Вълшебно хапче за успех в социалните мрежи?

www.seom.bg  I 18.06.2014  

Истинският успех в социалните мрежи изисква време и усилия, за да може да се изгради автентично, доверено и човешко присъствие.

Мигновените резултати

Винаги ще има някакъв нов трик в диетите, който се носи из пространството, нали така? Има ново устройство, което прави упражненията не толкова скучни, ново хапче, което ще ви превърне в кинозвезда с минимални усилия. Има толкова много от тези нови трикове, че човек се чуди защо хората продължават да им вярват и да ги купуват.

Мислите си: “Хората със сигурност не купуват тези неща, нали?” Въпросът обаче е че го правят. Причината, поради която виждате толкова много хора бързо да влизат във форма, да забогатяват мигновено, да стават по-добри с по-малко усилия, е в това, че хората купуват изброените неща. И продължават да ги купуват, непрестанно. Индустрията за самоусъвършенстване е наводнена с идеи за бързи решения, защото свалянето на килограми е тежка задача. Това да влезеш във форма е трудна работа.

Постигането на резултати, отнема време и усилия – трябва да се правят упражненията, да се внимава с яденето, ден след ден, а след това още ден подир ден и накрая резултатите идват.

Magic PillНо хората не искат това. Хората искат да виждат резултатите бързо, искат да постигат целите си, без това да се отразява на начина им на живот. Истината обаче е, че постигането на резултати, в която и да било област, иска време, иска усилия и за да се получат най-добрите резултати – иска посвещение.

Същото важи и за подхода ви към социалните мрежи – докато някои биха предпочели да вярват, че могат да изградят нещо и хората сами ще дойдат да ги намерят, нещата са много по-сложни от това просто да създадете една Фейсбук страница.

В света на социалните мрежи хората, почитатели на бързите решения, често гледат към автоматизацията. С толкова много данни, толкова много инструменти, такъв голям обем техническа информация, разбира се, можете да автоматизирате голяма част от нещата и да си спестите време, нали? И наистина, автоматизацията спестява време и е основна част от арсенала, който всеки сериозен специалист, занимаващ се със социални мрежи, използва. Но в същото време автоматизацията не е нещо, на което можете да разчитате изцяло и за всичко.

Истинският успех в социалните мрежи изисква време и усилия, за да може да се изгради автентично, доверено и човешко присъствие.

Няма преки пътища към постигането на това.

Ето някои от начините, по които автоматизацията трябва и те трябва да бъде използвана, за да увеличи присъствието ви в социалните мрежи.

Статистиката и данните са велико нещо
Те са едно от основните предимства на социалните мрежи, възможността за достъп до разговори и данни за бранда и за индустрията, в която сте. Безценно е да можете да чувате гласа на клиентите си, да чувате тревогите на хората и да бъдете в състояние да използвате чутото при планиране и изпълнение на стратегиите си. И всичко изброено ще става все по-приложимо, тъй като все повече и повече хора започват да използват социалните мрежи в ежедневието си.

… но трябва да се знаете кои данни за важни за вас (и защо).

Броят на последователите ви, на харесванията – всички тези неща са добри индикатори за успех в социалните мрежи, но са безсмислени ако не ги превърнете в продажби или реална ангажираност към бизнеса ви. Важно е да знаете от какви данни се нуждаете, какво целите да постигнете със социалното си присъствие и как ще измервате тези неща и в последствие ще използвате събраната информация, за да вземате по-информирани бизнес решения. Това изисква анализ на цифрите, а не просто цифри. Необходимо е да използвате данните си като отправна точка за това до кого трябва да достигнете, кога и как. По този начин е в крайна сметка ще стигнете до успеха отвъд сухите цифри.

Анализът на профилите ви в социалните мрежи е много съществена стъпка
От решаващо значение е да анализирате социалните си профили и да видите къде се намирате, какво правите в момента, какво генерира най-голям интерес сред феновете ви. Необходимо е да познавате аудитория си, да знаете какво искат хората в нея – колкото по-добре разберете това, толкова по-добре ще бъдат приемани публикациите ви.

… но трябва да го правите редовно.
Страхотно е да си правите “преглед” на здравето на социалните мрежи, в които имате присъствие, но е важно и да го правите редовно. Да не спирате да следите цифрите, да анализирате и да интерпретирате данните, за да можете да виждате постоянен напредък. Трябва да знаете какво работи, трябва да експериментирате, до проверявате какво прави конкуренцията. Необходимо е да бъдете на челни позиции, редовно.

Голяма част от заниманията със социални мрежи се състои от учене. Никой не разполага с всички отговори, винаги има нови неща, които можете да опитате, на базата на собственото ви разбиране за аудитория. Това да се задържате на челните места по резултати, както и напредъка ви в собствената ви индустрия, ще ви помогне за запълните дупки, да се справяте с пропуски и, с времето, да изграждате общност и присъствие в социалните мрежи.

Насрочването на постове е огромна помощ

Насрочването на един куп съдържание сутрин може да ви помогне да спестите време и да ви даде възможност да се заемете с нещата, които трябва да свършите. Използването на такъв тип автоматизация е начин да увеличите ефективността на усилията ви да откривате и споделяте съдържание в точно определен час за точно определена аудитория. Можете да насрочвате постовете си и за няколко различни часа на деня или дори на месеца или седмицата. Така не е необходимо постоянно да сте онлайн.

… но трябва да сте наясно с това, което споделяте.
Напоследък има значителен ръст на предлаганите инструменти за “откриване на съдържание”, например на инструменти като HootSuite, Klout. Те могат да бъдат много полезни, като ви спестят значително количество време и усилия. В същото време обаче с тях можете да се изкушите да споделяте съдържание, което не сте прочели достатъчно внимателно. Представете си, че споделите статия, която не споделя изцяло възгледите ви, или се наложи да обяснявате на клиент нежелан резултат от автоматично споделяне, за който дори нямате представа.

Автоматичното споделяне може и да ви помогне да наподобите постоянство в социалните мрежи, но няма да ви помогне да изградите авторитет и експертно присъствие.

….освен това не можете да автоматизирате взаимодействието.
Хората продължават да изпращат автоматизирани съобщение на новите си последователи в Twitter или дори автоматични отговори, всеки път когато бъдат споменати в мрежата. Това също не е особено умно и в случая с последното е рискова практика.

Идеята на автоматичното съобщение очевидно е да генерира ангажираност, да накара новия ви последовател да се почувства включен и добре дошъл в общността, нали? Грешно разбиране.

Автоматичното ангажиране е оксиморон – ако в действителност не се ангажирате лично с това, то автоматизирането на тези дейности постига точно обратния ефект. Например, ако се обадите на някоя компания и чуете насреща автоматичен отговор, това по-добро ли ви се струва от отговора на реален човек?

Независимо от това какво казва роботът, дори и да ви пита “Как сте?”, няма начин автоматизацията да е нещо, което ангажира.

Автоматизацията по-скоро ви кара да се чувствате като поредната бройка. Просто още един човек от тълпата. Автоматичните отговори, освен ако не дават наистина полезна информация, не са ангажиращи.

Колкото повече реално можете да комуникирате с хората, да изразявате благодарност, да признавате, като човек на човек, толкова по-добре ще вървят нещата ви.

Следенето на социалните мрежи е императив за бизнеса.
Всички брандове трябва да се ослушват. [вижте и статията на български език: Слуша ли бизнесът ви?] Дори и да не сте сигурни каква е стойността на социалните мрежи за бранда ви, си заслужава да наблюдаване социалните канали, които познавате, със сигурност, за това какво се обсъжда в индустрията или нишата ви. Може би няма кой знае колко свързани с бранда ви дискусии, може би вие сте единствените, които проверяват от време на време. Така или иначе “ослушването” ще става все по-важно, тъй като все повече хора очакват от брандовете да слушат какво се случва в Мрежата.

… Но се пазете от автоматичните анализи на настроенията
Сигурно сте наясно с неотдавнашното търсене на NSA на разработчици, които да изградят система, която може да открива сарказъм в туитове. Това беше смешна история, която се завъртя из мрежата, но реалните последици за големите данни са огромни. Основният препъни камък за анализа на настроения е, че той не е в състояние да определи сарказма в:

“Това е отличен пример за едно велико изстрелване на бранд”.

Определянето от страна на автоматизирана система тук е трудно, защото трябва да бъдат взети две положителни думи (“отличен” и “велик”) и една, която е възможно да има негативно значение (“изстрелване”).

В този случай вероятно бих заложил на положителността на това изречение и тогава бихте открили в графиката си ръст на положителните споменавания. И това няма да ви помогне да действате умно.

Друг пример: “Моят интернет доставчик върши чудесна работа, когато става въпрос за крадене на пари от мен”.

Автоматизираният анализ на настроения не може да даде точни резултати на този етап. А и дори най-големите агенции за сигурност още са далеч от усъвършенстване на технологията за разпознаване на сарказъм дори за своя собствена употреба. Така че най-вероятно ще мине известно време, преди да можем да автоматизираме отчетите за настроения и да знаем със сигурност какво означават резултатите.

Изграждането на присъствие в социалните мрежи бързо е задължително за всеки бранд
Тук не става въпрос само за това, че хората разчитат на социалните мрежи и на интеракциите в тях, става въпрос за това, че следващото поколение е израснало в социалните мрежи. Facebook скоро навърши 10 години, което означава, че следващото поколение, тези, на които предстои да започнат работния си живот скоро, са имали акаунти в мрежите почти оттогава, откакто се помнят.

Присъствието в социалните мрежи е част от същността им, част от тъканта на ежедневието им. Помните ли какво беше животът без Интернет? Трудно ви е да си спомните, нали? Така ще се чувства и следващото поколение по отношение на социалните мрежи. А те скоро ще бъдат таргет потребителите ви. Ако искате да достигнете до тях, трябва да отидете там където са те.

Те не гледат телевизия, нито четат списания по същия начин, по който са го правели предишните поколения.Те са ръководители на собствени медийни центрове, те виждат това, което искат, когато искат – и блокират всичко останало. Трябва да отидете при тях. Ще трябва да откриете къде са, за да стигнете до тях.

… Но пускането на Facebook страница и откриването на Twitter акаунт не са достатъчни
Социалните мрежи са развиват, всеки ден. Пейзажът се променя, аудиториите гравитират към нови платформи, за да откриват нови неща, които ги интересуват. Ако искате същите тези хора да ви открият, трябва да сте там, където са и те. Трябва да успеете да изложите съдържанието си пред тях, да създавате послания, на които те ще отговарят. Това иска много работа. Иска и много последователни усилия за изграждане на доверено присъствие в социалните мрежи.

Затова няма вълшебно хапче. Няма схема за бързо забогатяване. Трябва да познавате и да разбирате аудиторията си, да знаете какво иска тя от бранда ви.

Ако можете да анализирате данните, да откривате предложения, които да се вписват в живота на хората, ако създавате наистина добро съдържание, което отговоря на нуждите им, ще изградите стабилен бранд в социалните мрежи.

Изграждането на авторитет отнема време, необходимо е да се отдадете на задачата и да преминете през необходимия процес, но възможностите са там, чакат ви и тепърва предстои да се разширяват.

Ако създадете нещо, те вероятно няма да дойдат сами. Но ако отделите време, за да разберете и изучите онлайн аудиторията си, то тогава ще си направите важни изводи, които ще помогнат на бранда ви да достигне нови по-високи върхове на успеха.

Оригинална публикация

Leave a Reply