Водещият на новините на тв “Европа” Ангел Бончев: В “Любен Гройс” лесно влизаш, но трудно излизаш

в. Новинар | 17.09.2011 

Водещият на новините по тв "Европа" Ангел Бончев е родом от Асеновград. Той е един от най-успешните кадри на "Театрален колеж Любен Гройс". Участва в няколко италиански и френски филмови проекта. Със съжаление споделя, че заради новинарството не му остава време да играе в театъра. Смята обаче, че актьорските умения му помагат много в нюзрума, особено когато се налага да "отиграва" някоя извънредна емисия.

- Какво е предимството да си завършил театрален колеж "Любен Гройс"?

- Този колеж има един голям плюс. Той е, че лесно влизаш, но трудно излизаш. При обучението от голямо значение играе т. нар. естествен подбор. Само като пример ще посоча, че в моя курс влязоха 24 човека, а на финала бяхме едва 13. Само който е талантлив и силен и успее да устои на всичките предизвикателства и изкушения, остава до края.

- Кои са били най-големите предизвикателства пред вас?

- На първо място да преоткрия себе си. В тази професия няма как да работиш, ако не си наясно кой си, защото разковничето се крие в това да използваш изцяло инструментариума от всичките си качества. Ако не знаеш какво притежаваш, няма как да го впрегнеш да работи за теб. В процеса на обучението започваш да се преоткриваш – с всяка една роля, с всеки следващ ден, с работата ти с различни режисьори и т.н.
За мен беше трудно да преодолея себе си, силен характер съм. Трябваше да се пречупя и да се оставя в ръцете на тези, които могат да извадят от мен есенцията от качества и да ме моделират.

- Кое е по-доброто училище за един млад артист – театрален колеж "Любен Гройс" или НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов"?

- Това е въпрос на избор. Аз избрах моя път и никак не съжалявам. На първо място заради самото име на Любен Гройс. Той е велик творец, но за съжаление повечето млади не го знаят, тъй като е работил предимно в областта на театъра. Все пак не мога да не отбележа, че самият Гройс има много по-големи постижения от Сарафов, но времето в което е работил, а именно репресиите и цензурата, на които е бил подлаган, са го тикали към ъгъла. Комунизъм…!
По-важното е какво се дава на студентите като образование. Не искам да съпоставям двете места, всяко има своите плюсове и минуси. Висшето училище, което съм завършил, ми е дало възможност да се развия като един по-отворен човек, отколкото ако учех в държавно училище. А когато си отворен към света, и той се отваря за теб. Това го доказва в момента и работата ми като журналист.

- Кое е основното, което трябва да знае един млад артист, преди да навлезе в занаята?

- Първо, няма да е лесно. Това не е лесна професия, както повечето хора смятат. Но пък ще бъде ужасно удовлетворен, защото работата носи много удовлетворение и най-важното – всеки ден можеш да "упражняваш" различна професия. Днес си доктор, утре бездомник, вдругиден принц и каквото още си пожелаеш… интересно, нали!

Стр. 23 

Leave a Reply