Водещата на “Денят отблизо с Мария”: Обичам си живота!

в. Жълт Труд | Емилия ДИМОВА | 26.09.2012

Тя се самоопределя за телевизионен чирак, тръгнал по стълбицата на кариерата си в БНТ още от студентство, когато започнала като репортерка в предаването "Здраве". После правила репортажи и за "Здравно осигуряване", "Моят ден", "24" – предаване за НАТО и България, автор е и на няколко документални филма за екрана на медията. Миналата година си поделиха с Мира Добрева ефира на предиобедното предаване на обществената медия, а от седмица време е сама в студиото – "Денят отблизо с Мария" е всяка делнична сутрин от 10 до 12 часа. Но доверява, че макар да е повече от десетилетка в медията, не разбира хората, които свързват телевизията само с появата си на екран. Защото за нея тя не е само усмихващо се лице, а работа, обсебваща като първа любов.

- Има ли някакъв задкамерен конфликт във факта, че само ти оставаш на екран през делничните дни, а Мира ще води уикенд предаванията?

- Ако кажа, че няма конфликт, едва ли ще успеете да продадете толкова, колкото ви се ще от вестника. Конфликтите, разправиите, завистта и пошлостта продават днес и това ми е повече от ясно. Ако си нормален, не си интересен.

- Все пак имаше ли някакво професионално съперничество между вас двете през изминалия сезон?

- Къде няма съперничество според вас?! То е в основата на амбицията, била тя добронамерена или недобронамерена. Съперничество е имало, да, но то е било феърплей и от моя страна, и от нейна, защото преди всичко ние сме коренно различни и като телевизионно излъчване, и в живота.

- Какво ново и различно могат да видят зрителите в "Денят отблизо с Мария" в сравнение с другите телевизии?

- Те вече гледат нещо коренно различно. Предполагам, че скоро ще видите копи-пейст пренесени рубрики в други телевизии, което може само да говори колко по-високо е БНТ1. От този сезон предаването вече е два часа и с обновена концепция. Идеята на продуцента Ива Димитрова бе да вкараме автентичност и еле менти на риалити в целия слот, за да могат зрителите да гледат нещо истинско. Израз на това е "Влез във форма с нас", наистина уникално студийно риалити в което всичко се случва пред очите на зрителите. Избрахме 7 човека, които са напълно различни типажи, но имат една цел – да се харесат. Понякога само лек дискомфорт или сериозно заболяване може да те накара да се намразиш, да имаш ниско самочувствие, да не можеш да се реализираш и най-важното да не можеш да си повярваш. Е, ние имаме амбицията да променим точно това в хората, които избрахме и които ни потърсиха. В момента с тях вече работи група специалисти. В двучасовия формат на предаването има и нови лица като ководещи. Това са Памбос, който освен че разгрява с танци групата от "Влез във форма с нас", ми помага и във всичко пред камерата. Гергана Стоянова пък води рубриката за светски новини. Вкарваме и много популярни теми от и за живота, а за сладките неща в него ще ни разказва от първо лице Милена Атанасова, професионален пиар и психолог.

- Изглежда, че здравната ти рубрика заинтригува много аудиторията. Имаш ли нова концепция и за нея?

- Здравните теми, които присъстват в предаването, винаги са правени с различна гледна точка, винаги се е търсило непознатото, малко известното, преди всичко са направени изключително професионално. Сега здравната тематика се разширява и в петък, но това е наистина специално издание, което някои телевизии вече откраднаха! "Зелената линейка" е от 10-11 часа – идеята на главния ни продуцент Роберт Ковачев се оказа много успешен обществен
проект, защото напълно безплатно лекарите отиват при хората от малките градове. Всичко, което се случва е невероятен скрининг на това, какво всъщност е състоянието на българина в момента. Сега продуцентът и автор Ива Димитрова, режисьорът Пламен Николов и сценаристът Нина Янакиева подготвят пътуването на линейката до Благоевград. В петъците е отделено място и за здравна публицистика – зрителите ще могат да получат адекватна и навременна консултация от нашите специалисти, ще могат да разберат правата си на здравноосигурени. Това не се прави много лесно, защото в България са много малко журналистите, които са се специализирали в тази тематика, но аз и продуцентът на предаването Ива Димитрова много дълги години сме се занимавали точно с това.

- Как на практика предаването може да помогне на обикновения зрител в сблъсъка му с неуредиците в нашата здравна система?

- Интерактивната връзка при нас е много засилена. Екипът ни постоянно държи контакт със зрителите ни във фейсбук, електронната ни поща. Отговаряме на вси чки въпроси, а от тази година зрителите имат уникалната възможност да получат адекватно и професионално второ мнение.
Могат да ни изпратят изследвания, епикризи, а нашите специалисти да ги консултират. Това не съществува в нито една медия, защото целият ни екип вярва в едно – че това предаване не се прави за нас самите, а за хората, които ни гледат.

- Много лекари са на мнение, че медиите преднамерено "очернят" лекарската гилдия, показвайки само негативни примери. Съгласна ли си с такова гледище?

- Имаше една такава тенденция, която според мен трябва да се промени. Лекарите преди всичко са хора. Вероятно някои от читателите ще се учудят, ако кажа, че у нас е пълно с добри лекари. Само че фокусът не пада върху това, защото добрата история не продава! Това е истината. Затова започваме рубриката "Лекарски истории", която може да се види за първи път в нашия ефир. В нея ще показваме лицето на един лекар без лекарска престилка, извън лекарския кабинет… – житейски и професионални истории пълни със случки – смешни, забавни, тъжни, уникални. За първи път ще видите човешкото лице на хората, от които често зависи животът ни, и пред какво са изправени те.

- Лично ти би ли определила като "здравословен" начина си на живот -спазваш ли някакъв хранителен режим, спортуваш ли?

- Внимателна съм към това, с което се храня. Няма нужда от диети, а от информираност. Избягвам пържените храни, гледам да не готвя с много мазнина. Подбирам и мазнината, с която готвя. Гледам да ям прясна храна, а не пакетирана, избягвам фаст фууд, не пия газирано или натурални сокове в кутийки…. Това е моят "здравословен" начин на живот. Когато имам възможност, отивам в планината, ходя пеша дълго време.

- Занимаваш се от доста време със здравна тематика, но ти лично ползваш ли някакви семейни рецепти или майчини съвети от народната медицина – вярваш ли в лечебната сила на природата, привърженик ли си на нетрадиционните лечебни практики, на източни методи?

- Майка ми е фармацевт и аз от малка съм възпитана в конвенционалното лечение – антибиотици, когато съм болна, хапчета за глава, когато ме боли… Едва преди няколко години започнах сама да отварям другата врата и да проявявам интерес към холистичния подход
Може би затова много ми повлия едно мое пътуване в Китай, където изведнъж виждаш другата страна на монетата – едни хора, които са пропити с философия, спокойствие, смиреност.

- Имаш доста дълъг телевизионен стаж и си пример за растеж на място – била си репортер в различни предавания, правила си и документални филми, стана и водеща. Какво те насочи към кариера в телевизията и конкретно в БНТ?

- Просто това съм искала да правя, това и го правя. Не съм съжалявала и ден, че съм в телевизия, макар да е напрегнато и често на края на деня съм изтощена. Щастлива съм, че обичам работата си – иначе другото е само убиване на време в безсмислени занимания.

- Как съчетаваш майчинство и кариера – синът ти дали не расте с омраза към телевизията, че тя често го лишава от майка му?

- Дори не съм се и замисляла как съчетавам едното с другото, то просто се получава. А има ли друг вариант?! Защото аз не съм се замисляла. Животът просто се живее с всичките му трудности и красиви моменти. Не съм от хората, които мрънкат, или ще ме чуеш да казвам колко ми е тежко. Обичам си живота!

- На екран си винаги усмихната, приказлива, а що за жена си извън студиото, когато не те снимат "отблизо"?

- Пак съм си такава, аз не се правя на нещо друго. Разликата е само в това, че когато ми се мълчи, просто си мълча, а в студиото нямам право да слушам лошите си настроения. Не обичам лицемерието и не си позволявам да бъда лицемерна. Аз съм си аз.

Стр. 28

Leave a Reply