Всяка трета компания ползва социалните мрежи за реклама

в. Капитал Daily | Ваня ДИМИТРОВА, Александра КОЗБУНАРОВА | 14.12.2015 

Почти половината от компаниите в България (48.2%) имат собствен уеб сайт, на който предлагат информация за стоките и услугите, които предлагат, описват политиката си за поверителност и защита на данните и поставят връзка към профила си в социална медия. Една трета от фирмите (30.3%) използват социалните мрежи (най-вече Facebook, LinkedIn, Google+), за да рекламират дейността си, докато преди една година те са били 28.7%. Големите компании (с 250 и повече служители) очаквано са най-активни, като 38% имат собствени профили в тях. Те използват за маркетинг цели не само социалните медии, но и уеб сайтовете за споделяне на мултимедия (VBox7, YouTube, Flickr, Picassa, SlideShare и др.). Това показва проучване на Националния статистически институт (НСИ) за информационното общество в предприятията през 2015 г.

Търсене на бърз интернет

93% от фирмите в България използват компютри, като все повече търсят бърз и надежден интернет достъп. През 2015 г. 71.3% от тях използват фиксирана широколентова интернет връзка, а 44.7% мобилна широколентова връзка. Максималната скорост за изтегляне на данни се увеличава, като половината от фирмите, които ползват фиксирана широколентова интернет връзка, разполагат със скорост, по-висока от
30 Mbps. 82.3% от фирмите, които разполагат със собствен уеб сайт, го ползват за описание на стоките и услугите, които предлагат. Около една трета от фирмите слагат информация на сайта си за поверителност и защита на данните, както и връзки към профил на фирмата в различни социални мрежи.
Близо 26.6% от фирмите дават възможност на клиентите да направят онлайн поръчки, почти толкова са и тези, които публикуват обяви за свободни работни места. Все повече се увеличава и делът на предприятията, които имат официална политика за информационна сигурност – от 6.8% през 2010 г. до 18.6% през 2015 г. Найзагрижени са компаниите с персонал над 250 души, които се опасяват от унищожаване на данни и разкриване на поверителна информация поради външно проникване или инцидент.

Все по-активни в социалните медии

Фирмите поддържат профилите си в социалните мрежи най-вече с цел реклама и промоции, както и за получаване на отзиви и въпроси от клиенти. Все още обаче е малък делът на компаниите, които включват клиентите си в разработването или обновяването на стоките и услугите чрез социалните медии (17.4%). От онлайн търговеца Fashion Days коментираха за "Капитал Daily", че използват всички популярни социални медии, за да общуват двупосочно с клиентите си: "На всекидневна база се стремим да създаваме и споделяме с тях комбинация от авторско съдържание и информация за актуалните ни предложения. Много важен момент е и получаването на обратна връзка от клиентите, което се случва изключително бързо онлайн." Те съобразяват и съдържанието във всяка мрежа според спецификите й: "В Pinterest и Instagram публикуваме преди всичко визуални материали, подчинени на определена естетика, в YouТube споделяме различни видеа, например Trend Report, представящ новите тенденции за сезона, а в LinkedIn отразяваме корпоративни новини. Найсилната социална мрежа за нас си остава Facebook, като в момента имаме над 1.6 милиона фенове."
Мобилните приложения на компаниите са също все по-популярен начин за набиране на повече поръчки. Един от най-големите онлайн търговци в региона eMAG, има мобилно приложение за българския пазар от септември 2015 г. Те обясниха, че след пускането му делът на продажбите от мобилни устройства за периода септември – ноември спрямо всички продажби се увеличава от 15% през предишните три месеца до 20%. Малките електроуреди (кухненски, прахосмукачки, ютии) заемат първо място по поръчани бройки чрез мобилното приложение. Най-голямо е търсенето на мобилни телефони чрез приложението, но те се нареждат на 5-о място по закупени бройки. Интересът към категория "мода" през мобилното приложение също е по-висок. Категорията се нарежда на 4-о място по посещения чрез мобилно приложение, докато в общата класация е на 7-о място.

***
Според последното проучване на Visa 60% от българите пазаруват дрехи онлайн

Стр. 6

Leave a Reply