За и против жълтата преса

Нова телевизия, Челюсти | 2009-11-09

Водещ: Ние искаме да сме актуални информационно. Добър ден. За и против жълтата преса. Калин Георгиев, журналист, редактор на отдел Светски новини в ББТ, редактор в Цената на истината и собственик на светския сайт svetsko.com. здравей, Калине. И Душко Петров, журналист. Тук са ми написали сценаристите, определяте се като основоположник на жълтата преса у нас.
Душко Петров: Не се определям, случайно стана. Уволниха ни от един официоз и ние решихме да си направим вестник.
Водещ: Кой вестник направихте?
Душко Петров: Шок. Първите години се казваше Шок.
Водещ: Сега, за съжаление днес не излизат онези вестници, за които вие пледирахте да бъдат на масата. За да сме максимално актуални, ние сме с днешното издание на Папарак и Контра. Росен Петров прецака Любо нейков, а Йорданка Христова – циганка? – водещото на Контра. На първа страница на Папарак – Масларова и Шерин Местан се укриват в Турция с подкрепата на Ахмед Доган и ДПС. И според самия бивш МВР министър в ДАНС имали разработен план за убийството на Румен Петков. Освен петте известни жертви нови 12 мъртви от свинския грип крият властите в България. Четете ли ги тия неща вие? Тези вестници?
Душко Петров: Аз лично тези двата не ги чета.
Калин Георгиев : Дори и да не ги четем ние проблема е, че голяма част от българите ги четат и по-големия проблем е, че не само ги четат, те им вярват. Защото в българина има едно усещане, че когато нещо е написано на лист хартия, то е вярно. Обаче ако вземем да проверим дали Йорданка Христова е циганка дали ще се окаже вярно, според вас.
Водещ: Между другото Милен Цветков ми звънна преди малко, за да пита наистина ли някой политик се е опитал… какво са написали във вестник Тайни, макар че никак не исках да занимавам със себе си публиката, но виден политик ми посегна сексуално в ефир. Може ли да напишат такова нещо при положение,ч е ако това се случи в ефир, това се случва ето сега, тоест всеки от вас да ми посегне сексуално и това да го разберат вестник Тайни, а не хората, които са пред радиото и телевизора в момента.
Душко Петров: Ама те не само са го разбрали вестник Тайни, те са го и написали и ако прочетем вътре аз съм сигурен,ч е ти не просто ще прочетеш как си изнасилена от политик в ефир, а ще прочетеш точно какво ти е направил в ефир. И това лично според мен толкова ще те изненада, че на десетото позвъняване от познати ще си сигурна, че се е случило.
Водещ: Да, сутринта ми се обадиха няколко човека, за да ми кажат за това безумие. Аз се разсмях, не проявих любопитство, но помолих Милен, който като ми звънна неговите сценаристи ми донесоха този вестник. Не съм прочела подробности, но бога ми, кого го вълнуват тия мизерии, лъжи, клевети.
Душко Петров: Ами явно много хора. Като гледам..
Водещ: Вие защо започнахте да правите например жълт вестник? Като ви изгониха от официоза. Защо не отидохте, ако сте изгонен от 24 часа, да работите в Труд например или Сега.
Душко Петров: Ами защото е един и същ собственика. Просто така. навремето разкрихме там някои далавери на МВР с една друга организация и станахме неудобни, трябваше просто да ни махнат. Махнаха ни.
Водещ: Да де, ама всички вестници в България, тази официалната, нежълтата преса, тя не е обезателно на един собственик. Тоест ако вие имате любопитство към публицистиката бихте могли да пишете нещо различно освен : Искрен Пецов: ходим голи вкъщи, но дъщеря ми е девствена. Какво е това?
Душко Петров: Виж, както ти правиш добро предаване примерно, така има и хора, които не могат да правят толкова атрактивни предавания. Това е право на всеки автор да си направи каквото си иска. Демокрация, нали за това се борехме.
Водещ: Да де, ама ако аз … не мисля, че за това сме се борили. Свободата на изразяване е повече отговорност от колкото право, защото ако всеки от хората, засегнат в тази преса започне да търси съдебна отговорност, ще затлачим съдилищата от такива казуси.
Душко Петров: Трябва да започнем… аз нямам нищо общо вече с тези вестници, за които сте ме поканили. Но въпреки това поех поканата ви не за друго, а защото смятам, че има кадърни журналисти, има и некадърни журналисти. Има хора, които знаят как да търсят истината, други, които просто стоят в парламента и преписват чужди думи. Това ли е истинската журналистика според вас?
Водещ: Може ли дададете пример за хора, които правят добра журналистика в жълтата преса, тоест хайде да не са имена, защото за публиката може би не са известни тези хора. Дайте ми пример за разработки, публикации, които биха били интересни. Например Уикенд се занимава с личния живот на известни хора и то по безумния начин. „Лора Крумова с ново гадже”, снимали Лора с някакво момче пред Гранд Хотел. И какво от това, другите хора нямат ли гаджета, какво значение има с кого е Лора на море.
Душко Петров: Ами има значение. Колкото си по-нависоко, толкова повече те духа вятъра. В края на краищата тя като се показва по телевизията тя трябва да има и едно наум, че ще я хващат, тя не може да…
Калин Георгиев : Вижте, дайте да се разберем, че от новина до новина и ма много голяма разлика. Ок, всички сме съгласни, че веднъж влязли в това обществено пространство някакви хора рискуват за тях да бъдат писани някакви неща. Тука въпроса е какви неща се пишат за тея хора. Защото ако аз сутринта прочета нещо за себе си в някакъв вестник мога да реагирам много спонтанно и да кажа – многоточие, не ме интересува, не ме вълнува. Въпроса е, че много малко хора от всички читатели на вестниците осъзнават, че голям процент от нещата, написани вътре, да не кажем голяма част наистина, са измислица. И ние няма какво да спорим по тоя въпрос. Защото едно е да кажеш, че Маргарита Михнева е болна от рак и тя да участва в някаква кампания за борба с рак на гърдата. Друго е жената сутринта да се събуди и да прочете как ще умре. И не само тя, ами всичките и роднини. Защото в голяма част от жълтата преса в България се пишат неща, които не са проверени и по-скоро те са измислени. И ако има ето толкова някакво зрънце истина, ние го правим на ферман. И в това няма какво да спорим дори. Защото ако решим да направим някакъв анализ на тея вестници, на публикациите, какво ще открием вътре според вас? Ще открием едни и същи неща, които се повтарят 10 години. ами извинявайте много, ако за лицето Х не е голямата тайна, че е примерно бисексуален или хомосексуален, то вътре можем да прочетем за него, че не само е бисексуален, ами е правил и оргия в някакъв манастир. Отделен е въпроса дали някога е бил там.
Водещ: Ама днеска има признание , „Васко Кеца: бил съм и с жени”. Не спират да се знаимават с подобни дискусии вече наистина десетилетия.
Душко Петров: Ами това е интересно на хората явно.
Калин Георгиев : Ама то е интересно, ама защо пък някой ден някой не покаже на Васко ти Найденов някаква снимка с нещо по-интересно на нея. Защото на мен пък ми омръзна да чета едни и същи вестници, в които се повтарят едни и същи неща, едни и същи снимки от някакви фотосесии.
Душко Петров: Трябва да ти кажа пък, че много от тези хора, които ги виждаш по вестниците лично са идвали и са ми носили снимки. Спомням си в началото бях сложил един от фолк певците, на 6 колони го бях сложил чисто гол. И след като излезе вестника той вика – тоя ще го съдя, тоя как можа да ми сложи тая снимка. А той лично дойде и ми я донесе и ми разказа подробности защо е чисто гол с надървена патка в ръка.
Водещ: На обяд сме. Не сме във вестник Тайни, а по национална телевизия и ни слушат.
Душко Петров: Не е тайни, а вестник Женски тайни. Беше хубаво да прочетете и вестника как се казва.
Водещ: Дълбоко не ме интересува, да ви кажа честно, дали се казва Тайни или Женски тайни при положение, че пишат безподобни измислици. Прочела съм сериозната преса сутринта и мисля, че това на мен специално ми е по-интересно.
Душко Петров: Сигурно.
Водещ: Да чуем рекламите по Дарик и по Нова и ще продължим. Впрочем, Мария и Диана ми предлагат, аз нямам нищо против, да пуснем по-рано зрители и слушатели. 9151255, за да си говорим с хората, които са потенциални читатели на тези вестници какво ги вълнува в тях и вярват ли им. Веднага след рекламите.
Реклами.
Водещ: Ама не е смешно, наистина, забавлява ли ви това?
Душко Петров: Защо да не е смешно? Ами да, много ми е смешно. И това хората повечето …
Водещ: Да де, ама примера, който дава Калин с това да пишат за здравословното състояние …
Душко Петров: Да, това съм категорично против.
Водещ: Е хубаво, ама то основното…
Калин Георгиев : Ами да, обаче няма никъде, където някой да е написал на първа страница, че някой умира от нещо, от което той си няма хал хабер. Това е супер долнопробно и няма грам морал в него. Не може да излезе някакъв вестник в огромна страница, на която да пише – застреляха Пепи Лашо примерно. Тоя човек цял ден да му звъни телефона да го питат – жив ли си, умрял ли си. Няма преса в света, която да си позволи подобно нещо. България ако освен закона за радиото и телевизията, някой 20 години се беше сетил да направи закон за печата, ние в мометна нямаше да дебатираме за въпросната жълта преса. Защото въпросната жълта преса я има по цял свят. Обаче в България каква е – отново си е побългарена, нали така, Душко? Съгласен ли си с това, че в България ти днеска можеш да напишеш една статия и утре 10 вестника да са я преписали без никой да е звъннал и да провери на въпросната Диана, тя изнасилена ли е от политик или не е изнасилена от политик.
Водещ: И след това да няма никакви последствия.
Калин Георгиев : Не можеш да сложиш снимка на въпросната Диана от някаква фотосесия и да напишеш, че е изнасилена.
Водещ: И то в ефир. Посегна ми сексуално в ефир, е публикацията.
Душко Петров: Моя снимка, която трябва да излезе в сряда в Блясък се появява в предаването на Мондьо сутринта във вашата телевизия. Това не е ли пак кражба?
Водещ: Е тука говорите за нещо… чакайте сега.
Душко Петров: Принципите са едни и същи.
Водещ: Тук не говорим за този тип принципи. Не говорим за това, че има неколегиално отношение между хора, които работят в едни и същи бранш. Тук говорим за това, че за да имаш тираж от 100, 200 или 300 000 лева, ти боравиш с човешки съдби, откровено манипулирайки хората с лъжи. Това е различно. Акоп може да се обадите на сутрешния блок на Нова и да кажете – защо уважаеми Мондьо, ти си публикувал моя снимка, която трябва да излезе едва в сряда, това е спор между вас двамата. Но когато излезе публикация, че някой е застрелян или изнасилен, а той няма никаква представа от това, вече нещо равносилно на… има в Наказателния кодекс норма, според която подлежиш на съдебно преследване когато орониш престижа на някого, когато направиш така, че нарушиш неговия комфорт. Това е тормоз. Аз си спомням, Слави Трифонов имаше период, в който съдеше жълтата преса, защото майка му като си отвори вестника години наред или той умираше …
Душко Петров: Е осъди ли я?
Водещ: Не съм следила тоя казус.
Калин Георгиев : Ама става въпрос държавата защо не го е осъдила.
Душко Петров: Е как тогава…
Калин Георгиев : Душко, ако толкова много всички вестници твърдяха, че Слави Трифонов е болен от множествена склероза, че е болен от не знам си какво, толкова ли нямаха 200 лева да дадат на някаква лекарка или асистентка там от болницата да изкара едно медицинско и да каже – да , болен е. нали се сещаме, че ние правим едни кухи сензации за въпросната преса. Не може да си позволяват наистина да крадат снимки, да правят сензации на свой гръб и същевременно да печелят хиляди. Защото – да, и Бритни Спиърс може да я видиш пияна-заляна, обаче Бритни Спиърс 50 фотографа я следват.
Водещ: И наистина е пияна-заляна.
Калин Георгиев : В България кое не знаят? Къде се намират заведенията, фолк заведенията? Ти много добре знаеш, че като излизат от там всички певици са мат пияни, нали така? обаче това не означава, че ние на другия ден трябва да прочетем как Ивана е правила аборт или как Ивана сто пъти си е купувала Q7-ца. Ама извинявай, Ивана не е пример за това, но ето аз мога да ти гарантирам, че Ивана съм чел 7 статии как си е купила Q7-ца, как не си е купила Q7-ца. Е толкова някой да беше звъннал на Пайнер да попита Ивана какво кара. Честно ти го казвам. Ние правим енди новини, които са абсолютно фалишиви. И ние ги правим, имам предвид жълтата преса. Защото не може да разбереш ..
Душко Петров: Както ти казах в началото, има съвестни хора, които работят, има и хора, които…
Водещ: Добре, ако първата страница… ама факта, че публикуваш…
Душко Петров: Нещо против една Кристина Патрашкова ще ми кажеш ли? Че не е добър автор ли?
Водещ: Ами миналия ден до колкото разбирам е имало нейна публикация към нейна колежка журналистка, която откровено аз не бих повторила заглавието.
Душко Петров: Заглавието си е вече редакторска работа, то не зависи от нея по принцип.
Водещ: Без значение. Това заглавие е цинично, пошло, гнусно. Тоест ти стоиш, подписвайки се под това. Аз не познавам тези хора, не искам да злословя срещу тях, но ако в този вестник има и две статии невярни, съгласявайки се да пишеш за него високо качествения публицист се превръща в парцал, защото пише в този вестник. Тоест ако аз в Дарик радио половината от програмната схема на радиото, в което работя 18 часа има говорене, ако 30% от говоренето е нвярна информация, аз съм избрала да работя в медия, която лъже. Нали така? тоест вие искате да ми кажете, че в тези вестници има едни съвестни хора, които са установили, че Масларова, която в петък си даваше съгласие да и свалят имунитета, се с скрила със съдействието на Ахмед Доган и ДПС. И какво ще се крие Масларова в Турция, примерно ще се скрие за известно време, за да не я преследва закона. Това е безумие. Но хората понеже не се замислят над тези неща, те си каззват – тука има нещо гнило в Дания,. Тоя Ахмед Доган…
Калин Георгиев : Хората извън София няма от къде да знаят, че това нещо не е вярно. Защото те си отделят някакви 50 стотинки за някакъв вестник и смятат, че написаното вътре в него е вярно. Нали така? според теб баба Петрана от село Горно нанадолнище дали прави разлика между въпосните жълти вестници и въпросната официална преса.
Водещ: Г-н ПЕтров да каже, не знам.
Калин Георгиев : Защото според мен не прави.
Водещ: Не знам.
Калин Георгиев : Ти нали се сещаш, че е написано 100 пъти, че еди коя си е абортирала. Ами тя наистина е абортирала.
Душко Петров: Верно?
Калин Георгиев : Естествено. Ходи обяснявай, че сестра ти не е някаква.
Водещ: Да, наистина е така. и не мога да разбера, вие казвате, аз вече не работя за тези вестници, дойдох тука да защитавам… няма добро или лошо в помията.
Душко Петров: Аз казвам, че това, което правех преди го правя и сега. Едно и също правя. Само че сега вече е Блясък, преди беше Шоу или Шок.
Водещ: Ама в Шоу и Шок съм чела безумни неща. И защото не мога да говоря, аз не купувам такива вестници, но редовно когато се приготвяме за предаване ми носят жълта преса, в която Шоу и Шок, откраднали ми дебитната карта и аз съм изпаднала в паника, банкомат ми е глътнал. Ама такова … няма такава ситуация от както съм жива и от както ползвам дебитна карта. Кого го интересува, Бога ми, това и защо трябва да се хаби мастило за тези боклуци.
Душко Петров: Аз пак ти казвам, че сяда някой и решава, че няма какво да пише днеска и си го смуче от пръстите. Има го и тоя момент.
Калин Георгиев : Ама има ли нещо етично в това нещо, за да може някой да ги защитава. Как може някои хора, събрали се в една стая трима на брой, днеска цял ден да се хилят и да си говорят глупости за Преслава примерно. Айде на Преслава ще напишем, че циците са и пораснали пак. Ами ок, хората са прочели в някакво списание, в която тя се е снимала супер лъскаво…
Водещ: А тя на колко години е това момиче, Преслава.
Калин Георгиев : 23-24.
Душко Петров: Ами растат, един път са по-големи, друг път са по-малки. Не знам, явно нещо прави по себе си.
Калин Георгиев : Нещо прави. Какъв е проблема да се звънне на Преслава и да се пита- какво правиш с тея цици бе жена.
Душко Петров: Аз нямам проблем с никого, просто не могат…
Калин Георгиев : Не може от ето толкова малко, някакво зрънце истина, че Преслава има цици, ние да се занимаваме половин година, големи ли са, малки ли са на жената. Няма редактор, който да си позволи да напише такива глупости, каквито сме чели в жълтата преса. Честно ви го казвам. Защото там не само някой е изнасилен, не само някой е пребит, не само някой мрази някой, ами аз след малко мога да прочета, че Диана Найденова е нападната в ефир от човек с черни очила. И какво? Половин България ще си мисли, че е вярно. Що? Такива неща, каквито има в тея вестници…
Водещ: Ако искате може да дадете на Калин очилата, за да може след това да не се интерпретира, или ги оставете тука, за да се чудят кой беше с тези черни очила.
Калин Георгиев : Ама тогава ще прочетем кой от двамата я е пребил. Съгласи се, че вътре се пишат безумни неща. Наистина.
Душко Петров: Аз пак се опитвам да ти кажа, че е въпрос на личен избор.
Водещ: Ама какъв е тоя личен избор.
Душко Петров: Ама добре, вие се опитвате да ми кажете, че половината България е ненормална и че чете глупости, защо го прави.
Водещ: Не, половин България не е ненормална. В целия свят…
Душко Петров: Или са ниско интелигентни хора, или са прости, че четат тая преса.
Водещ: Не, в целия свят хората имат любопитство към известните. Това е нормално. Но в целия свят нормален, докато течаха рекламите – тука каквато и снимка да направя ще ми дадат 1000 лева, а тия дето тичат след Бритни Спиърс ще вземат 20 в евро. Ето заради този глупав, не знам дали за вас е основателен, финансов мотив, на запад можеш да прочетеш нещо достоверно, защото папараците със седмици живеят около имението на Майкъл Джексън, а тук …
Калин Георгиев : Там Парис Хилтън като е забила Роналдо и виждаме на снимка Парис Хилтън с Роналдо.
Водещ: Как се държи за ръка с него. А тука пише, че колежката, която снощи гледах в новините по канал 1,”Новия любовник на Радина”. Това е жена, майка на 4 деца, има си семейство, и в един момент са измислил и някакъв фитнсе инструктор, защото жената на 50 години се грижи за външния си вид. Къде са тия двамата под ръка, как сме разбрали, че са любовници. Лили не вдигала телефона на Карбовски.
Калин Георгиев : Ама виж, дали е Радина или е Лидия Шулева – няма никакво значение. Ти утре ще прочетеш, че Лидия Шулева има любовник от фитнес. Това са едни и същи сценарии, които ги четем постоянно.
Водещ: Друго много важно заглавие – „Слави ходи соло на кино”. Информирам любителите на жълта преса, че аз на кино не обичам да ходя с други хора, защото ме разсейват. Тоест този път ще бъде достоверно. Разбирате ли, защитавате кауза, която няма как … след като 80% от написаното тук подлежи на съмнение, не хората, които четат това са глупави, а онези, които изкарват пари от тяхната наивност чрез лъжа са Нахалници. Това е разликата.
Калин Георгиев : Аз имам един въпрос. За толкова много време наистина не се ли изкараха достатъчно много пари, за да може в България, когато пишеш нещо, да се купят два фотоапарата и да се показва това нещо. Не може да слушаме…
Душко Петров: Аз пак казах, че вие сте взели най-лошото от най-лошото.
Водещ: Ама чакайте сега, кои са добрите? Не знам, аз не чета тези вестници, сутринта в понеденик излизат вестниците Контра, Папарак и както казахте, поправихте ме с основание, Женски тайни. Какво…
Душко Петров: Това е на жълтата преса – жълтата преса. И дори в нашето съсловие…
Водещ: А коя е жълтата преса, която не е кулака. Дайте ми пример. Кой вестник си струва да прочета, за да разбера как ходи на кино Слави Трифонов, защото това е съдбовно за живота на поколения българи сигурно. Кои са, дайте пример, направете реклама на тия издания.
Душко Петров: Ами аз ви казах кои.
Водещ: Кои са те? Защото не го казахте в ефир.
Душко Петров: Уикенд и Шоу. Това са сериозните вестници, в които можеш да прочетеш нещо.. .
Водещ: Във вестник Шоу банкомата ми беше погълнал дебитната карта и аз съм се тюхкала с какво да си купя… дори не помня публикацията, колежка ми го прочете и дълго се смяхме.
Душко Петров: Аз пак ви казах – има недобросъвестни..
Водещ: Не, няма добросъвестни. В жълтата преса няма добросъвестни. След като искаш по най-гнусния начин ти да кажеш, че Йорданка Христова, жена, която колко години е на сцената не знам, и пълни зала 1 на НДК всеки път, когато прави концерт, че е циганка и слагаш една въпросителна, защото все пак етиката иска да подложиш това на съмнение, какво почтено намирате в това?
Калин Георгиев : На мен ми е чудно как още не сме прочели на първа страница, че Лили Иванова е бременна. Защото честно аз чакам това нещо да се случи.
Душко Петров: При нейната дълголетност може да се случи всеки момент.
Калин Георгиев : Ако ти използваш чуждото нещастие, за да изкарваш пари, въпроса е колко етичен си. Защото не можеш да ми кажеш, че нямат избор тея хора, които ги пишат, да го правят или да не го правят. Защото всички знаем за какви пари става въпрос.
Водещ: Много пари ли се изкарват?
Калин Георгиев : Душко, много или малко пари се изкарват?
Душко Петров: Собствениците изкарват добри пари.
Водещ: А хората, които работят в тези вестници?
Душко Петров: Изкарват нормално.
Водещ: Какво значи нормално?
Калин Георгиев : Ами дали нямаш някакъв избор да изкарваш пари и по някакъв друг начин освен по този …
Водещ: Не, дайте ми пример, 200, 500, 1000, 2000? Не знам, наистина ми е любопитно какво значи…
Душко Петров: Заплатите са по 300-400 лева в тия вестници. Да не мислиш, че получават някакви…
Калин Георгиев : Ами ти ако станеш някаква чистачка ще взимаш повече, според мен.
Душко Петров: Ами стани чистачка тогава.
Водещ: Нашата чистачка в блока взима толкова.
Калин Георгиев : Ама аз нямам проблеми с парите, за да ставам чистачка. И аз вечер като си лягам съм си абсолютно спокоен със съвестта, с която си лягам. И аз не искам по ниаккъв начин да те упреквам. Просто наистина в България има вестници и вестници. Една част от вестниците са абсолютна безумица. Не можеш да отречеш, че не си съгласен.
Душко Петров: Съгласен съм, но в края на краищата аз съм съпричастен към създването на нещо, от което не аз…
Калин Георгиев : Създадено е по един начин, но то воалира по друг начин. Ти харесваш ли в момента това, което си създал.
Водещ: Ама не, защо не създателите на това нещо, да кажем аз съм измислила предаването Челюсти в ефира на Дарик радио. И след време като реша да не се занимавам с това със сигурност ще седна да обсъдя с г-н Радосвет Радев, ако то до такава степен се видоизмени това предаване, че поругава моите представи за морал, за отношение към аудиторията. Тоест защо вие вътре не инициирате някакъв самоконтрол, както беше приет Етичен кодекс на печатните и електронните медии. Дали той функционира, до каква степен той функционира, до каква степен гилдията се саморегулира е отделен въпрос. Вие казвате – създал съм нещо, това е Франкенщайн. Това е гнусно, отвратително, нечистоплътно, лъжесвидетелставне ежедневно, от което се изкарват пари. И някакви хора си купуват вестниците и вярват на това, че Йорданка Христова е циганка. И някой казва – ей, виж ги другите, ходят да джебчийстват, тая до къде го докара, циганка.
Калин Георгиев : Абе Данчето Христова да не се окаже наистина циганка? Щом са го написали хората би трябвало да е истина. Дай да вземем да го проверим, да им звъннем на жената да питаме. Дали някой според теб си прави труда да проверява нещата, които излизат?
Душко Петров: Ти смяташ ли, че много хора пък вземат 1 към 1 това, което е написано. Просто четат повечето и се забавляват.
Водещ: Ама как може, забавно ли е, миналата вечер гледах по новините покъртителен репортаж за едно семейство, чието дете на 5 години за 2 месеца се разболява от ужасна форма на левкимия, детето е без коса, милото, дай Боже да успеят да съберат пари, за да го лекуват в Германия. Това е същото. Когато роднините на Ани Салич прочетат, че мъжа и я е пребивал от бой, а тя е направила за 18 път аборт, защото той я рита по стълбите, извинете, това в очите на хората действително изглежда проблем и драма.
Душко Петров: Аз Ани Салич я познавам, Бранко познавам също и не мисля, че има нещо верно написано от това, което е.
Водещ: Ама вие защото ги познавате, читателите не ги познават. Какви са им източниците на тия хора? Или просто както казва Калин, сядат в една стая и решават днеска – я да видим, Диана, как докато са я гримирали някой политик, какво беше, посегна сексуално. Това е брутално, той в ефир ми посегна сексуално. Да кажем – направи ми намек или нещо подобно, посегна ми сексуално. Тия хора знаят ли какво значи това?
Калин Георгиев : Ти се радвай, че няма детето ти да го прочете това нещо, как си била брутално изнасилена, защото тогава вече става изключително кофти. Когато децата ти четат някакви измислици.
Водещ: Защото има много хора, които дългите години, прекарани на екран а, непрекъснато ги държат в полезрението на тези вестници и от сутрин до вечер се пишат тъпотии за тях.
Душко Петров: Аз пак ти казах, колкото е по-нависоко един човек, толкова повече го духа вятъра.
Калин Георгиев : Ама да го духа вятър и вятър има разлика. Съгласни сме в това.
Водещ: Всеки политик, вижте сега, ние си спомняме… как се казваше правосъдния министър, който беше тръгнал да бие колега фоторепортер.
Калин Георгиев : Нямам спомен в момента.
Душко Петров: Филев беше…
Водещ: Теодоси Симеонов…
Душко Петров: Не, тоя дето в…
Водещ: Не, аз говоря за правосъдния министър кой беше, няма значение. Тези хора, които не са навикнали на медийния интерес са за критика, защото те са публични личности и е важно дали носят обувки от крокодилска кожа, когто са министри на социалните грижи и хиляди хора живеят под прага на социалния мининум, това е едно. Но непрекъснато да пишат, че ти умираш от рак, че си болен от цироза, а никога не си пил. Че пушиш по 4 кутии на ден, а ти никога не си пушил – това е друго. Не сте ли съгласен?
Душко Петров: Съгласен съм напълно.
Водещ: А тогава защо сте на този стол, не разбирам. Защо дойдохте да защитавате нещо, от което вие самия очевидно като мен се възмущавате или не се взъмущавате?
Душко Петров: Не, не се възмущавам. Просто смятам, че го има в живота, някой решатва, че трябва да го публикува. Навремето много дълго спорихме за Невена Коканова дали да напишем, че е болна от рак или да не напишем. В края на краищата собствениците надделяха и го пуснаха. Аз бях категорично против да се пусне такова нещо.
Калин Георгиев : Ама тя беше ли умряла вече или не?
Душко Петров: Не, тя беше болна от рак, съобщихме просто, че е болна от рак.
Калин Георгиев : Защото много често се съобщават и някакви други неща като примерно – колаж на циците на някоя на главата на друга и тов примерно..
Душко Петров: Никой не се занимава с такова нещо в тея вестници.
Калин Георгиев : Вече никой не се занимава.
Водещ: Добре, например как разбрахте, че Невена Коканова е болна от рак. Какво, ходи се при съседите, разпитва ли, как се стига до тая информация.
Душко Петров: Ми има си начини.
Водещ: Е, сега, наистина, поканила съм ви тук, говорим си, вие стоите с тъмни очила срещу мен, кимате с глава и казвате, че това е въпрос на принципи. Какво значи – има си начини. Аз съм била парламентарен репортер, отивам в някои от кулоарите, помолвам някой депутатите ми да ми даде конфиденциална информация, написвам нещо, което те ще изпратят след това до царя. Аз мога да разкажа как съм публикувала в Дарик радио при Ники Кънчев първото писмо на Стела Банкова и на г-н Милчев, измислих си някоя история, в която той депутат първи мандат, човека не може да се ориентира, и му казах – тука ако пуснем това писмо по Дарик радио царя ще го чуе, ще се поправи човека, наистина ще въведе нов морал. Той отвори такива очи, каза – верно ли. Казвам – верно. Публикувахме го. Не се притеснявам да разкажа. Вие как разбрахте, че Невена Коканова…
Калин Георгиев : А (?) от тук нататаък, с тея парламентарни кулоари, в които си ходила? И там ще бъдеш Изнасилена. Аз съм сигурен, че до седмица ще имаме как в парламента са те натискали…
Водещ: Не, наистина. На мен ми е любопитно да кажете как стигате до това, че някой човек е болен и как морала ви позволява да си представите, че тази лична трагедия трябва да бъде донесена до широк кръг аудитория. Какво, за да цъкат хората, дали по 50 стотинки – ау горката Невена, помниш ли я в тоя филм.
Душко Петров: Ами има ли го в… вижте сега, аз не съм човека, който трябва да моралИзира. Просто когато мога да покажа – показвам нещо, каквото е.
Водещ: Какво е, въпроса е… то не е въпроса морализиращо…
Душко Петров: Говоря за себе си като лична позиция. Аз под всеки материал свой съм се подписвал.
Водещ: Как разбрахте например, че Невена Коканова е болна от рак. 6 пъти ще ви попитам, 2 минути имаме до рекламите.
Душко Петров: Имаме си информатори, и то не малки.
Водещ: То е очевидно, че имате информатори. Но какви са тези хора, за да смятате, че източника е достоверен.
Душко Петров: Верен ли е, оказа ли се верен? Почина ли Невена от рак? Безкрайно много обичам тая жена, просто толкова… и ви казвам лично аз, че бях категорично против, защото просто личен сантимент някакъв.
Водещ: И какво гласеше заглавието? Невена Коканова умира от рак, така ли?
Душко Петров: Да.
Водещ: И отдолу какво, имаше ли измишльотина или всичко беше…
Душко Петров: Не, нямаше и ред измислен. Просто с много гоялмо уважение беше написан материала.
Водещ: И жената, която гасне от рак ако се е опитала да запази това за себе си, защото знаете, че когато умираш от такъв тип заболяване много важно е психиката да ти бъде стабилна, по сто пъти на ден са и звъняли хора от близо и далеч да и казват – Ох, Невена, ти умираш.
Душко Петров: Сигурно е така. въпрос на избор.
Водещ: На избор на кого? На Невена дали да умре от рак, мир на праха и, или вие да напишете, че това сде случва с нея.
Душко Петров: Това беше истината. Случило се е.
Водещ: Добре. Рекламите по Дарик и по Нова. И обещавам от тук до 2 часа да бъдем само на телефоните, съжалявам, че ги обявихме по-рано и не успяхме да ви включим по-рано. 9151255.
Реклами.
Водещ: Започваме, после ще разказвате. Ето например един от любимите ми вестници Сега струва 50 стотинки. В.Контра е с 10 стотинки по-евтин. От първата му страница разбираме, че има война между Кеворк Кеворкян и Николай Бареков, докато от първа страница на Сега разбираме, че банките искат КАТ да спират коли от движение за дългове. При тежката икономическа криза, в която се намира страната ни и при опасността тя да се задълбочи, т ова има отношение към много повече хора, от колкото ето тази глупост. Но вие казвате, че защото Бареков и Кеворк са имена в журналистиката, е много важно да се интерпретира по някакъв начин техните отношения и въобще датират ли такива и от кога, няма значение. Това нещо не го разбирам. Здравейте.
Слушател: Диана. Добър ден и на вашите гости. Обажда се най-доброто вестникарче бате Генчо. Днеска съм продал 3 „24 часа”, 3 „Труд” и 15 „Папарак” и 10 „Женски тайни”. Хората, които го купуват ходят с вратовръзки, други с къси полички, други с обикновени селски дрехи. Въобще контрагента, които го купуват е най-различен. И аз им задавам въпроса когато си купуват Папарак или Шоу – няма ли да си вземете от другите сериозни вестниици. Те, викат, по-лъжат. Така че хората свикнаха да ги лъжат политиците и за това предпочитат да си купуват от тия вестници. Примерно вие като каните Цвятко…
Водещ: Това не е извинение. Когато ви излъже веднъж политик не отивате да гласувате за него. Или когато политик обещае да вдигне заплатите с 30% на миньорите, а не го направи, миньорите излизат пред НС и не мърдат от там докато исканията им не бъдат удовлетворени. Тихата лудост на обществото да се задоволява с измислените проблеми на г-н Кеворк Кеворкян, откровените лъжи на жълтата преса, не решават проблемите на миньорите, които се чувстват онеправдани цял преход време.
Слушател: Във вашето предаване примерно като подканите Цвятко Цвеков, Румен Петков, Андрей Райчев, за мен това ежълто, за мен това е пошло. Тия комунисти да ми говорят как е станал прехода, как откраднаха парите и Андрей Райчев има голф игрища. Не е ли това жълто з амене. И за вас не е ли пошло.
Водещ: За мен не е жълто, защото вие спокойно в моето предаване може да кажете какво мислите за г-н Райчев, докато Ани Салич няма какво да каже по повод на астмата, която според ж ълтата преса я мъчи. Здравейте.
Слушател: Добър ден.
Водещ: Слушаме ви.
Слушател: Много ми е приятно, г-ж о Найденова. Исках само да споделя с вас, че господина в ляво от вас, ние сме се виждали, може да се сети, може и да не, но той е с един тестис.
Водещ: Боже мили. Ами, няма да искам и единия да покажете. Благодаря ви за информацията, която получихме по телефона. Здравейте.
Слушател: Здравейте. Обаждам се по повод темата, която обсъждате. Искам да попитам, не е ли по-правилно, стана дума за вас и за вашето писане във вестници, не е ли по-правилно да хванете един куп адвокати, както направи преди време г-н Трифонов, заведе иск в пловдивския съд и осъди абсолютно всички, които писаха за него щяло и нещяло.
Водещ: Господине ще ви кажа, аз неслучайно дадох пример с поведението на г-н Трифонов, за което го аплодирам. Но в интерес на истината дълбоко не ме интересува какво пишат тези хора, за да се занимавам с тях. И темата ни е планирана още от четвъртък и случайно съвпадна с това, че Милен днеска е преглеждал тези вестници и разбрах, че са ме обрисували по чудесен начин в тях. Нямам време и енергия да се занимавам с откровени лъжци. Ако това ще изчисти според вас средата, по-скоро да. Но журналистите като нас би трябвало да настояват за закон, не мислите ли? А не поединично да се разправяме с лъжци.
Слушател: Добре, кажете ми колко стотинки стува един жълт вестник.
Водещ: Казах ви – 40.
Слушател: 40, добре, ок. Този начин според мен, когато им вземете абсолютно всичко, когато ги осъдите и им вземете една солидна сума заради това, което са писали за вас и което не е вярно, по този начин ще ги накарате да се отдръпнат. Съгласен съм, че трябва да има жълта преса в България, но нека да излезе едно списание и един вестник със сериозни журналисти, който да пише наистина това, което е. във всяка известна личност има нещо жълто. Въпроса е нещата да се напишат такива, каквито са.
Водещ: Разбрахме ви, благодаря ви за идеята. Здравейте. Имаме само 2 минути, моля ви да бъдете по-експедитивни.
Слушател: Да, благодаря. А, защото в момента помислих… в ефир ли съм?
Водещ: Да.
Слушател: Здравейте. Искам първо да ви благодаря за хубавото предаване, специално на Дианчето. И искам да попитам господина защо той не пише за себе си, за своето семейство, за своите колеги и също така ще бъде интересн за всички тези, които купуват вестника. Това искам да попитам. И просто …
Водещ: Възмутена сте, разбирам. Ще ни отговорите ли на тоя въпрос?
Душко Петров: Защо не пиша за мен?
Водещ: Да. Вие известен ли сте?
Душко Петров: Не.
Водещ: Не. Здравейте. Слушаме ви, добър ден. Бързичко, имаме по-малко от минута.
Слушател: Обаждам се от Кубрат.
Водещ: Така. Лили Иванова беше в Кубрат.
Слушател: Съученик съм на Лили Иванова. И много се спори за нейните години. аз съм не съм на 100 години. преди известно време имаше снимка в Уикенд, че къщата на Лили Иванова се руши и няма кой да я поддържа.
Водещ: Това верно ли е?
Слушател: Беше снимана джамията и отсякано менарето.къщата на Лили Иванова …
Водещ: Добре, само да кажа, че добър пример за такова поведение, как колежката от БТВ Миролюба Бенатова беше засякла бащата на Мануела….
Калин Георгиев : На Мануела Горсова, да.
Водещ: На Мануела Горсова да играе комар. Всеки ще си каже – абе какво се занимава Миролюба с някой човек, дето решил да играе хазарт. Да, но той играеше от парите на детето си, което гаснеше в Израел, мисля че го лекуваха, нали?
Калин Георгиев : Тука има една поука, която всички можем да си извлечем.
Водещ: От тука вече можем да се занимаваме с живота на известните, но след като по някакъв начин се опитваме да вкараме морален казус в онова, което правим. Беше ми особено приятно. Живот и здраве ще се видим утре точно в един.

 

 

Leave a Reply