ВОЛЕН СИДЕРОВ: Политическият PR трябва да отстъпи пред интересите на България

в. Атака | Марин МАРИНОВ* | 2010-02-02 | 00:00:01

АТАКА продължава да смята, че Турция не е годна за член на ЕС

- Г-н Сидеров, хората от Националната асоциация на българския бизнес възнамеряват като контрамярка на блокадите на нашата граница да организират предупредителна блокада от българска страна като знак на протест. Хората от бранша са доста изнервени.

- Съвсем логично е да са изнервени. Загубите, които търпи България, са много големи. Тук въпросът е, че нещата трябва да се решат чрез преки действия към гръцката държава, защото тя е тази, която може да разпореди дали да се протестира, дали да се запушват пътни артерии, когато става дума за земеделски и други проблеми, или това не може да се прави. Според мен законодателството в Гърция трябва да се промени така, че да не може да се блокират международни пътища. Това в крайна сметка е някакво нарушаване на международното право – нека си кажат думата специалистите. Но по никакъв начин не може така да се наказва друга, чужда държава, съседна, защото ти имаш някакви вътрешни проблеми. Още повече когато става дума за страна като България, която е така близка като религия и вероизповедание, ако щете, държава с Гърция. Защо гърците не отидат да запречат пътищата на турската граница?

- Фериботите също не са блокирани.

- Защо не запречат фериботите и сухопътните артерии към Турция? Смятам, че протестиращите в Гърция не са коректни в своите действия. Гръцкото правителство според мен обаче не действа достатъчно категорично да прекрати това, да реши въпроса по някакъв начин. И наистина намеренията на българската страна, които бяха заявени вече, за предявяване на претенции за плащане на обезщетения са правилни.

- Това нещо се констатира от политици, бизнесмени и хора от бранша още от 18 януари, когато започнаха блокадите. Може ли държавата по някакъв начин да спомогне за решаване на проблема?

- Въпросът би трябвало да се постави в Брюксел. Гърция е член на Европейския съюз, член на Еврозоната – за разлика от България, въпреки че има много лоши показатели, въпреки че сега е в много по-лошо финансово състояние от България и не е редно да си изкарва проблемите на гърба на България, която също е в криза, която едва стабилизира нещата. Така че тези въпроси трябва да се поставят в Брюксел според мен, пак от българската държава и да се иска посредничеството на Еврокомисията и на евроструктурите за изплащането на съответното обезщетение на хората, които сега страдат в България, заради протестите в Гърция. Това може да стане.

- Какъв е вашият коментар за визитата в Турция, от която излязоха доста интересни послания: за отпадането на политическите посредници между двете страни, евентуалното членство на Турция в Европейския съюз и българската позиция по него. Трябва ли да подкрепяме желанието на Турция за членство в членство в ЕС?

- Първо да подчертая, новият момент беше много ясното поставяне на желанието междудържавните отношения да се решават на правителствено ниво. Това искане досега не поставяно от български премиер и държавник, какъвто и да е той. Борисов настоя да отпаднат така наречените посредници, ние знаем кой се има предвид. Това е една партия, която претендира да представлява турските интереси в какъвто и да е план.

- ДПС имате предвид, нали така?

- Да, точно така. Категоричното заявление на премиера по този въпрос е нещо ново във взаимоотношенията ни с Турция, което аз адмирирам, защото това е поставяне на дипломацията на прагматична основа. Има напредък и в редица други отношения – преди мен в студиото зам.-външният министър Марин Райков изложи много обстойно някои от тях и няма да ги повтарям. Разработена е възможността например да се снабдяваме с газ от Турция при евентуална криза от север. Това е много важен въпрос. Не знам дали българските граждани го разбраха достатъчно добре, но вече ще имаме възможност да избираме между резервни варианти при една криза, каквато имаше с Украйна и Русия. Това е също един прагматичен подход в отношенията. Искам да изясня нещо важно, защото може би има някои заблуждения относно партия АТАКА и нашите отношения към Турция: ние по никакъв начин не сме за конфликт със съседни държави. АТАКА държи обаче на българското достойнство и суверенитет, както и те да бъдат защитавани от държавниците ни, от правителството ни, от Външно министерство, президента, премиера. Нещо, което доскоро не се е случвало за съжаление. Ето за първи път досега, при това посещение на премиера Бойко Борисов в Турция, бяха поставени в работен вариант въпросите за обезщетяване на българите от Източна Тракия, прогонени и избивани през 1913 г. Този въпрос досега не беше поставян така – оперативно, работно, на държавно ниво. Този въпрос даже, ако така си спомняте, и медийно не беше повдиган. Ето сега вие го поставяте във вашите интервюта като нещо естествено, като част от дневния ред. Спомнете си само преди години по този въпрос говореше само АТАКА.

- Преди време Божидар Димитров го постави.

- Аз съм писал години по този въпрос, говорил съм и в политически план. Божидар Димитров, разбира се, също го е поставял и преди да стане министър, но този въпрос, като че ли отсъстваше от българските медии. Сега се поставя като нещо естествено, т.е. той вече е в дневния ред и на държавата ни. Това за мен е голям напредък. Смея да претендирам, че АТАКА има заслуги за това нещо, както има заслуги за това да се покаже, че в България няма враждебни настроения към Турция, както може би някакви спекулации са били наложени.

- Включително и в средите на АТАКА няма враждебно отношение към Турция?

- В официалната делегация за Турция беше включен и депутат от парламентарната група на АТАКА – Калина Крумова.

- Красивото лице на АТАКА, така е реагирал Ердоган. Как ли щеше да реагира, ако беше видял вас?

- Знаете ли, има много наслоявания и предразсъдъци в тези отношения. При посещението на Ердоган през 2008 г., когато управляваше правителството на Станишев, АТАКА искахме да поставим точно този въпрос – за обезщетенията на тракийските българи. Не ни беше дадена дори възможност, а изпратиха полиция. Станишев действаше. Сега някои празнодумци говорят за милиционерски ботуш. Аз видях какво означава милиционерски ботуш при режима на Станишев и Доган, при който бяха изпращани полиция, за да не ни дадат на нас, народни представители от АТАКА, да поставим този въпрос пред турския премиер. Ние искахме да го поставим нормално, цивилизовано, управляващите от тройната коалиция го обърнаха обаче на нещо друго. Ето това предубеждение, като отпадне, се вижда, че с АТАКА може да се работи, може да се преговаря. Да, АТАКА е за дипломацията. Онази, която да решава въпросите. Но ако проблемите не се повдигнат от българска страна, няма да се решат. Сега вече тези въпроси се сложиха на масата и ръгна работата по тях както разбрахме от Марин Райков: има комисии, които работят по въпроса. Това трябва да стане без много медиен шум, без кьорфишеци, без раздуване на някакви екшъни, но да става, да се свърши. Аз мисля, че при това правителство, въпросът за обезщетението на тракийските бежанци може да бъде решен.

- Обвързвали се в този въпрос и други подобни с членството на Турция в Евросъюза?

- Аз следих много внимателно и изявленията на премиера Борисов, и цялостното поведение на българската делегация. По въпроса за подкрепата на България на членството на Турция в Европейския съюз министър-председателят също даде една много точна, много премерена и много пробългарска позиция: България се съобразява с Европейския съюз, който е поставил едни условия на Турция, за да претендира да бъде член на ЕС, които тя не ги изпълнява в момента. Партия АТАКА има по този въпрос много ясна визия, много ясно мнение. Изказвали сме го многократно, ние смятаме, че Турция не е годна да бъде член на Европейския съюз.

- Това беше основният ви лозунг в кампанията ви за Европарламента – "Не на Турция в Европейския съюз".

- В това отношение промяна в нашето виждане няма.

- Ако Турция изпълни реформите, ако в един последващ етап в Европейския съюз надделее мнението, че може да бъде приета за член?

- Ако тя изпълни изискванията на европейците, няма да бъде Турция.

- Добре де, бихте ли променили позицията си, защото провежданите там реформи водят към евентуално членство в бъдеще?

- Това е нещо, което не мога да си го представя, затова не мога да дам такъв отговор – дали бих за подкрепа, или не бих. По принцип АТАКА е подредила много ясно в публичното пространство всички опасности, които има от влизането на една нехристиянска, принадлежаща към ислямския свят държава за Европа. Нека да следим развитието на тази държава и да не даваме предварителни прогнози. В самия Европейски съюз мненията са много противоречиви.

- Подкрепяте ли изразената от премиера позиция в Турция по този случай, стоите ли зад неговата теза?

- В случая Борисов даде едно точно изказване, което нямаше друг вариант.

- Подкрепяте ли премиера и ГЕРБ в отказа им да проведат референдум за новините на турски по БНТ.

- Дали със или без референдум, трябва да се решава и този въпрос. Аз съм оптимист, че той ще се реши в правилната посока, т.е. така както искат повечето хора в България. Мястото на новините на турски език наистина е в друга част от медийното пространство, може би в регионалните медии, може би в кабелните и в частните телевизии.

- Не, аз ви питам за позицията на ГЕРБ, която еволюира. Първо дадохте пресконференция с Бойко Борисов за решението ви чрез референдум да се спрат новините на турски език. Имаше и конкретни стъпки от ваша страна колко време е нужно да се съберат подписите за референдум.

- Имаше една кампания срещу референдумите, която смятам, че не прави чест, включително на високопоставени хора като президента, който веднага се обяви против тази идея. Преди това Първанов говореше, че е "за" референдумите, че иска да ги инициира, и изведнъж каза, че това не е хубаво предложение. Случилото се беше един тест за отношението към референдумите. Веднага се видя, че всъщност ние май не искаме да се допитваме до собствения си народ. Иначе на думи много обичаме да говорим за народовластие, но като се опре до реално питане за мнението на хората – не искаме или поне повечето мнения бяха такива. А провеждането на референдум може да се прави и по други въпроси, не само по темата с новините на турски по БНТ.

- Г-н Сидеров, от изборите насам, от създаването на кабинета "Борисов" вие подкрепяте лоялно ГЕРБ. Подобни примери като този, който дадох с референдума, когато ГЕРБ след това се отказа от общата идея, не ерозират ли по някакъв начин отношенията между двете партии, не събуждат ли съмнения между вас? Може ли да се вярва на ГЕРБ, предвидим партньор ли са?

- Подобни случаи не могат да разклатят цялостната позиция, която сме заели. Това е позиция и на цялата парламентарна група, на структурите ни, на партията като цяло. Отношенията ни не могат да бъдат разклатени по подобен повод, защото аз много добре разбирам, че когато си на най-високата позиция в държавата – премиерската, имаш ангажимента да се съобразяваш с много повече неща. Много по-широк е хоризонтът на полезрението ти, което те прави длъжен да се съобразяваш с повече фактори. Значително по-лесно е от една опозиционна или от една трибуна на по-неангажиран човек в изпълнителната власт да развиеш една идея, да я хвърлиш или да си гониш собствената реклама. Аз много добре разбирам, че пиар моментът трябва да отстъпи, когато имаме отговорно държавническо отношение. Тогава подобни случаи, в които е станало някакво разминаване или недоизясняване, няма да повлияят на политическите отношения. Подкрепата на АТАКА е принципна, защото тук става дума за един по-дълъг период на стабилността в България, един период, в който трябва да се направят реформи в европейски план, така че наистина да станем уредена държава с по-висок стандарт. Дадем ли възможност тази стабилност да се разклати, дадем ли възможност да се размъти водата, както искат някои и вече започнаха да ровят и да мътят, няма да е добре за страната или промените ще се случат по-бавно.

- А някои кадрови решения на ГЕРБ не ви ли смущават? Примерно подкрепата на Меглена Плугчиева за вицепрезидент на Европейската банка за възстановяване и развитие. Или на Кольо Парамов?

- Веднага ще подчертая, това в случая с Меглена Плугчиева става въпрос за една частна кандидатура. Държавата не е ангажирана с нейната кандидатура. И мисля, че се направиха спекулации по темата. Ако някой отвън е запитал премиера Борисов за Плугчиева, той чисто национално отговорно може би е отговорил: "Да, това е един български представител" и не е казал нещо лошо за него, както правиха БСП и НДСВ и други партии в случая с Румяна Желева.

- Плугчиева обаче е била в кабинета на тройната коалиция, нали така?

- Пак казвам, това е частна кандидатура. Всеки има право частно да кандидатства за някакъв пост някъде. А Плугчиева в случая кандидатства частно, тя не е излъчена от правителството, не се предлага от правителството.

- Да, де, но има оценка на премиера.

- Не трябва да се приема като кандидатурата на Плугчиева за вицепрезидент на Европейската банка за възстановяване и развитие като кандидатура, която Борисов едва ли не излъчва. Мисля, че сините тук попреиграха малко. При тях понякога виждам един такъв напън, за да ги забележат ли, де да знам какво. Нека да не се засягат, но понякога вдигат повече шум, отколкото е необходимо. Едни такива вторачвания в разни отделни кандидатури като тази на Илиян Михов, около когото се разигра един нездрав шум.

- Съпротивата на Синята коалиция ли провали назначението му?

- Аз съм чувал за Илиян Михов невероятно добри неща. Изведнъж излиза Иван Костов и започва някакви обструкции. Чакай сега, той е нероден Петко, още не е дошъл, не е назначен, не е ясно какъв ще бъде, а те започнаха да го разнищват вече. А за Михов съм чувал невероятно добри отзиви, че е с много добра квалификация, за него има много добри отзиви в международен план. И това го казват хора, които работят извън България. Според тях това е човек, който трябва да бъде ценен. Какво направихме ние – веднага се появиха обструкции, а Михов като един съвестен, отговорен и може би чувствителен човек веднага дойде и каза: "Отказвам се." Така или иначе отказахме един способен човек да работи за България.

- Трябва ли да се обсъждат предварително подобни номинации с политическите сили, които подкрепят правителството? Това е едно от основните възражение на Синята коалиция.

- За Синята коалиция ще отправя специално един колегиален съвет: нека сме наясно, че имаме еднопартийно управление, партия ГЕРБ управлява. Премиерът е в пълното си право да назначава и съветници, и да взема кадрови решения. Това не трябва да бъде предмет на някакви предварителни обсъждания от типа сядаме сега в някакъв формат, дайте да видим дали премиерът да покани Илиян Михов. Борисов е в правото си да го покани, той е министър-председател. Подкрепящите кабинета на ГЕРБ партии имат право да изразят мнение, но не могат да търсят сметка на премиера защо той кани някого в управлението. Когато друг стане премиер, той ще вкарва когото си иска.

- Какъв е коментарът ви за задържането на Юрий Галев?

- Сега я чувам тази информация, ще проуча нещата. Ако някой е извършил нарушение на закона и нещо нередно, ще си плаща по всички правила, както трябва да бъде.

- Той е общински съветник от АТАКА.

- Независимо откъде си общински съветник – от АТАКА, от ГЕРБ, от БСП, от ДПС, трябва да бъде наказан, ако е извършил нещо нередно. Никой не е застрахован от подобни хора в своите редици. Важното е да няма чадъри и закрила. От моя страна няма да има такова нещо.

- До момента имали ли сте политическо доверие в него?

- Не мога да кажа. АТАКА има над 270 съветници. Имаме издънки и в други градове, например в Бургас, където няколко съветници на АТАКА се продадоха и напуснаха партията. Продалите са се и сега с Алексей Петров и с Яне Янев ще правят партия.

- Споменахте Яне Янев, той насрочва един национален протест, през месец. Прави и други заявки за организиране на недоволства. Има ли ниша за организиране на протести – не само това, което планират от "Ред, законност и справедливост"?

- Разбрах, че на 10 март РЗС са обявили гей парад в София, така че ще бъде интересно.

- По друг начин беше обявено, не с тази квалификация.

- Така научих, а чувам, че и Станишев ще участва. Дано да не са в еднакво облекло, все пак да направят някакво разнообразие, което ще бъде атракция за публиката.

- Това, което казвате, е шега.

- Както искате го приемете, но във всяка шега има голяма доза истина.

- Ниша за протести има ли, това е може би по-сериозния въпрос, защото освен това недоволство се ражда спонтанно недоволство на границите, тютюнопроизводителите заявиха също желание за протест, такъв се готви и срещу здравната реформа и болниците. Всеки ден отразяваме недоволства по общините.

- Винаги трябва да се задава въпросът – на кого е изгоден един протест или едни действия. Аз знам как се правят протести, правил съм ги тогава, когато е имало реална, истинска политическа мотивация за това нещо. Сега няма такава и всеки един протест в момента би бил нещо доста напънато, насилено и с едно задкулисие, за което трябва да говорим винаги, когато го видим.

- Много ви благодаря за този разговор, АТАКА остава вярна на лозунга си "Не на Турция в Европейския съюз", въпреки оценката, която направихте за посещението на премиера в Турция.

- Нямаме промяна в позициите си.

* Интервю в "Денят започва" по БНТ

Стр. 12-13
 

 

Leave a Reply