Време е за… политическа реклама

www.trud.bg I 9.09.2011

“После е…е нема каене!” Каква е тази простотия, ще възкликне всеки възпитан човек. Ами, предизборна реклама от братска Македония. Простотия, че и отгоре, но се запомня. А това е основната цел на всяка реклама – да предизвика интерес, за да продаде стоката.

Добрата политическа реклама винаги постига целта си. Независимо какво говорят по-късно анализаторите.

Тези дни премиерът Бойко Борисов от раз зачеркна клипчетата на кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ Росен Плевнелиев – Маргарита Попова. И правилно, сюжетът им бе изцяло построен в духа на соцриториката – ръкостискания с обикновени граждани, потупвания по раменете. И на фона на всичко това – Плевнелиев и Попова с комсомолски патос обещават, обещават, обещават…

Бойко Борисов не се подведе по клишето “няма лоша реклама” и отсече – сваляте ги, прилягат повече на БСП. От предизборния щаб обясниха, че това били “видео-визитки”, а не предизборни клипове. Истинските филмчета ще са готови до 23 септември, когато започва предизборната кампания. Техен автор, както и на “визитките” , ще е фирмата на Нико Тупарев. И нека музата да е с него, кръстят се в щаба.

В щаба на червения кандидат Ивайло Калфин работят ударно, но тайно по клипа му. Знае се само, че специалистите предложили четири варианта, но нито един от тях не бил одобрен. Задачата им не е от леките – творението им трябва да се хареса и на Калфин, и на соцлидера Сергей Станишев. В момента кандидат-президентът драсва последна редакция под дипляната си с посланията към избирателя. В тях той ще каже за какво е “за”, а за какво – “против”. “Важни са хората, важна е България!” – това е девизът, с който Калфин ще търси подкрепата на гласоподавателя. Клипчето си обаче Калфин ще крие до последно, твърдят от щаба му.

Десницата още пази в тайна рекламните хитрини, с които ще убеждава избирателя, че на 23 октомври трябва да пусне тяхната бюлетина. Известен е само слоганът на кандидата за президент, излъчен от СДС – Румен Христов – “Мога да променя България, от теб зависи”. Сините издадоха и че клипът на президентския им образ се снима, мястото на действието е “цялата страна”, а в кампанията може да декорират фонтаните из градовете в синьо. Там, където общините позволят.

“Синята боя” си звучи като намигване към онези седесари, които ще си спомнят “синьото утро” от зората на демокрацията. Но пък дългото и неособено бляскаво послание на Христов с нищо не напомня на едно от най-запомнящите се рекламни изречения за 22 години демокрация. И днес, като чуем “Той е”, изплува образът на президента (1997-2002) Петър Стоянов.

Лидерът на “Атака” Волен Сидеров още няма клип, тепърва се мисли, казват от партията, въпреки че кампанията започва скоро. Слоганът по новите плакати на националиста, който пак ще се пробва за държавен глава, е “И врагът знае, че съм прав”.

В годините след 1989 г. българинът свикна с шаренията, която неизбежно придружава всеки вот.

Първата “картинка”, която разтърси обществото, бе прословутата “карта с черепите” през 1990 г. Авторът на идеята да се направи карта, на която местата, където по времето на комунизма е имало лагери, да се обозначат с черни черепи, не е известен. Акцията бе проведена в комплект със “синьото утро”, в което София осъмна омазана в синьо. Навсякъде, където можеше, бяха написани лозунги в подкрепа на СДС със светлосиня блажна боя. Политолозите още не са се разбрали колко процента смъкна на СДС тогава тази двойна инициатива.

По същото време БСП се скри зад Катето и Начко, симпатични анимационни герои с полународни носии и ясното послание – забравете кой как ви лъга 45 години, ние сме партията на народа, я си спомнете колко работехте, а как вдигнахте по две вили.

За “Той е” – слогана на Петър Стоянов от кампанията през 1996 г., вече стана дума. Днес мнозина си спомнят и за синята дънкова риза, с която се бе пременил Георги Първанов на плаката от кандидатпрезидентската си кампания от 2001 г. Той носеше посланието – аз съм като вас, ето – ризата ми е дънкова, но не е маркова и това си личи, досущ като вашите.

После дойде модата на билбордовете. Симеон Сакскобургготски благодари от огромните пана на тези, които подкрепиха НДСВ.

Е, с билбордовете се прочу най-много лидерът на РЗС Яне Янев. Но преди той да осее родината с посланията си така, че шофьорите се упътваха – при първото “Яне” наляво, после при второто – надясно, СДС вече прекали с този вид агитация. Това се случи през 1999 г. на местните избори. Особено във Варна, където синият кандидат-кмет Добри Митев “беше навсякъде”. Яне Янев е номер 1 в плакатните хрумки и тази година – измисли слогана “Да уволним Бойко Борисов”, който разпръсна из интернет пространството, качи на билбордове, промуши ни го през ушите от радиостанциите.

Преди Янев да почне да весели населението с идеите си, реализирани на плакати и билбордове, първенството по симпатичност на политическата реклама се държеше от “Гергьовден”. Там измислиха овцете, държащи плакат: “Стига свинщини!”, мозъка, гарниран със заръката “Ползвай го!”, безопасната игла, готова да убоде дебелия задник на този, който не иска да се размърда.

Друга “разтърсваща” реклама принадлежи на “Нов избор” и е от кампанията на тази позабравена формация от парламентарните избори през 1994 г. От плаката на “Нов избор” “гледаха” кадрирани девет бая отпуснати задника, върху които имаше печат “Стар”, а отдолу се четеше “или Нов избор”, за да се получи посланието/внушение – “Стар (задник) или Нов избор”.

Бойко Борисов също се разписа в рекламната част – със слогана “Генерална промяна”, с който искаше доверието на софиянци за кмет на частичните избори през 2005 г. Тогава Татяна Дончева от БСП размаха мухобойка срещу него. Но тези плакати не й донесоха успех. Въпреки че се запомни. Така бе и с клипа, в който соцлидерът Сергей Станишев подкара трамвай. Да не говорим за плакатите с “Гласуваш за Борисов, получаваш Костов” и за клипа с брадвата. Те обаче бяха от “трето лице”, т.е. от името на партия “Зора”, един от партньорите на БСП в “Коалиция за България”. В дъното на тази негативна кампания бяха израелските пиари на соцпартията – специално ангажирани и както се говори, твърде добре заплатени.

Е, сега ЦИК забрани такива номера и партиите или ще трябва да измислят нещо ново, или ще говорят от първо лице.

Оригинална публикация

 

Leave a Reply