Въпрос на рейтинг

сп. Тема | Светослав СПАСОВ | 2010-01-24

За минута Борисов обясни как Слави се опитал да кадрува в партията му. За час шоуменът не отрече. Историята отвори пак темата за близостта на известните лица с политиците
Кой ще даде пари, за да бъде атакуван Циганина? – този въпрос задал през 2004-а Слави Трифонов на Кеворк Кеворкян по време на частна среща между двамата. Случката е описана във втората част от тайния дневник на водещия на "Всяка неделя" – "Кеворк проговаря", издаден през 2008-а. В сборника авторът отбелязва, че в същия период Слави му споделил плановете си един ден да влезе в политиката и дори да стане президент. Пак съм начело в рейтинга (въпросът на социолозите бил с кого българинът иска да отиде на море) – отбелязал Трифонов. – Но още е рано. Ще изчакам няколко години." Темата за осребряването на известността и за политическите амбиции на Трифонов стана отново актуална през последните дни. В интервю за Канал 3 пред Сашо Диков миналия уикенд министър-председателят Бойко Борисов каза, че преди време не се съгласил Дългия да определи половината от министрите на ГЕРБ. "Искаше ми 50 процента от партията. Казах му, че това няма как да стане." Според него затова сега шоуменът така яростно го атакувал от ефира на bTV. В отговор на друг въпрос Борисов допълни, че като кмет на столицата не позволил на Трифонов да строи в градинка, която бил купил. По-късно главният столичен архитект Петър Диков лаконично потвърди случката. Вестник "Стандарт" я доосветли с информация, че за петното Дългия вероятно е платил на скандално известната фирма "Софийски имоти" около 1.7 милиона лева и че точното местоположение на градинката било на кръста между булевардите "Черни връх" и "Джеймс Баучер".
Във вторник в шоуто си Слави Трифонов отговори на премиера. Той започна с уговорката, че с неудоволствие влиза в режим на обяснения, тъй като интервюто на Борисов с Диков било "жълт" разговор на политик с журналист, който още в началото се самоопределил като негов почитател. "Никога не ми е хрумвало да искам 50 процента от ГЕРБ, защото това не е баница и не е ООД – отговори бившият хъш. – Хрумвало ми е, че човек като Борисов може да бъде ракета-носител за промени в българския политически живот. Хрумвало ми е, че аз също мога да бъда такава ракета-носител. Хрумвало ми е, че чрез нас в парламента може да влязат достойни хора. Казвал съм му го, защото едно време бяхме приятели, и съм му казвал, че познавам хора, които могат да помогнат. С репликата за 50-те процента Бойко Борисов измества основната тема. Тя вече не е дали аз го критикувам, защото той не се справя, а става дали го атакувам, защото съм искал половината ГЕРБ и не съм я получил."
Слави и сценаристите не отвориха нито дума по втория въпрос, който на пръв поглед изглеждаше по-лесен за изясняване – молил ли е водещият кмета за услуги. Вместо това сценаристът Иван Кулеков изигра трагикомичен етюд накъде отива България, ако има лъжец за премиер. Шефът му каза единствено, че по онова бреме звънял на Борисов да го моли за нещо, но че той не си вдигнал телефона. "Основната промяна в поведението му дойде, когато стана кмет -заключи Трифонов. – Затова и промених отношението си към него. Първо, по принцип не харесвам министър-председателя, който и да е той. И второ, мразя хора, които все не са виновни, какъвто е случаят с Бойко Борисов."
Засега не искам да се занимавам с политика, а предпочитам да правя предавания, да пея песни и всички заедно да правим шоу, успокои сценаристите продуцентът. За по-нататък – ще видим, остави отворена вратата той.
След като Слави не харесва днешните в политиката и особено тези във властта, защо тогава иска от едни услуги, а пък други изобщо не усещат негативното му отношение? Именно в неговото шоу преди месец президентът Първанов обяви, че ще остане в политиката и след втория си мандат, като вероятно ще създаде нова партия. Коментарите след разговора бяха, че с въпроси за бъдещите планове на държавния глава Трифонов в никакъв случай не си вдига реномето пред публиката. Дни по-късно не по-малко комфортно на диванчето преседя и бившият вътрешен министър Румен Петков, поканен да коментира "Наглите"!, 2 и 3. Защо по ваше време МВР не постигна резултатите, които Цветанов постигна, попита в преамбюла Трифонов. Постигна, но не бяха толкова видими, отговори Петков. Добре, щом казвате, продължи по сценарий водещият.
Двутактовите разговори ядосаха дори колегата на Слави от bTV Светла Петрова, която публично коментира, че участието на политици в риалити и в развлекателни вечерни шоупрограми е сигурен знак за предварително договаряне на въпроси и за съгласуван PR. Слави се готви да става политик и в момента използва екрана да удари едно рамо на хората, с които в бъдеще ще се коалира, коментираха и други политически анализатори.
Слави може и да се готви, но това готвене продължава вече толкова дълго, че заприличва на продължение на известния криминален роман с променено заглавие – "Дългото сбогуване на Дългия". А през това време зрителите не могат да разберат защо известно време той харесва един или друг политик, а после изведнъж го намразва. Но проумяват друго – когато рейтингът на предаването му тръгне да пада, той тръгва да го вдига. Един път измисля актьорска вечер, втори -път – попфолк, трети път – трето. Общото между рубриките е, че в тях фикцията е по-важна от фактите. Проблемът е, че водещият понякога крие това. "Има само една истина казва той.
През 2008-а ексдепутатът Любен Дилов-син прикани бившия си колега и съдружник
Веднъж завинаги да се самоопредели в публичното пространство като шоумен, проектополитик, вече действащ политик, инвеститор или нещо друго. Поводът за писмото на депутата бе гневът на "Шоуто на Слави" по повод скандала "инвитро – инвиво". "Антония Първанова успя по брилянтен начин да ви подведе да подкрепяте един проект, който най-малкото съдържа подозрения за конфликт на интереси – написа Дилов-син. – Затова имам конкретно предложение – или си смени сценаристите, или излез на избори. Стани народен представител и поеми отговорност за делата си, не само за думите си, като разпределяш парите между диабетиците, онкоболните и бездетните майки. След което ще можеш да се порадваш и ти на определенията "боклуци, лайнари и предатели", на каквито аз се радвам сега."
Освен за безпристрастния поглед на Слави Трифонов към политиката и политиците пресният му конфликт с Борисов за пореден път отвори и темата за близостта на рейтинговите тв лица с гостите им. И за ползата на аудиторията от подобна близост. Преди повече от година Георги Коритаров бе отстранен, когато бизнесменът Валентин Златев офиииално се оплака на шефовете на медията, че журналистът го набивал да участва в съмнителна сделка срещу комисиона. Тогава първата реакиия на Коритаров бе също да се изкара жертва на жълт материал, за каквото намеква сега и Трифонов. Неофициално се чу, че Коритаров очаквал да бъде спасен от Борисов, с чието приятелство се хвалел. През ноември м.г. от ефира на bTV слезе и Николай Бареков. Тогава той натърти, че решението да си тръгне е негово. През седмицата обаче Сашо Диков съобщи в интервю за вестник "Труд", че Бареков му се бил обадил и се бил самопредложил за гост в Канал 3, където най-накрая щял да каже истината защо водещ от ранг като неговия бил изтласкан в интернет пространството.

Стр. 4, 26 – 27, 28

2 Responses to “Въпрос на рейтинг”

  1. Howdy Says:

    Според мен въпрос на пари!

  2. BG Says:

    Или на много пари!

Leave a Reply