Водещи журналисти в печата се оказаха агенти на ДС

в. Дневник | Христо ХРИСТОВ | 2009-12-10 

Сътрудници на тоталитарните служби са били 36-има от 328 проверени

Комисията по досиетата обяви вчера 36 сътрудници на бившата Държавна сигурност в печатните медии. Проверени са 328 собственици и журналисти от 20 вестници.
Сред тях са Тошо Тошев, собственик в "Медиа холдинг" АД и главен редактор на в. "Труд", първият главен редактор на в. "24 часа" Валери Найденов. Тошев беше огласен още преди години от Румен Петков, а в доклада на комисията се посочва, че Найденов е работил под псевдонима Сашо за Второ главно управление (контраразузнаването) на ДС от 1983 г. Те не бяха открити за коментар. Социологът Юрий Асланов, член на Националния съвет на БСП, се оказа Виктор от Разузнавателно управление на Генералния щаб на БНА от 1985 г. Той е обявен като сътрудник в качеството му на политически коментатор и във вестниците "Монитор", "Политика" и "Телеграф". "Нито се срамувам, нито се гордея, не съм доносник, не съм клепал", коментира пред "Дневник" Асланов. "Бил съм офицер в разузнаването, познавам и Карло Георгиев (служителят, който го е вербувал и ръководил -бел. ред.), приятел ми е, но не знаех, че работя за Държавна сигурност", допълни Асланов.Алексения Димитрова от в. "24 часа" и бившият й колега Огнян Стефанов са сред огласените. Димитрова е била агент Владимир на
Шесто управление от 1988 г. Тя е носител на приза "Черноризец Храбър". Огнян Стефанов, който беше политически коментатор, а в после главен редактор на "Фрог нюз", е бил съдържател на явочна квартира под псевдонима Академика на ВГУ от 1980 г. Стефанов беше жестоко пребит през 2008 г., след като ДАНС установи, че той е един от хората, които стоят зад сайта "Опасните". Агенти на ДС са били историците акад. Георги Марков и проф. Георги Бакалов. Те са осветени в качеството им на членове на редакционния съвет на в. "Поглед". Акад. Марков е бил секретен сътрудник Роман на Първо главно управление (ПГУ, разузнаването) на ДС от 1981 г., а проф. Бакалов – агент Борис на Шесто управление от 1989 г., като за него е запазено само картонче. "Ще се запозная с това, което е огласено, и след това ще коментирам", заяви Георги Марков пред "Дневник", а проф. Бакалов не бе открит за коментар. Неотдавна той стана председател на Държавна агенция "Архиви". Сред екипите на в. "Класа", "Земя", "Седмичен Труд", "Монитор", "Сега", "168 часа" и "Банкер" също има агенти.
Проверката не е открила сътрудници на ДС в "Капитал", "Дневник", "Експрес", "Стършел", "Позвънете" и списание "Тема". Председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов съобщи пред "Дневник", че "Стандарт" е забавил нужната информация и проверката за вестника ще е готова след Нова година.

Стр. 4

Leave a Reply