Yahoo в света на медиите

в. Капитал | Андриан ГЕОРГИЕВ | 10.07.2010

Компанията започва да проучва интересите на своята аудитория и създава новини, съобразени с тях

По време на летните олимпийски игри, проведени през 2008 г., онлайн порталът Yahoo решава да си направи експеримент: започва да следи и анализира кои са най-търсените думи и фрази около спортното мероприятие.
От тях става ясно, че едно от нещата, които потребителите искат да разберат, е защо плувците си взимат душ, след като излязат от басейна. В резултат се ражда текстът "Мистерията на къпещите се плувци", който се радва на изключително сериозно читателско внимание.
"Докато нашите конкуренти покриваха повечето от големите, сложни теми, ние се съсредоточихме върху истории, които бяха малко в периферията", разказва Джеймс Питаро, вицепрезидент на Yahoo Media, пред вестник New York Times. Това е така нареченият нишов подход към новините – попълване на дупки в покритието на новинарския поток от конкурентните медии. Именно той ще бъде в основата на новосъздадения блог на Yahoo, наречен Upshot, разказва Питаро.
В момента Yahoo изживява болезнена трансформация от чисто технологична компания към онлайн медия, която се изхранва от продажба на реклама, разположена върху нейните сайтове. Този процес, който продължава вече няколко години, започва да придобива все по-завършен вид. През първото тримесечие на 2010 г. се забелязват и първите позитивни резултати. Приходите на компанията се покачват с 1% до 1.6 млрд. долара в сравнение със същия период за 2009 г., а продажбите на банерна реклама растат с 20%. Освен това YahooNews е най-посещаваният новинарски сайт в САЩ за април с регистрирани повече от 46 млн. уникални посетители, сочат данните на уебанализаторите на Businessinsider.
Междувременно от начало на годината Yahoo събира екип от популярни журналисти, отразяващи политически, бизнес и медийни теми. Само за няколко месеца в него попадат имена като Джон Куук (работил в Gawker), Майкъл Калдерон (работил в Politico), Холи Бейли (Newsweek) и други. Начело на звездния отбор на Yahoo е 26-годишният Андрю Голис. Именно той е натоварен с тежката задача да събере екипа и разработи най-новия блог Upshot, който трябва да се разрасне по подобие на Yahoo Sports, съдържащ мрежа от блогове на спортна тематика.
Двамата редактори и шестимата журналисти, които вече списват Upshot, ще имат на своя страна ценен помощник – специален софтуер, който им показва кои са най-търсените думи в мрежата от сайтове на Yahoo. По този начин редакторите ще разполагат с още един инструмент за сверяване на часовника с читателските предпочитания. Търсеният краен резултат е симбиоза между модела на т.нар. ферми за съдържание, който изследват потребителските/читателските настроения, и качествена журналистика, която разполага с повече от видим подиум за изява, какъвто е новинарският портал на Yahoo.
"Това, което ни прави различни от всичките ни конкуренти, е нашата способност да събираме всичката тази информация (свързана с навиците на търсене на потребителите в мрежата от сайтове на Yahoo – бел. авт.)", казва Джеймс Питаро пред вестник New York Times. "Идеята за създаване на съдържание в отговор на нуждите на аудиторията е само един компонент от нашата обща стратегия. Но определено е един голям компонент", добавя той. Всъщност за "големината на компонента" свидетелства скорошното решение на Yahoo да закупи компанията Associated Content в сделка на стойност 100 млн. долара. Associated Content създава съдържание за сайтове от типа "как да…?" чрез голяма мрежа нископлатени външни автори.

Съдържание "по поръчка"

Не е тайна, че през последните няколко години печатните медии по цял свят имат един сериозен проблем – сриващи се приходи заради миграцията на аудиторията им онлайн. Проблемът е, че тази промяна в навиците на читателите води след себе си и намаляващи приходи от скъпа печатна реклама, които не могат да бъдат компенсирани от нейния по-евтин онлайн аналог. За момента това, което правят повечето стари медии, е да се появят и онлайн. Някои го правят механично, без разбиране за изискванията на новата среда, и по-скоро така се обричат на провал. Други имат по-избистрени онлайн стратегии, но както изглежда, за момента това не е достатъчно, за да запълни зеещата дупка в приходната част на бюджетите им.
Очевидно е, че ситуацията изисква нов подход. Когато говорим за новинарско съдържание, може да се каже, че Yahoo е пионер, използвайки данните от своята търсачка. Когато обаче става въпрос за неновинарско съдържание, първите иноватори са т.нар. ферми за съдържание. Това са компании като Demand Media и Associated Content, които плащат по 10-15 долара на хиляди свои външни автори, за да пишат кратки текстове на всевъзможни теми от типа на "как да нарежа домат", "как да поливам кактус" и т.н. Иновацията при тях се крие не толкова в самото списване на текстовете, колкото в определянето на темите, които да бъдат разработени. За целта Demand Media ползва алгоритъм, който извлича информация за най-търсените думи онлайн и за интересите на потребителите въобще. След това на тази основа се изготвят и самите теми, по които хилядите външни автори пишат текстове. За разлика от все повече затъващите вестници Demand Media има 200 млн. долара приходи за 2009 г.
Съдържанието, бълвано от "фермите", обаче едва ли би могло да бъде конкурентно на класическите медии, блогове и новинарски сайтове в този си вид. Затова и сега Yahoo се опитва да комбинира най-доброто от модела на Demand Media и качествената журналистика; да се използва информацията за интересите на аудиторията, за да могат редакторите и авторите да създават професионално новинарско съдържание, при това достатъчно популярно, за да бъде атрактивно и за рекламодателите.

Стр. 34

Leave a Reply