Волен Сидеров: Има медийни босове, които трябва да бъдат разследвани за търговия с влияние

в. Атака | Марин МАРИНОВ * | 2010-04-14 

В Синята коалиция се наблюдава яневизъм – опити за рекет, за преувеличаване на собственото си значение

- Г-н Сидеров, тази седмица вие поемате ръководството на Комисията за контрол на ДАНС в парламента. Вече очертахте акцентите от бъдещата ви работа като председател на тази комисия. Имате забележки към дейността й по отношение на знакови лица в ДАНС – кога са назначени и кога са освободени. А също така противодействие на държави, които имат враждебни към България интереси и проверка на определени медии. Необходими ли са всички тези проверки и каква е оценката ви за цялостната дейност на ДАНС досега? Някой пречи ли ви?

- На практика тази комисия заработва сега, в това Народно събрание за първи път. Тя беше създадена в миналия парламент, но така и не тръгна, не заработи. Досега ние имаме всъщност две сесии работа. Мисля, че през тези сесии агенцията можеше да има малко по-интензивна дейност – по отношение на изискване на повече информация за това какво е вършила, какви хора е назначавала, как ги е назначавала. В тази връзка преди два дни казах и пред Българското национално радио, че ще искам Комисията за контрол на ДАНС да разбере как например е бил назначен Алексей Петров, който сега е нашумяла фигура и е уличен и обвинен в редица тежки престъпления.

- Защо е важно това?

- Защото трябва да знаем адекватната информация – досега имаше само слухове. Някой казва нещо, някой дава интервю в медия, това не е официална информация. До момента комисията не е поискала от ръководството на ДАНС точна справка – кога е бил назначен, като какъв – щатен, нещатен. Чувам само някакви подмятания по медиите. Трябва да се каже ясно. Бившата контраразузнавателна служба – НСС, сега е в ДАНС. Така че ако Петров е бил служител на тази служба или агент, то трябва да дойде точна информация. До този момент тя не беше поискана от предишния председател не знам по какви причини. По същия начин смятам, че трябва малко повече контрол, защото това е комисия за контрол, тя самата не може да прави разследвания и залавяния на хора. Но тази комисия може много сериозно да влияе върху агенцията да бъдат активизирани някои линии на контраразузнавателната дейност, защото тази агенция все пак е основно контраразузнавателна. Смятам, че там има доста какво да се прави, особено по линия на пантюркизма, панислямизма. Две линии, които според мен бяха занемарени през последните 20 години.

- Актуална ли е тази опасност в момента?

- О, да, разбира се, че е актуална. Ние говорим за борба с тероризма, който е ислямски.

- А по отношение на България има ли такава опасност?

- България специално е в много особена позиция – тя е вход, тя е мост към Европа. Освен че минават оттук, доста такива организации имат база и влияние. Аз съм говорил и писал през годините много по тази тема.

- В момента имате ли нещо конкретно предвид – сигнали, данни?

- Никога аз не съм отделял поглед и внимание от тази тема и знам, че дейността на тези, които наричаме ислямисти, фундаменталисти и пр., не е преставала да съществува в България. Кой знае каква съпротива не е имало. Имаше години, през които дейността на контраразузнаването даже беше умишлено спирана от властта. Както и от предишния кабинет, така и от по-предишния. Това се правеше по обясними причини – защото там ДПС беше основен фактор.

- От 9 месеца властта е сменена. Сега някой пречи ли на ДАНС да си върши работата в тази посока?

- Сега има ново ръководство на агенцията, има знаци и признаци, че там работата се нормализира, че агенцията престава да бъде инструмент за политически натиск, журналистически рекет и т.н., както стана ясно, че е била през предишния мандат.

- А защо не е активна по отношение на заплахите от панислямизъм?

- Отговорът е един и той е много ясен – защото България няма национална стратегия по сигурността, приета на държавно, на парламентарно ниво и да бъде прилагана и изпълнявана от подобни служби за сигурност. По тази причина те стоят малко блокирани, в изчакване и упражняват само рутинни действия.

- Не проявяват активност?

- Винаги се оправдават с това, че нямат ясна директива. В крайна сметка те са изпълнителен орган. Ако има национална стратегия по сигурността, която трябва да се изработи и крайно време е да се изработи, тя ще включва всички геополитически обстоятелства. Актуалният момент за България днес през ХХI век, през 2010 г. е, че трябва да се дефинират кои са опасностите, кои са приятелите и неприятелите, за да може агенцията по сигурността да работи пълноценно. Това е дълг на политическия елит.

- В интервюто си по БНР споменахте и Русия, когато дадохте пример за интереси на чужди страни извън Европейския съюз. Има ли някаква заплаха към България от руски интереси?

- Би могло и да има, защото това е една много могъща държава, с много интереси. Някои ги наричат имперски. Това е държава, която има много силни енергийни интереси в региона и като страна на кръстопът ние трябва непрекъснато да съблюдаваме дали те понякога не се разминат с българските национални интереси. Впрочем, това не означава неуважение към която и да е държава, към нейния народ, култура и традиции. Означава защита на националната сигурност на страната ни. Една служба за сигурност трябва да работи за националната сигурност и толкова! Да не се вкарват никакви "фили" и "фоби", чувства и сантименти, а да се работи по това. Ако нещо застрашава сигурността, независимо дали идва от Русия, Америка, Турция или Франция, това трябва да бъде докладвано на държавното ръководство.

- Е, все пак Америка е наш партньор в НАТО. Франция пък е член на Европейския съюз и също в НАТО. Смятате, че по отношение на Русия като евентуална заплаха има недостатъчна активност от страна на ДАНС?

- Става дума за това, че както с пантюркизма и панислямизма има леко ослушване и недостатъчна активност.

- Знам, че няма съдебно решение и влязла в сила присъда, но какво е личното ви убеждение – Алексей Петров ли е главата, пипалото на Октопода, или е жертва на политическа репресия?

- В последно време излязоха доста материали по медиите и аз мога само като читател и зрител да коментирам. Оттам нататък нещата са в ръцете на прокуратурата и съда. Но има достатъчно улики, че този човек е бил замесен в престъпна дейност. И точно затова моят въпрос е: как е било съчетавано това негово битие с битието на служител – кадрови или некадрови, на службите. Пак ще повторя – не стана ясно той точно какъв е бил, кой го е назначил. По моя неформална информация, това е станало по времето, когато вътрешен министър е бил Емануил Йорданов, а премиер Иван Костов. Преди може би два месеца аз поставих този въпрос в Комисията за контрол на ДАНС и дори поисках г-н Костов да даде и той някакво мнение; да бъдат изслушан както Емануил Йорданов, така и Атанас Атанасов, да кажат кой как го е назначил, за да престанат подмятанията и да не работим по слухове.

- Те използвали ли са го, възлагали ли са му задачи?

- Не мога да знам. Точно това искам да разбера и аз, затова като председател на комисията директно ще питам ръководството на ДАНС в лицето на нейния председател г-н Цветлин Йовчев. От агенцията са длъжни да дадат информация, каквато имат при тях. Ако тя е унищожена и изчезнала, това вече означава, че някой е извършил престъпление. Впрочем, другото, от което ще се интересувам много живо, е каква е съдбата точно на такава информация – папки, материали, които се появяват тук и там. Вие знаете, че експремиерът Сергей Станишев в момента е разследван точно за това – за неопазване или злоупотреба с класифицирана информация. Ще искам една точна справка какво смята днешното ръководство на ДАНС че липсва, кой е бил отговорен за това и да се търси отговорност. Не можем само да говорим за изчезнала информация и да не търсим отговорен. Виждаме, че във вестниците излизат материали, срещу които трябва да се води разследване, защото това е престъпление. Станишев го разследват за изтичане на класифицирана информация. Има вестници – аз ги наричам свързани с Октопода, които публикуват класифицирана информация с гриф "Строго секретно" с олигофреничното обяснение: "Един господин го пусна в пощата". Той може да го е пуснал, но ти, публикувайки го, извършваш престъпление.

- Вестник "Галерия" ли имате предвид?

- Основно – да. Защото вестникът беше създаден от същия този човек, за когото говорим и който сега е в затвора, с цел да удря по това управление, да го подрива, да го ерозира. Към този вестник мога да добавя и други медии, но да не ги изреждам сега, да не им правя реклама.

- В същия спектър, в същата ниша ли са?

- Те работят по този начин чрез клевети, чрез интриги, което по никакъв начин не мога да нарека журналистика, а насочено поръчково действие с цел оклеветяване, опозоряване, дискредитиране и удари по доверието на хората, защото политиката е стъпила на доверието на хората. И то в момента, в който кабинетът и управлението, което ние подкрепяме, имат нужда от стабилност, за да извършат реформата, за която всички говорят. Включително и участвалия преди мен в предаването лидер на СДС, който с доста нелепи аргументи започва да обясняват как това управление приличало на Жан-Виденовото. За мен това е нещо цинично. Правителството има нужда от стабилност, с помощта на която страната да дръпне напред. Всяко действие, което нарушава тази стабилност, аз го възприемам като един вид саботаж. Може да ви звучи силно, може да ви звучи като клише, но така го приемам.

- Алексей Петров в открито писмо, което разпространи до медиите, се обръща към вас със следното искане: "Г-н Сидеров, моля ви в качеството на председател на Комисията за контрол на ДАНС да предприемете необходимите действия за декласифициране на предоставената от мен информация за използване от специалните служби на своеобразен модел за отстраняване на неудобните хора, а при необходимост, включително тяхното ликвидиране." Смятате ли, че трябва да се направи това?

- Това стана след изслушването му в ДАНС през ноември миналата година. Аз лично тогава не бях в България и не присъствах, но след това четох стенограмата на това изслушване. Тогава казах, че от мен ако зависи, не виждам пречки за декласифицирането й, защото там не виждам някакви страхотни държавни тайни. Не помня в текста да има такива страхотни схеми, за които той говори. По онова време, когато Алексей Петров поиска да се разсекрети стенограмата, тогавашният председател на комисията отказа. Аз ще поставя този въпрос пред колегите, ако разсекретяването не нарушава закон или правилник, не виждам пречки да го направим.

- Има и такова обяснение, че проблемите на Алексей Петров са започнали след това изслушване в комисията?

- Това вече е някаква негова теза. Той може би търси някаква защита – нека прокуратурата и съдът да преценят какво точно използва по този начин. Но от гледна точка на това, дали в стенограмата е разкрито нещо, което може да бъде полезно и за самата агенция, и за обществото, ако не нарушава закона, аз нямам против.

- Използвани ли са ДАНС и спецслужбите в България за политически поръчки?

- За съжаление са използвани през целия период, който ние наричаме преход. Надявам се сега да започнат да работят правилно.

- Кои са били най-важните обекти на тези поръчки?

- Обикновено това са политически конкуренти и опоненти. Много често и даже водещи са били бизнес и икономическите интереси. Както установихме, при предишно управление ДАНС е използвана буквално като силова бригада. Притискани са и хора с бизнес, и журналисти.

- Можете ли да дадете примери?

- Някои случаи бяха публично огласявани, вдигна се шум. Например прословутото дело "Галерия". Впрочем, това ме подсеща да ви кажа, че ще искам цялата документация, която е по разследването на покушението срещу вашия колега Огнян Стефанов, което така и не разбрахме докъде стигна. Или може би стигна до задънена улица. Защо? Кой се занимаваше с него? Ще изискам от ръководството на ДАНС да ми даде информация докъде са стигнали и защо цялото МВР и службите не могат да установят едно такова фрапиращо, тежко престъпление, с участието на много хора, с много сериозен опит за убийство. Хайде, при предишното управление е ясно защо беше стигнало до задънена улица. Защо сега то не се извади и доразследва?

- Имате ли обяснение?

- Аз имам, но пак са неформални, пак са от информации, които разни хора ми подхвърлят и казват. За да бъдем наясно, нека да се види кои са следователите и полицаите, които са работили. Защо няма разкрит нито един човек.

- Има ли медийна мафия в България?

- Има, и тя е по-малко опасна от тази, която наричаме политико-икономическа.

- Споменахте вестник "Галерия", има ли други медийни кръгове, групирани около определени политически сили?

- Има, то си личи по поръчковия характер на определена линия на даден вестник – статии, които излизат, удари по този или онзи.

- Трябва ли да бъдат разследвани и те?

- Аз лично мога да ви извадя дебели папки с подобни публикации срещу мен, срещу партията, която представлявам.

- Дали трябва да се разследват и други медии, които действат в същата ниша, но са лоялни към управлението и също изнасят информация, която може да се характеризира като класифицирана? Знаете, че има и такива.

- Има определение и то си има точен текст в Наказателния кодекс – търговия с влияние. Напоследък станахме свидетели на един такъв публичен скандал между лидера на ДПС Ахмед Доган и една известна журналистка във в. "Труд". От целия скандал разбрахме, че там има данни за такава търговия с влияние. Защо това да не се разследва? Защо един бивш или сегашен министър, или какъвто и да е друг човек по дадено подозрение бива проверяван. Лично аз съм бил обект на прокурорски проверки и какво ли не още.

- Да се разследва Валерия Велева, това ли казвате?

- Да, включително и това какви доходи имат тези медийни босове, защото част от тях са не милионери, а супер милионери. Те непрекъснато пишат за депутатските кюфтета, а всъщност, в бюфета, където аз почти не ходя, там от журналисти не можеш да влезеш. Всъщност, медийните босове са много, много по-богати от депутати, министри, премиери, а непрекъснато визират заплатите, доходите, имуществото на народните представители, които са абсолютно публични.

- Да се разследват медийните босове, това ли искате?

- Тяхното състояние не е публично, трябва да бъдат разследвани, трябва да бъдат извадени на светло и като собственици…

- Всички медийни, така ли?

- Разбира се, иначе не би било справедливо. Разбира се, когато има данни и основания за подозрения, за нарушаване.

- Досега АТАКА е лоялен партньор и подкрепя управляващите. Други като Синята коалиция също го правят, но под условие, като все повече засилват условията – ако се извърши реформа. Смущава ли ви нещо и безусловна ли е подкрепата за това, което виждате в управляващите в икономическата и финансовата сфера?

- Аз казах много ясно – трябва да се остави на спокойствие кабинета. Такъв медиен шум и такава истерия стана около тези антикризисни мерки, че не можа да се разбере всъщност какво точно предлага кабинета и какво не. Всъщност, стана ясно, че редица от тези мерки, с които ни плашеха, че кабинетът ще гласува, той нямал намерение да ги приеме. Хайде да го оставят малко на спокойствие, да направи това, което е решил, което е предначертал, което е политика на този кабинет. Затова е избран в крайна сметка, затова имат изпълнителната власт. Когато Иван Костов и Мартин Димитров получат 120 депутати, да приложат с пълна сила техните прекрасни идеи и намерения, които имат. Те сега имат единия 5, другия 9.

- Е, това не пречи да представят алтернативи.

- Само, че там, в Синята коалиция започваме да наблюдаваме явление Яневизъм – от Яне Янев и РЗС – опити за рекет, за преувеличаване на собственото си значение и влияние. И, общо взето, започва едно неадекватно говорене. Аз разбирам да имаш критика по нещо, но от вчерашните изявления и на Костов, и на Мартин Димитров не видях сериозни аргументи.

- Смятате, че става дума за рекет от страна на Костов и на Димитров?

- На такова прилича.

- А докога управляващите могат да разчитат на вашата подкрепа?

- Нашата подкрепа е необходима в този тежък период на реформиране на страната.

- Колко давате? Цял мандат?

- Цял мандат със сигурност, да. След което още един за затвърждаване на постигнатото.

* Интервю в "Денят започва" на БНТ.

Стр. 12 – 13

Снимка: kliuki.info

One Response to “Волен Сидеров: Има медийни босове, които трябва да бъдат разследвани за търговия с влияние”

  1. tweetco Says:

    всичко това са публични тайни, както знаем…

Leave a Reply