Водещата Миа Сантова: ИМА ГЛАД ЗА АЛТЕРНАТИВНА ТЕЛЕВИЗИЯ

в. Монитор | Светослав ПИНТЕВ | 23.11.2011

Бих се снимала в сериал, казва журналистката

- Миa, как си обясняваш големия интерес към твоето предаване и към предаванията на TV7 като цяло напоследък?

- Има вакуум на пазара, който според мен TV7 успешно запълва. Усеща се един глад за алтернативна телевизия, различна от вече официозните БНТ, bTV, Нова, като тук отварям скоба, че Нова телевизия в последните години, по мое мнение, се срина. Фактът, че някои от най-добрите им журналисти дойдоха в TV7 последния един месец, е много показателен. Истината е, че Нова телевизия погреба публицистиката си. Това се отрази на рейтинга и на доверието много сериозно. Веднъж загубиш ли доверието на аудиторията, е почти невъзможно да се възвърне, да не кажа, че е невъзможно.

- От кой тв порок искаш да избягаш?

- Иска ми се да избягам от втръсналите физиономии, което другите телевизии правят, подчертавам го дебело. Въртят се едни и същи лица непрекъснато. Иска ми се да се занимаем с малко по-глобалния аспект на нещата.

- Мислиш ли, че за успеха на твоето предаване имат заслуга и твоята привлекателност като жена?

- Не знам. Виж, аз съм от това поколение тв работници, на които имената ни станаха разпознаваеми. Имаше един много дълъг момент, когато бяхме просто част от медията.

- Би ли участвала в тв продукт извън твоята сфера – риалити, сериал?

- В риалити категорично не бих участвала. В сериал бих се снимала с удоволствие. Между другото, имах едно съвсем условно предложение, което за съжаление не мога да приема, защото е от конкурентна медия. Това все пак е нещо, което с удоволствие бих направила. Например някоя епизодична роля, където да съм сервитьорка. Шегувам се, но такова нещо бих направила с удоволствие. Давам си сметка, че съм много осакатена от това, че цял живот съм правила новини. Сега го усещам, като подготвям предаването, че там си в матрица, имаш една информация, която трябва да поднесеш по най-достойния и авторитетен начин, но дотам. Няма импровизация, няма разсъждения. Това много ограничава в един момент, когато трябва да правиш другото. В новините човек се стяга, там наистина нямаш право да проявяваш лично отношение.

- Сама си пишеш текстовете за предаването. Не те ли изкушава някакъв друг вид писане?

- О, много, но истината е, че се притеснявам, че няма да се получи. Знаеш ли колко пъти ми се е искало да седна и да пиша, много идеи са ми хрумвали, обаче… Бих писала разкази, някаква форма на абсурда. Трудно е да се обясни. Много ми се е искало, но ме е срам.

- Нещо езотерично?

- Тази тема ми е страшно интересна, но като консуматор. Чета много такива неща, абсолютно безразборно. Препрочитам по няколко пъти книгите на Елена Блаватска, Рьорих, класиците в областта. Препрочитам ги, защото понякога разбирам, понякога нищо не разбирам от това, което пише, то е въпрос на порастване да го проумееш. Имам няколко тома на нощното си шкафче, които чета от години, непрекъснато се връщам към тях, пак ги препрочитам. Гледам как съм подчертавала някои неща и си викам: "Това защо съм го подчертавала, като сега въобще не ми е интересно.“ Съвсем по друг начин човек възприема нещата.

- Какво те накара да се обърнеш към езотеричната литература ?

- Един личен момент, който преживях, обикновено така става. Потърсих някакъв изход от това нещо. В интерес на истината, го намерих. Нали знаеш, че книгите сами идват при теб. Намират те буквално. Една книга ме намери в най-точния момент от живота ми. Казва се "Храбри души", но не помня автора. Открих тази книга в най-най-тежкия възможен момент. Така ми светна пред очите, когато я прочетох. Започнах малко по малко. Като малка съм чела такива неща, защото баща ми много се интересуваше от подобна литература, вкъщи беше пълно. Аз просто не я разбирах. Преди 3-4 години започна всичко да ми бъде страшно интересно. Не мога да кажа, че съм разбирач, в никакъв случай, но това, което на мен ми върши работа, си го намирам. Това е важното.

- Какво четеш в момента?

- В момента чета три книги едновременно. Чета една много странна книга, която се казва "Елегантността на таралежа", чета "Физика на вярата" на двама руснаци, където тези неща се обвързват с квантовата физика. Там е много дълбока работата и ми е много трудно. Признавам си. Такива неща чета. Много ми е интересна тази тематика, много.

- Любовта ти към пътешествията е всеизвестна, работата пречи ли ти да пътуваш?

- Сега с тази съботно-неделна формула е малко по-трудно, но не ми липсва. Има периоди, в които човек се отдава на нещо и само то го интересува. Година и половина обикалях света. Сума ти места обиколих и някак се наситих. Сега имам нужда да си поседя тук, да си поработя. Много ми е приятно. С такова удоволствие го правя и толкова добре се чувствам. Напоследък не ходя никъде. Тия избори ми изпиха силите. Истински съм горда, че телевизията ни се представи блестящо на изборите. Беше един много голям скок от всякаква гледна точка.

Стр. 24

Leave a Reply