ВСС уволнява пресдиректора си

Defacto.bg I 31.07.2014

Медиите ежедневно критикували съвета

Навръх най-важното си кадрово решение за годината – избора на нов председател на ВКС, Висшият съдебен съвет тръгна да уволнява своя пресдиректор Светла Иванова.
В последния момент в дневния ред на заседанието на съвета в сряда бе вкарана извънредна точка за промяна в длъжностната характеристика на шефа на Дирекция „Публична комуникация”. Отпада изискването заемащият поста да има хуманитарно и юридическо образование, занапред критерият ще е посредникът между медиите и съдебните кадровици да има магистърска степен по журналистика и масови комуникации.

Светла Иванова. Снимка: Благой Кирилов

Решението бе взето с 11 срещу 9 гласа след продължил над час разгорещен дебат. Така мнозинството си даде карт бланш да уволни пресдиректорката Иванова – магистър по българска филология и право, дългогодишна журналистка, с 11 години стаж в самия съвет. Нещо повече – преди по-малко от година тя спечели конкурса за пресдиректор, обявен от настоящия състав на ВСС.
Идеята за „ремонт” на длъжностната характеристика бе на Димитър Узунов от съвета, подкрепена от неговата комисия „Съдебна администрация”. Същностни аргументи за завоя обаче не бяха дадени. А по време на скандалния дебат във ВСС се разбра, че кадровиците не харесват медийния си образ и са крайно раздразнени, че журналистите ежедневно ги критикуват. В същото време мнозинството категорично си затвори очите пред факта, че критичните оценки за работата на ВСС са обективна оценка за работата на самия съвет.
Смайващ бе и фактът, че „промените” в медийната дирекция са подготвяни през главата на ресорната комисия „Публична комуникация” на съвета, оглавявана от прокурорката Магдалена Лазарова. Решението пряко ще се отрази върху дейността на комисията, искането не е мотивирано и ще засегне изпълнението на спечелен от съвета европроект за 500 хил.лв., по който като координатор и експерт е определена Светла Иванова, предупреди Лазарова. Позова се и на последния доклад на Еврокомисията, както и на междинната й оценка отпреди дни, че съветът трябва да има по-последователна политика към медиите. Напомни на колегите си за предстоящия избор за ВКС и за необходимостта да се гарантира пълна прозрачност на процедурата, за да се убедят обществото, а и Брюксел, че във вота ще спечели най-достойният кандидат. „Ще постигнем точно обратното, ако приемем решението за пресдиректора”, категорична бе Лазарова.
Галя Георгиева от ВСС обаче бе на обратното мнение. „Виждате как ежедневно ни критикуват”, обяви тя. Затова пресдиректорът трябвало да е специалист по журналистика и комуникации, а съветът да спре да назначава хора без специално образование. Според виждането на Георгиева пресдиректорът трябвало да общува активно с журналистите, които „обсаждат съвета на всяко заседание”. И, очевидно, да им внушава да не вярват на очите си.
Представляващата ВСС Соня Найденова обяви, че „публичният образ на съвета не е добър и явно има проблем”. Поиска и промяна „в начина, по който ни възприемат”.
„Това, че има важни избори не значи да оставим нещата непроменени”, подкрепи ги Михаил Кожарев.
„Работата на съвета не е добре представена пред обществото, а и пред магистратите. Те не знаят какво работим”, заяви Милка Итова.
„И духът на Алеко Константинов да слезе, няма да оправи медийния образ на съвета. Ние самите се конфронтираме. И някой от светците да би отразил нашите конфронтации, няма да може да каже, че съветът е добре действащ механизъм”, опонира Румен Георгиев. Около ВСС има много страсти, включително политически, откровен бе пред колегите си той. Уволнението на пресдиректора просто ще е „още една тухла в стената”, заключи Георгиев.
Срещу решението се обявиха също Галина Карагьозова, Юлия Ковачева, Юлиана Колева, Калин Калпакчиев. Но останаха в малцинство.

Оригинална публикация 

Leave a Reply