Връчват наградите “Валя Крушкина”

в. Дума | 22.11.2012

Първите годишни медийни награди "Валя Крушкина – журналистика за хората" ще бъдат връчени днес от 19 ч. в Първо студио на БНР, съобщи за ДУМА Иван Върбанов. Наградите са учредени от фонд "Валя Крушкина" към фондация "Работилница за граждански инициативи", в памет на обичаната българска журналистка, която почина през юни тази година.
Общо 54 са кандидатурите, от които 15-членното жури трябва да излъчи победители в категориите печатна медия, електронна медия, онлайн медия, млад журналист. Съдиите са представители на различни български медии и на неправителствени организации – знак за съпричастността към желанието на гилдията да се обедини в подкрепа на каузата за обективна журналистика, с отношение и толерантност към проблемите на обществото и хората. Голямата награда "Валя Крушкина" ще бъде присъдена за цялостен принос в отразяване на актуални теми у нас, за материали, провокирали обществени дебати или промени в законодателство, за журналистическа доблест и смелост.
Кандидатурите са оценявани от Антоанета Цонева (Институт за развитие на публичната среда), Валерий Тодоров (БНР), Веселин Стойнев (в. "Труд"), Веселина Седларска (сп. "Тема"), Виктор Николаев (Би Ти Ви), Владимир Йончев (OFFRoad-Bulgaria.com), Вяра Анкова (БНТ), Димитър Манолов (КТ "Подкрепа"), Живко Георгиев ("Галъп"), Любослава Русева (reduta.bg), Милена Цветанска (БНТ), Николина Димитрова (Bulgaria On Air), Силвия Великова (БНР), Пролет Велкова (Дарик радио), Стояна Георгиева (Медиапул).
Призовете имат и финансово изражение, като средствата са осигурени от дарители. 1000 лв. ще получи носителят на голямата награда и по 500 лв. призьорите в съответните категории. Автор на наградите "Кристална круша" е близката приятелка на Валя – художничката Елена Китова. Самите стъклени статуетки са произведени безвъзмездно в завода за стъкло "Инхом" ООД в Белослав. Направихме този конкурс в памет на журналиста и приятеля, с енергия,хъс и ангажираност към проблемите на отделния човек, по примера на самата Валя. С учредяването на наградите бихме искали заедно да насърчим опазването на професионалния и моралния стандарт, който се наложи и остава с името й. Валя бе от хората, които даряваше и получаваше от всички любов. Със сърцето и професионализма си тя успяваше да разтопява граници, като превърна много свои колеги от професионални конкуренти в приятели, коментира Вирджиния Славчева, учредителка и председателка на Обществения съвет. фондът "Валя Крушкина" бе създаден на 1 септември.

Стр. 25

Leave a Reply