Влиянието на масите: Кои са новите автентични лидери и как да станете такива

PRnew.info Team I 14.10.2016

Пирамидата на влиянието се обръща според последното издание на Edelman Trust Barometer

Тази година международното проучване Edelman Trust Barometer разби представата за връзката между властта и влиянието. В исторически план двете винаги са вървели ръка за ръка. Хората с власт са имали по-голям достъп до информация, което заедно с тяхната позиция и привилегията на по-добро образование, им е гарантирало влияние.

Но това вече не е реалността.

Днес, класическата пирамида на влиянието е обърната на обратно. Хората вече не разчитат на елитите, за да им предоставят информация и да формират общественото мнение. Мнението на близки, приятели и познати е с много по-голяма тежест от това на традиционните авторитети. Запитаните в тазгодишния Trust Barometer казват, че се доверяват на „човек като себе си” толкова, колкото и на академичен експерт /64%/ и много повече отколкото на изпълнителен директор /49%/, представител на неправителствени организации /48%/, член на борд на директорите /44%/ или политик /35%/. Изследването показва, че хората все по-често активно препоръчват компании и брандове въз основа на тяхното ниво на доверие в тях /59%/. А според друго проучване на Edelman – Earned Brand 75% от хората разчитат на мнението на познати при взимането на решения относно различни марки.

Резултатите от Trust Barometer 2016 показват още, че за да се информират за новини 71% от хората използват онлайн търсачки и 67% – социални мрежи, почти колкото и телевизията 69%.

В резултат имаме обърната пирамида на влиянието, където широката общественост има повече влияние от властимащите. Това създава истинска предизвикателство за хората на отговорни позиции. Те трябва да намерят нови начини да ангажират обществото и да влияят на мнението му.

Инверсията на влияние и свързаната с нея разлика между доверието на хората с авторитет и тези с влияние – изисква нов лидерски модел. Старият подход на еднопосочна комуникация вече не е актуален.

Успешното лидерство означава да прегърнеш тази нова, обърната пирамида на влияние.

Хората, които се стремят да влияят в тези нови условия, трябва да държат по начин, който показва, че интересите им се препокриват с тези на обществото като цяло. Почти
8 от 10 анкетирани в изследването споделят, че информация относно ценностите спомага за изграждане на доверие у лидера. Също толкова важно е съзнаването на пречките, които лидерът е превъзмогнал, тяхната история на успеха и как образованието им ги е формирало.

Необходими са искрени и автентични ценности и широкообхватен подход, който да ангажира заинтересованите страни. Лидерите, които успешно усвоят този нов подход, ще осъзнаят, че са достигнали едно ново и по-силно ниво на влияние. В свят, където влиянието се е изместило към масите, чисто човешката връзка през призмата на личните история и опит и споделени битки, е по-важна от всякога.

На 22 и 23 октомври се провежда практическия тренинг за ТВ и публична изява, за усвояване на нови лидерски качества, формули и модели за влияние. Основен лектор в тренинга е Стойчо Керев, журналист, продуцент, медиен и маркетинг експерт, чиято кариера започва от класически телевизионни предавания като „Събота късен следобед“, „Всяка неделя“ и продължава с „Диалози“, „Пряка демокрация“, „Въпрос на гледна точка“ и “Новото познание”. Специализирал е в BBC и в “Sky News”. От края на 90-те години Стойчо Керев консултира чужди компании, води лекции и специализирани обучения по публична реч, убеждаване, влияние и комуникации. е подходящо за хора, които искат да усъвършенстват не само уменията си за комуникация с медии, но и за презентиране, убеждаване и влияние по време на публични изяви. Тренингът е организиран от AMI Communications

PRnew.info е партньор на събитието.

За записвания: http://bit.ly/2bBjjKf , телефон за връзка: 0886 634 577.

Източник: по материали на Edelman

Leave a Reply