Задължени ли са социалните мрежи да спрат тормоза онлайн

в. Пари | 12.07.2011

Британско изследване откри, че хората стават жертви на киберпреследването повече в социални мрежи като Facebook, отколкото по имейл или мобилен телефон

Първото британско проучване за преследване в киберпространството (cyberstalking) разкри, че Facebook e по-опасен от имейла или мобилните телефони. Авторите на изследването настояват пред британския парламент сайтовете да приемат кодекс практики, с които да се определи поведението им при заплахи и тормоз върху техни потребители. "Те наистина имат задължение към клиентите си", казва проф. Карстен Мейпъл от Университета в Бедфордшир, цитирана от BBC. "Трябва да има ясен процес, така че потребителите да знаят как да докладват тормоз, както и срок за отговор от страна на сайта, който да бъде до няколко дни." В проучването са участвали 353 жертви на онлайн преследване. В половината случаи киберпреследвачът не е индентифициран или пък е бил абсолютно непознат за жертвата.
Здравословен проблем
Жертвите съобщават за здравословни проблеми, появили се в резултат на тормоза, които варират от смущения в съня до стрес и депресия. Един от съавторите на изследването казва, че екипът е бил изумен от това колко са били травмирани някои от участниците. Изследването показва, че жертвите от женски пол се притесняват повече за собствената си безопасност и за семействата си. В същото време повечето мъже са притеснени за репутацията си онлайн.
нарушеното лично пространство 21-годишният Сол Кац от Сейнт Албанс, Хертфордшир, е принуден да се обърне към полицията, след като някой дублира профила му във Facebook и използва дузина снимки от фотоалбумите му.
"Не знаех, че профилът ми е публичен. Той се правеше на мен, а след това започна да кани 15-16-годишни момичета от района и да си говори с тях през чата," разказва Кац. "Притеснявах се за безопасността на момичетата, но и за репутацията си. Това беше огромно нарушаване на личното пространство." Кац съобщил на Facebook за нередностите, но единствено получил автоматичен отговор. Накрая Кац се е свързал с полицията и пратил директно съобщение на самозванеца, който изтрил профила. И до днес не се знае кой е извършителят.
Предприети мерки
Авторите на изследването казват, че уебсайтовете, доставчиците на интернет услуги и компаниите за мобилни телефони трябва заедно да въведат стриктни процедури, с които да се справят с подобен тип електронен тормоз. Те казват, че полицията също трябва да приема оплакванията за интернет преследване много по-сериозно, отколкото в момента. Facebook сега добавя новости, за да подобри процедурите по докладване на злоупотреби, и въвежда по-проста система за отбелязването на клонирани или фалшиви профили. Говорител на компанията каза, че сигурността на потребителите е най-важното нещо за нея. "Постоянно работим, за да осигурим нови начини за по-висока безопасност на хората като инструментите за докладване на злоупотреби, които са достъпни на почти всяка страница от сайта."

Стр. 19

Leave a Reply