Зад телевизионната завеса

в. Капитал | Весислава АНТОНОВА | 30.07.2011

Една от най-строго пазените тайни в бизнеса е цената, на която се произвежда един медиен продукт. Аргументът на телевизиите е, че подобна информация представлява търговска тайна. Въпреки това на малък пазар като българския няма тотално непробиваеми тайни.
Бюджетът на един тв сериал се прави от телевизията на сезон. Освен общия бюджет на проекта екипът прави и груба разбивка на епизоди, като всеки от тях може да е по-скъп или по-евтин. Понякога сценаристите променят сценария в зависимост от бюджета. Има епизоди с по-малко артисти, по-малко локации за снимки и специални ефекти и т.н.
Цената на епизод включва целия творчески и технически ресурс, постпродукция, монтаж – от написването на сценария до предаването на готовия епизод. Телевизията дава т.нар. твърд бюджет, всички липси се допълват от продуктово позициониране, реклами, бартери. Това се договаря от търговския отдел на телевизията, която е продуцент на филма. Изпълнителният продуцент – компанията, наета да реализира сериала, няма право да продава рекламно време.
Бюджетът се оформя освен на базата на договорено продуктово позициониране и на продажбата на различни видове рекламни пакети, както и намирането на спонсори и др. Обикновено той се актуализира непрекъснато в рамките на сезона и могат да възникнат непредвидени разходи. Екипите трябва да са готови да реагират в подобни ситуации. Най-важно е да бъде формирана първоначална инвестиция, която дадената медия сама определя за създаването на филма. В този смисъл е много трудно да се уточни колко точно струва един епизод. Телевизиите не обичат да говорят за направените в сериалите финансови инвестиции, но на пазара се коментира, че създаването на един епизод струва от 20 до 180 хил. лв.
Източници на "Капитал", които не пожелаха да бъдат цитирани, смятат, че един епизод на "Забранена любов" (по "Нова тв") струва средно между 22 и 30 хил. лв. Цялата инвестиция на телевизията в сериала обаче възлиза на 6 млн. лв. и това е най-скъпият проект на медията. Между 50 хил. и 90 хил. лв. струва един епизод на "Стъклен дом" (по bTV). Твърдият бюджет на телевизията за първия сезон на сериала е близо 2 млн. лв. Най-скъпо излиза снимането на "Под прикритие" – средно по 180 хил. лв. на епизод, а общата инвестиция на БНТ в първия сезон е близо 3 млн. лв.

Стр. 34

Leave a Reply