Western Union препоръчва на потребителите да бъдат предпазливи при закупуването на продукти на изгодни цени в Интернет

United Partners I Борислав ГРОЗДАНОВ I 8.08.2012

София – 8 август, 2012 – Western Union препоръчва на потребителите да бъдат много предпазливи

София – 8 август, 2012 – Western Union препоръчва на потребителите да бъдат много предпазливи, когато решават да участват в търгове или обяви за стоки на изгодни цени в Интернет. В повечето случаи оферти, които изглеждат твърде хубави, за да са истински, всъщност крият измамни механизми, които да подмамят жертвите.

Един от най-честите случаи, в които този модел се прилага, е оферта за висококачествени преносими компютри на много ниски цени. Офертата е публикувана от измамниците на сайтове за електронна търговия в Интернет или в «Малки обяви» в печатните издания. След като потенциалният купувач прояви интерес към продукта, предполагаемият продавач иска авансово плащане или пълната цена на продукта, като изисква сумата да бъде прехвърлени чрез компания за трансфер на пари, каквато е Western Union. Обикновено с продавача може да се контактува само с имейл, тъй като той твърди, че живее в чужбина. За да не буди подозрения, измамникът казва на жертвата да изпрати парите на името на нейни роднини, но изисква доказателството за направеното плащане. Така след като получи данните за транзакцията от жертвата, измамникът взима парите, използвайки фалшив документ за самоличност, и изчезва.

"Най-важното което потребителите, ползващи услугата за трансфер на пари, трябва да имат предвид, е никога да не разкриват информация за транзакцията на лице, което не познават лично или не могат да му имат пълно доверие", каза Даниела Будуреа, Регионален директор на Western Union за Румъния и България.

Най-добрият начин за предпазване от измами е да бъдете информирани. Въпреки че има много схеми за измами, много от тях използват общи елементи, които могат да бъдат предупредителни сигнали, коио да помогнат на потребителите да се предпазят от измама:

• Не използвайте услуги за трансфер на пари при заплащане на покупки по Интернет;
• Никога не изпращайте пари на хора, които не познавате лично, чрез услугите за трансфер на пари;
• Винаги бъдете внимателни, когато ви се иска за авансово плащане за Интернет оферта;
• Уверете се, че офертата е истинска;
• Бъдете предпазливи с хора, които казват, че в момента живеят в друга държава или са извън страната по бизнес. Измамниците обикновено казват това на жертвите, за да оправдаят защо не могат да се срещнат лично. Бъдете внимателни и когато отсрещната страна предпочита да общува само чрез електронна поща;
• Уверете се че уебсайтът, откъдето пазарувате, предлага гаранция за доставката.

Western Union осигурява доверен и надежден начин на хората да изпращат пари на своите семейства и приятели. Въпреки това е важно да се запомни, че паричният превод може да бъде изплатен на получателя в рамките на минути и след това сумата не може да бъде възстановена от Western Union на изпращача, дори ако прехвърлянето е в резултат на измама.
Кампания "Защити се от измами!" е само част от усилията на Western Union за повишаване на информираността на потребителите. Тя представя различни видове измами и насоки, които могат да помогнат на потребителите да се предпазят по-добре. Шест от сценариите, които са най-често използваните от измамниците, са илюстрирани от известният румънски карикатурист Йон Барбу и показват на потребителите модели, на които те трябва да обръщат внимание, за да не станат жертви на измамници.

За Western Union
Western Union е световен лидер в сферата на паричните преводи. Заедно с Vigo, Orlandi Valuta, Pago Facil и Western Union Business Solutions, компанията осигурява на клиентите си бързи, надеждни и удобни начини за изпращане и получаване на пари по целия свят, както и за плащане на сметки.
Услугите на Western Union, Vigo и Orlandi Valuta се предлагат чрез комбинирана мрежа от близо 510 000 представителства в 200 страни и територии. През 2011 г. компанията е извършила 226 милиона транзакции от потребител–към-потребител в цял свят, като е придвижила $81 милиарда между клиенти и е извършила 425 милиона бизнес транзакции. За повече информация, посетете www.westernunion.com

Leave a Reply