Връща се доверието към вестниците

в. Банкер | 28.01.2012 

Връщането на доверието към хартиените издания на вестниците се превръща в трайна тенденция у нас. Намалява делът на нечетящите вестници и се възстановяват нивата от 2008 година. Осемдесет и два процента от четящите обясняват, че правят това за развлечение и почивка, а 68 на сто смятат, че именно печатните медии са най-добрият начин да се информират за събитията. Изводите са от проучване на МБМД за медийния пазар в началото на 2012-а. Анкетирани са 1200 граждани, като събраната информация се отнася за последните шест месеца на миналата година.
Телевизията остава лидер като източник на информация. След нея се нареждат вестниците, интернет и радиото. В последна сметка всеки получава своя дял верни почитатели, но трудно разширява влиянието си върху по-големи групи. Интерес има към профилираните телевизии, само че широкото предлагане води до разпръскване и няма лидер. При телевизиите bTV продължава да е начело с 92% гледаемост, следвана от "Нова телевизия" – 72 на сто, и БНТ – 50 процента.
Заради кризата леко се е увеличил делът на получаващите ефирен сигнал, но въпреки това преобладават домакинствата, които гледат кабелна телевизия. До миналото лято е имало стремително развитие на цифровата телевизия, а сега е по-скоро период на стагнация. В случая прагът на насищане като че ли е достигнат и най-вероятно завладяването на нови позиции от цифровите оператори ще е доста затруднено.
Според данните на МБМД радиото продължава да се превръща във фонова медия, а близкото приятелско обкръжение също си остава източник на новини. Делът на ползващите интернет се запазва на почти на нивата от юни 2011-а. За половин година има леко нарастване от 54 до 57 на сто. От тях 90% заявяват, че използват интернет всеки ден или поне 2-3 пъти в седмицата. Това става основно за разговори с близки, електронна поща, за преглед на социалните мрежи и информационни сайтове. Най-често хората посещават Facebook, Google, abv.bg, Бкуре. Twitter обаче не е много застъпен. Сред българското население по-популярният сайт за видеосподеляне си остава Vbox7, отколкото Youtube.

Стр. 35

One Response to “Връща се доверието към вестниците”

  1. Анжела Says:

    Доверието към пресата наистина се завръща и това личи от данните на МБМД, според които 68% от анкетираните се информират от печатните медии. Зад този факт се крие доверието към оглавилите класацията на вестниците…

Leave a Reply