Войната между институциите се превърна и във война за ефира на държавната телевизия

Нова телевизия, Календар в 16.00 часа | 2010-03-12 

Войната между институциите се превърна и във война за ефира на държавната телевизия. Президентът Георги Първанов първоначално насрочи брифинга си за 9,30 сутринта, но му се наложи да го отложи за 14 часа. Причината е, че мнозинството гласува точно днес парламентарният контрол да започне в 9 сутринта, а държавната телевизия е длъжна да го излъчи. От БСП прогнозират, че промяната на часа на контрола е с цел медийно затъмнение на държавния глава. Председателят на парламента Цецка Цачева отрече категорично.

Репортер: Бихте ли казали защо се промени часът на парламентарния контрол?
Цецка Цачева: В началото на тази пленарна седмица, в сряда, получихме писмо от БНТ, че се предвижда втори манш на ски състезания в европейски курорт, който трябва да бъде излъчен.
„Винаги е от 11 и така е в последните 20 години в парламента.”
Репортер: Защо точно днес от 9?
„Защото президентът беше казал, че ще има пресконференция в 9,30.”
Цецка Цачева: В интерес на българските граждани направихме тази промяна.
Репортер: И другата теза е, че е заради президента.
Цецка Цачева: О, не мисля, че парламентът би се съобразил с някаква медийна акция на президента и заради това ще смени програмата на дневния си ред. Категорично отричам.
Репортер: Ама това мислите ли го сериозно, че е възможност действително да се промени парламентарният контрол само заради президента, да не му се чуе думата?
„Ами след като 20 години нещо се случва в 11 часа, не виждам някаква изключителна причина днес да се случи в 9 и повече ми прилича малко на вчера от детската градина. Колегите от ГЕРБ се разболяха от болестта, от която се разболяват всички управляващи. А именно да се организират информационни затъмнения.

Leave a Reply