a Reply