Войната на интернет-гигантите: FACEBOOK VS. GOOGLE

сп. Mr. Big| Леся БАКАЛОВА | 24.06.2011

 

 

Вече за никого не е тайна, че зачестилите конфликти между Facebook и Google не са инцидентни, а стратегически ходове в поредната война на брандовете. Заклетата "дружба" между двата интернетгиганта бързо набира обороти. Ето как:
Facebook патентова "социалното търсене"
Имало едно време, когато лидерството на Google в сферата на търсенето не било заплашвано от нищо, а бъдещето изглеждало напълно безоблачно. Но се появил Facebook и отправил открито предизвикателство към търсачката, заявявайки, че търсенето би било много по-ефикасно, ако отчита интересите на приятели (а кой разбира повече от това от компанията на Закърбърг). Засега съюзът на Закърбърг и търсачката на Microsoft – Bing не показва големи успехи, но много експерти смятат, че всичко тепърва предстои. Ръкавицата бе хвърлена…
20 октомври 2010 година
Сътрудник на Google публикува разширение Facebook Disconnect
Бутонът Facebook Connect, инсталиран на милиони сайтове, събира информация за това кои сайтове посещават потребителите на социалната мрежа. На програмиста на Google Браян Кениш това следене никак не му харесало и в свободното си време съставил приложението Facebook Disconnect за браузъра Chrome, който блокира модула Facebook. 29 октомври 2010 година
Създателят на Google Maps отива в Facebook
Ларс Расмусен, който осем години работи за Google, смени работодателя си и дори се премести от Австралия в САЩ за новата си работа.ТасеЬоок очевидно е променил света и там има още много възможности, над които да се работи – мисля, че е добро място за мен", заяви създателя на Google Maps. След заминаването му мнозина започват да говорят за "бягство от
50 BIG words потъващия кораб". 4 ноември 2010 г.
Google забранява на Facebook да прехвърля контакти
Дълго време можеше, когато въведете своето потребителско име и парола в Google Gmail, да разберете кои от хората в контактите ви имат профил и в социалната мрежа. Но обратното не можеше – Facebook старателно пазеше данните за приятелите и не искаше да ги сподели дори със самия потребител. В крайна сметка на Google това му писна и той въведе ограничение – да търсят контакти могат само сайтове, които са готови да предприемат реципрочни мерки. За Google, известен с неофициалното си мото "Не прави зло на другия", това бе акт на крайна агресивност. 9 ноември 2010
Facebookзаобикаля забраната за прехвърляне на контакти
След като директното прехвърляне на контакти от Gmail във Facebook спря, компанията на Закърбърг намерила "обходен маршрут". Тя предложи на потребителите си първо да натиснат в Gmail бутона "Износ контакти във файл", а след това да изтеглят файла, което всъщност е само една стъпка повече.
10 ноември 2010 година
Google се опитва да убеди потребителите да не предоставят контакти
Google щеше да плати твърде висока цена, ако забрани изнасянето на контакти, затова реши да приложи по-евтин метод – убеждението. Ако страницата, към която потребителят изнася контакти, е Facebook, той е посрещнат от впечатляващо съобщение, в което името на социалната мрежа не е заявено, но се обяснява, че това е"капан, който иска да получи вашите контакти" и се пита дали потребителят иска да се излага на това.
15 ноември 2010 год.
Facebook създава убиец на Gmail Facebook обяви, че пуска новата си услуга за съобщения Messages. Въпреки че социалната мрежа никога не я нарече"убиец на Gmail", журналисти доброволно направиха това вместо нея. Услугата позволява на потребителя никога да не напуска пределите на любимата си мрежа, въвеждайки целия интернет в нея, а както е добре известно – и преди това много потребители буквално живееха във Facebook.
20 ноември 2010 год.
Google получи каквото искаше, но никак не остана доволна
Историята с контактите завърши с това, че Gmail просто изчезна като понятие от Facebook. Кой от двата гиганта загуби повече- не се знае, но е ясно, че най-много загубиха потребителите.
26 декември 2010 год.
Създателят на Facebook Disconnect напусна Google
А какво правеше програмистът Браян Кениш, за когото вече споменахме, през цялото това време? Вероятно пак му бе останало свободно време да мисли, а размишленията му доведоха до това да реши, че собственият му работодател е същата стока като конкурента и по същия начин ловува за потребителски данни. Той напусна и сега работи по нов проект-Google Disconnect (по-точно разработва приложение, което да блокира събирането на данни от трета страна, включително и Google)
Май 2011 год.
Facebook и Google се сражават за Skype
Помните ли приказката "Двама се карат, третият печели"? Ето ви нагледен пример – и двата гиганта се опитаха да купят Skype, наддавайки с все по-големи суми. Вероятно щедростта им бе подкрепена от мисълта, че услугата е твърде вкусна хапка за конкурента. В крайна сметка всичко завърши с рекордното предложение на Microsoft, срещу което и двамата конкуренти не можеха да направят нищо.
13 май 2011 год.
Facebook призна за очерняне на Google
Притисната до стената от фактите, социалната мрежа призна, че поредицата от статии в пресата на TeMa"Google не пази надеждно поверителни потребителски данни" е нейно дело. Наетата за целта PR-агенция си посипа главата с пепел, но самият Facebook започна да настоява, че Google наистина не се тревожи за личната информация и да се доведе това до знанието на обществото е било едва ли не граждански дълг. Бихме повярвали в искреността на Закърбърг, ако самият Facebook не бе"изловен" в невнимателно боравене с информацията за неговите потребители.
16 май 2011 год.
Google пуска убиец на бутона Like
Последният удар дойде от Google. След като по-рано бе въвел бутона «+1», който позволява на потребителите да препоръчат страница на приятели, сега компанията позволи и на други сайтове да го приложат по подобие на Like на Facebook. Кой от двата бутона ще надделее ще видим, но и отсега знаем, че няма да ни е скучно да наблюдаваме двете компании.
***
Google с най-добър корпоративен имидж в САЩ
Google е компанията с най-добър корпоративен имидж в САЩ, показва годишното изследване на Harris Interactive. Това е 12-та поредна година за класацията. Отчита се подобряване на имиджа на корпорациите като цяло, след трудни две години на криза. В листата са включени 60-те най-големи компании в САЩ. Забелязва се голямо обществено одобрение на технологичния сектор, където компаниите имат средно 75% одобрение, спрямо 57% за сектора на търговия, например. Facebook е включен за първи път в класацията. Компанията дебютира в средата, под номер 31. Подобряват се позициите на автомобилната индустрия, отчитат още от Harris Interactive.
***
Facebook е компанията с най-млади служители – средно 27 г. Служителите във Facebook са най-млади в сравнение с другите технологични гиганти, но също така са и най-стресираните, става ясно от проучване на PayScale Inc, цитирано от Bloomberg. Средната възраст на работещите в социалната мрежа е 26 г. Facebook има и най-голям процент дами в екипа си – 33%. Най-възрастни са служителите на IBM и HewlettPackard, чиято средна възраст е 44 г. Стажът не е най-важното нещо при наемането на служители в компанията, управлявана от 27-годишния Марк Закърбърг. "Не мислим, че дългогодишният опит е гаранция, че един служител ще работи добре, казва Закърбърг. "Я ме вижте мен. Започнах компанията в колежа." В проучването са разгледани Amazon, com, Apple Inc., Dell, Facebook, Google, Hewlett-Packard, IBM, Intel Corp. и Microsoft. Средната стартова заплата в Apple е най-ниска от всички в проучването – 43 100 долара на година (без да се брои персоналът в магазините). Най-висока средна стартова заплата дават в Microsoft – 86 900 долара на година. Във Facebook средната стартова заплата е 59 100 долара, което с 49% над средното за страната и с 13% повече от средната заплата в технологичния сектор. Високото заплащане обаче си има цена служителите на Facebook определят работата си като силно стресираща. Компанията, която е само на 7 години, непрекъснато търси начини да се обновява, за да остане на върха в един динамично развиващ се сектор. Компаниите в технологичния сектор са изправени и пред проблема да задържат ценните си кадри. В Google през януари обявиха 10% увеличени на заплатите, с което компанията се опитва да се предпази от "изтичане на талант." Google предлага на служителите си и екстри като масаж и гурме-кафене. Компанията е на първо място по заплата в средата на кариерата – 141 000 долара. Google е втората компания с най-млади служители в сектора – средно 31 г.

Стр. 50, 51

Leave a Reply