Във Фейсбук полудяха – правят стена на срама за деца!

в. Седмичен Труд | 06.04.2011

 

Майки си нанасят тежки обиди в уродливи детски конкурси

 

Невинни деца стават жертва на амбициите на собствените си родители и на псевдоадминистратори, като снимките им се слагат за назидание на "Стената на срама". И това пред погледа на 200 000 българи във Фейсбук. Действието се е развило в група наречена "Най-фотогеничното дете". Миналата седмица комисията за защита на личните данни в България съобщи, че точно срещу тази група има подадена жалба при тях.
"През 2010 г. по имейл е постъпило анонимно запитване във връзка със създадена група в социалната мрежа Facebook, в която се съдържат снимки на малолетни и непълнолетни лица с цел гласуване за най-фотогенично дете", обясниха от регулатора за столична медия. Администратори на групата според публична информация там са Биляна Миткова и Надежда Несторова, а създател на страницата е Надя Петрова. Групата е "създадена и поддържана доброволно, с цел да покажем колко красиви деца са се родили и ще се раждат в България", пише в описанието на страницата в социалната мрежа.
Целта й е организирането на ежемесечни "детски фотоконкурси". Последният е от началото на март и е озаглавен "Малките Пижо и Пенда". В правилата за участие в конкурса е обяснено, че публикуваните снимки "са публични и видими за всички". Администраторите поясняват още, че "не носят отговорност за конфиденциалността им". Родителите са писали лични писма на ползватели на социалната мрежа Facebook да гласуват за дъщеричката им в един от поредните конкурси в тази група и това е озлобило администраторите. Те решават да се изгаврят с детето, 3-годишно момиченце, като му слагат снимката на видно място на "Стена на срама".
Все едно малката е някакъв престъпник. Това поражда война между потребителите на страница, на която се организират конкурсите. Огромна част от тях обвиняват админите, че силно са прекалили. След като стотици хора бяха възмутени от гаврата над невинното малко момиченце, снимката с всичките коментари бе премахната. По този начин искаха да заличат стореното, но това не ги оневинява, всеки трябва да поема отговорност за постъпките си. Нужно ли е да съществуват такива страници, които, както очевидно се забелязва, се ползват основно с рекламна цел и които подбуждат близо 200 000 родители да се нападат, заплашват, да се обиждат не само едни други, но и да сипят обиди по чуждите дечица", питат шашардисани потребители. Че във Фесйбук детски конкурси са се превърнали в грозно бойно поле, Седмичен Труд алармира още миналата година. В продължение на седмици наш репортер се беше потопил във виртуалния свят и стана свидетел на истински военните действия. Красиви като замисъл да покажат усмихнато и безгрижно детство със снимки на дечица, надпреварите се израждат в болна конкуренция кое дете е най-красивото и в обиди между самите майки. Станахме свидетели как майки обиждат деца, че са дебели. 50-годишен мъж пък беше заподозрян, че е педофил. А едно семейство директно заплашваше негласувалите за отрочето им: "Ей, ако искаш да не гласуваш за детето ни, не го прави, но не пиши, че ти досаждам. Ще те намеря къде живееш и ще те гръмна!" Изводът – във Фейсбук българите нещо полудяват.

Стр. 41

 

Leave a Reply