“Волво” създаде социална мрежа за шофьори на камиони от цял свят

в. Дневник | 17.02.2011

"Волво тракс" създаде социалната мрежа Worldtrucker, която има амбицията да събере най-голямата и най-активна група шофьори на камиони в света.  С проекта за онлайн общество на камионджиите компанията се надява да подобри отношението към професията и да подпомогне привличането на нови кадри.

"Знаем, че шофьорите на камиони се гордеят с професията си, и именно за тях създадохме Worldtrucker – за да споделят страстта си към машините и живота на пътя", обяснява Пола Кюнел, мениджър на мрежата. Още в подготвителната фаза към новата интернет общност са се присъединили близо 10 000 души.

В социалната мрежа вече са обособени подгрупи на 10 държави. В момента платформата е достъпна на девет езика – английски, руски, италиански, шведски, холандски, испански, френски, немски и полски. След последния си ъпгрейд Worldtrucker има и версия за използване през мобилен телефон, което е допълнителна предпоставка за придобиване на световна популярност. По изричното настояване на създателите си Worldtrucker е общност отворена за всички любители и шофьори независимо от марката на камионите им. Затова "Волво тракс" ще остане "в сянка", за да даде възможност на членовете сами да определят темите и да създават информацията в групата, посочват от компанията.

В мрежата шофьорите могат да качват снимки на камиони, има форум, в който обсъждат теми като тази "за и против шофирането на камиони по двойки или самостоятелно", може да се "издирват" колеги и други.

"Повечето превозвачи имат различни марки камиони в автопарка  си. Всички техни служители обаче трябва да се чувстват равни и еднакво добре дошли в мрежата", категорична е Пола Кюнел. Worldtrucker ще помогне на шофьорите да поддържат връзка и със семействата си, докато са на път. В общността приятели и колеги могат по лесен начин да обменят опит и да установяват нови интернационални контакти. Потребителите ще могат да споделят снимки директно от мобилния си телефон и така ще са "на линия", без да носят лаптоп със себе си.

Предлагайки тези интерактивни методи за обмен на информация, инициаторите се надяват да улеснят работата на шофьорите и съответно да засилят интереса към професията, защото недостигът на кадри е един от сериозните проблеми на сектора, мотивират решението си от компанията. От там очакват социалната мрежа Worldtrucker бързо да добие още по-голяма популярност, след като вече се е разпространила в над 40 страни, въпреки че е представена официално само на няколко основни пазара.

"Нашият проект няма алтернативен вариант към момента и затова вярваме, че ще се превърнем в избор номер 1 за шофьорите от цял свят", коментира още Пола Кюнел.

Оригинална публикация

Leave a Reply