Възражда ли се рекламният пазар

в. Пари | 2010-04-06

Онлайн изданията имат шанс най-бързо да възстановят приходите си

Рекламните разходи на компаниите в САЩ през миналата година са се свили с 12.3% в сравнение с 2008 г, показва проучване на маркетинговата компания Kantar Media. Общо в САЩ през миналата година са били похарчени 125 млрд. USD за реклама.

Развитие

Най-значително намаление е имало в радиорекламата (повече от 20%), следвана от рекламата във вестниците, която се е сринала със 17.4%. Рекламните поръчки за телевизиите са намалели с 9.5%. Единствената област, в която разходите за реклама са нараснали, е бил интернет, твърдят експертите на Kantar Media. Според тяхното проучване през миналата година компаниите зад океана са публикували в мрежата 7.3% повече реклами, отколкото през 2008 г. Най-големите рекламодатели са били Procter&Gamble (2.714 млрд. USD), Verizon Communications (2.238 млрд. USD) и General Motors (2.197 млрд. USD). General Motors е била една от малкото корпорации, чиито разходи за реклама са се увеличили.

Харчове

Общо 10-те най-големи рекламодатели са похарчили през 2009 г. 16,556 млрд. USD, което е със 143 млн. USD по-малко, отколкото година по-рано. Най-силно се е рекламирала автомобилната индустрия, която е изхарчила за реклама 10.977 млрд. USD. В същото време рекламодателите са изразходвали в Русия около 7 млрд. USD, което е с 26% по-малко в сравнение с предходната година.

Стабилност

Една от най-големите рекламни агенции Carat публикува актуализираната си прогноза за развитието и бъдещето на световния рекламен пазар. Според данни от изследването се очаква той през тази и следващата година да се стабилизира. Пазарът ще върви във възходяща посока към увеличаване на приходите, сочат анализатори. Очаква се той да нарасне с 2.9% през тази година и с 4% през 2011 г. Тази прогноза е направена, като се отчитат първоначалните данни от октомври миналата година, когато съществуваха прогнози за увеличаване на рекламния пазар с 1%. Всички медии по първоначални очаквания ще се върнат към ръст на рекламните приходи с изключение на вестниците и списанията. Списанията показват най-лоша динамика. Този сектор се е сринал с 20.2% и възстановяването на предишните равнища се очаква чак към 2011 г.

Увереност

Онлайн изданията показват най-голям и уверен ръст, сочи проучването. Очаква се рекламните приходи в интернет изданията през следващите две години да нараснат в световен мащаб с 10%. Следват ги телевизиите с 6% увеличение на рекламните приходи. При това тенденцията ще се запази и през следващата година.

Стр. 23

Leave a Reply