Всички тв канали обичат… да готвят

в. Банкер | Михаела ПАВЛОВА | 14.01.2012

Необходими продукти: известно количество ефирно време. За предпочитане около половин час в делничен ден, най-често преди обед. При по-застарели тв продукти – наложително е да се оползотвори и вечерното време, за да се "размразят" по-бързо. Към тях се прибавя не многобройна, но за сметка на това постоянна аудитория, без ангажименти в делничния ден. По-добре да е женска, но ако има и мъжка, няма да навреди на крайния резултат на приготвената разнородна тв смес. Към нея се изсипва и 250 милилитра изстуден телевизионен усет към подобни предавания. Получената каша се разбърква всекидневно и задължително в добре оборудвана екранна кухня. Понякога се пече с години пред камерите (справка: "Вкусно", "Бързо, лесно, вкусно", "Бон апети" и т.н.). За да бъде по-лесно смилаемо, ястието трябва непременно да се полее от апетитен водещ, за предпочитане от мъжки пол. А сега си запишете необходимите продукти и начина на приготвяне, след което си набавете и зрял продуцент…
Телевизиите имат няколко страсти – след пеенето, танцувалните риалита и съмнителните сериали идва ред на готвенето. Трудно ще намерите политематичен канал, който да не задоволява кулинарните нужди на аудиторията си. Съвсем естествено е женските предавания също да не са безразлични към дрънкането на тенджери и тигани, макар и не всички да имат готварски рубрики. В златния век на профилираните телевизии, разбира се, има и такива, които са почти изцяло посветени на готварските умения (например "фиеста"). Тоест, изкуството да се приготвят ястия не е само въпрос на вкус, но е и изключително модно като телевизионно поведение.

В началото бе Ути Бъчваров

По БНТ. И още си е там, само дето телевизията вече е БНТ1. На Ути е заслугата да направи бъркането на ястия от екрана популярно и да задържи женската аудитория. През 90-те години той бе единствен и недостижим, а дамите се надпреварваха да прилагат рецептите му в домашни условия. Нежният пол се възхищаваше на лекотата, с която пълничкият водещ боравеше пред котлоните, а "пиперчето" и умалителните названия на продуктите станаха негов запазен сленг. Предаването ветеран върви и с днешна дата по държавната телевизия. Обявените преди време две излъчвания в делничния ден -обедно и вечерно, обаче не се актуални, въпреки че още стоят в сайта на рубриката. Тя пък като че ли е загубила от славата и колоритността си и вече не е законодател в своя си клас.
Предаването на дипломирания актьор и кинокритик Бъчваров първоначално се казваше "Вкусно". И така продължи осем години, за които изработи 2000 издания. Произведе и цяла индустрия с бранда "Вкусно" – от ресторант, през престилки, книги до дъски за рязане. След това, през есента на 2005-а, дойде времето за "Бързо, лесно, вкусно", което имаше амбицията на кулинарно риалити точно преди поредния епизод на "Дързост и красота". Двойки редови кулинарни маниаци се надпреварваха пред зрители и жури. Времетраеното му отскоро е намалено на 22 минути. Сега един път в седмицата има "Кулинарна Академия", в която майстори-готвачи дават напътствия на домакините, срядата е посветена на здравословното хранене в "Кулинарна клиника" и на водещия асистира здравен експерт. Четвъртък уменията си демонстрират популярни личности, любители на кулинарията, в петък думата се дава на хората от народа – народни певици, танцьори и ценители на българщината, които обикновено измъкват от юргана някоя стара бабина рецепта. Денят на зрителите е вторник – тогава се изявяват и те пред камерите. Заглавието на предаването обещава рецептите да са лесни. Но ако се съди по написаното в сайта му, публиката не е много убедена в това. Нерядко феновете на Ути се оплакват и от зле организирания архив, който не им позволява да се ориентират лесно и бързо при търсенето на отделна рецепта, или пък са недоволни, че предаванията се качват с голямо закъснение в интернет. Други се възмущават от липсата на хигиена в някои от гостите на водещия и определят поведението им като "гнусно".
Миналото лято из гилдията се разнесе слухът, че Ути пада от екрана. Причината – щерката на Димитър Цонев – Деси, която имала огромно желание за собствено готварско шоу. В интервю преди няколко месеца бившият говорител, глас на Симеон Втори и шеф в БНТ Цонев, обясни, че след развода си с Янчо Таковмладши, от когото има и син, Деси се отдала на образованието си. Когато завърши, той щял да активира връзките си в медиите, за да й намери прилична работа. Но дали желанието за образованост на госпожицата спаси рубриката на Ути, не е ясно. Засега "Бързо, лесно, вкусно" има приличен за БНТ рейтинг и 12.7% среден пазарен дял, а максималният му е 26.9 процента. Според ангажираните с него, за периода юни 2009-юни
2010-а, токшоуто е увеличило приходите си от реклама и спонсорство три пъти. Промяна има и в продуцентите зад гърба му – преди години то бе в портфолиото на "СИА адвъртайзинг", на която принадлежаха още заглавия като "Сделка или не", "Стани богат", "Биг брадър", Десетте най" и др. След като съдружниците в нея се разпарчетосаха, Ути остана при Нико Тупарев и продуцентската компания Old School Productions.
В началото на сегашното хилядолетие

bTV сграбчи готварската "ръкавица" на Ути и тръгна да търси негов достоен съперник.

намери Иван Звездев и "Бон апети". От април 2001-ва до 2009-а предаването бе запазена марка на първата частна телевизия. Но и тук последва раздяла в екипа – продуцентите от "Супер Нова" ООД преместиха тв шоуто в най-големия конкурент на bTV – "Нова тв".
Звездев обаче продължава да си готви, при това в собствената си кухня, а рубриката му носи семплото "В кухнята на Звездев". За близо две петилетки на екран бившият цирков артист обиколи цяла България и не една и две баби са му обяснявали как се прави качамак или точена баница. За разлика от експресивния Ути, конкурентът му е спокоен, на моменти дори до отегчение. Изявите му вървят изключително равно, че понякога се чудиш дали си буден. При все че също не е професионален готвач, той спази традицията и издаде книги "Бон апети", дори доста луксозни. Пусна на пазара и едноименно списание. И Звездев покани в кухнята си, каквито звезди избълва bTV през годините или пък родната ни действителност.
"Иван Звездев понякога ме изнервя с постоянното му желание да изтъква какви различни и много джаджи има в кухнята. Понякога се запъва пред екрана. Повечето му ястия са неприложими – с много различни продукти прави някакво завъртяно ястие, което не може да се прави всеки ден например", е споделила в популярен женски сайт Мирел. Но наличието на много джаджи се харесва на част от аудиторията.
Напук на яростните коментари, че от Звездевите рецепти рядко излиза нещо нормално за ядене, рубриката му продължава да е лидер по гледаемост сред събратята си. Може би това се дължи на факта, че bTV си е лидер по принцип, а може би причината е в консервативното й програмиране – непромененият й от години час -веднага след сутрешния блок, в 9.30 часа. За разлика от "Нова телевизия", която непрекъснато прави програмни експерименти и е напът да срути ентусиазма на новите водещи на "Бон апети" – Лора Найденова и Стоян Сейменски. В първия си сезон кулинарното издание също беше веднага след сутрешния блок на медията, но започваше точно в 9 часа, така че да не се застъпва със Звездев. О този тв сезон "Здравей, България" върви с половин час повече, след него, естествено, е Гала, а кулинарното шоу – от 11.30 часа.

Докато "Бързо, лесно, вкусно" е насочено към работещите домакини, то амбициите на новото "Бон апети"

са доста по-космополитни – "да превърне лаиците в любители, а любителите – в начинаещи професионалисти." Само че и в този случай не липсват изчанчените рецепти, които имат външен вид, но на вкус не стават и за кварталните гълъби. Иначе от трите кулинарни предавания на трите национални телевизии "Бон апети" е с най-развита страница в интернет, както и във фейсбук. Водещите – Лора и Стоян, са професионалисти със сериозен стаж зад гърба си, а и в известна степен са симпатични със своята неопитност пред екрана. Освен това са и неексплоатирани телевизионни муцуни.

И по ТВ 7 готвят. Там се е настанил един италианец и неговото "Какво ви забърка Лео". Докато някои намират трудноразбираемия му

български език за чаровен, за мнозина е напрежение да разберат какво им говорят от екрана. А и като започне да говори за нещо, Лео така се отплесва, че забравя да се върне в темата. За две години в ефир през червената къща на
бившия герой от "Биг Брадър" също са минали неустановено количество популярни български физиономии. Нямаше как и при италианеца да се мине без участието на зрителите – този път чрез конкурс.
Всъщност кулинарните предавания на изброените тв канали не са открили топлата вода. Придържат се почти към еднакъв формат – показват рецепти от различни краища на страната, пътуват насам-натам из рецептурниците и на други държави, канят и професионални готвачи, и абсолютни аматьори. В новото "Бон апети" отговарят на запитвания на феновете си във фейсбук и превръщат желаното от тях меню в реалност. Всичките имат претенциите, че готвят евтино и вкусно. Може би на моменти им се получава, но затова трябва да ги гледаш редовно и всеотдайно. Отдават се и на модерни течения в кулинарията, която за обикновените зрители звучи претенциозно и нереално. Въпреки стремежите да направят кулинарно шоу досега на никого не му се е получило.
Интересното е, че колкото повече се задълбочава икономическата криза и народът обеднява, толкова повече телевизиите готвят. Доказателството за това не е кулинарната рубрика при Гала в "На кафе", където всеки ден основният й гост показва и своя рецепта, при това малко преди "Бон апети", защото в женското предаване ветеран се бъркат манджи от години. Нито пък опитите на "Станция Нова" по същата телевизия да привлекат домакините в неделния обеден ефир, като научат български рецепти от бай Данчо, готвачът на Тодор Живков. По неясни причини от този сезон той бе заменен от Катето Евро. Но и нейната тв съдба е неясна, тъй като предаването вече ще върви в събота и неделя до обед под названието "Почивна станция".

Пример за новата тенденция

е по-скоро "Lord Of The Shef’s" по bTV. Кулинарното риалити, продуцирано от компанията на Слави Трифонов "Седем осми", предизвика гнева на редовия зрител с нереалността си – от екрана бълваха менюта, за които малцина са чували, а още по-малко опитвали. Да предлагаш подобни изкушения и да говориш за висш пилотаж в кулинарията, особено в момент на криза, си е, меко казано, издевателство. И всичко това сервирано с тотално непонятното присъствие на водещата Елен Колева и на част от журито, което стана известно с маниерниченето си. На този фон "Черешката на тортата" по "Нова телевизия", познато преди като "Перфектната вечеря", но по несъществуващата вече GTV, беше доста по-семпло и като замисъл, и като изпълнение. Нищо че известните у нас хора, които се изявяваха в него, превърнаха сьомгата в национално ястие.
Че е модно да се готви, спор няма. Въпросът е медиите да го правят по начин, адекватен за аудиторията. И като стана дума за нея, досега само Бойко Борисов още не е готвил по телевизията май. От друга страна обаче, политиците непрекъснато готвят нещо на народа – при това бързо, лесно и по свой вкус.

Стр. 35 

Leave a Reply