Задържаха екипа на ТВ7 в Кайро и му взеха камерата

www.bnews.bg | 03.02.2011

Специалният екип на ТВ7 в Египет търси помощта на посолството ни в Кайро, за да си получи камерата, конфискувана от властите.
Репортерът Иван Филчев и операторът Огнян Кръстев, специални пратеници на ТВ7 в Египет, останаха без камера, след като тя бе конфискувана на летището в Кайро.
В пряко включване за сутрешния блок на ТВ7 БОдилник Иван Филчев разказа, че митничарите аргументирали конфискацията с това, че екипът няма изричното позволение на телевизия NBC, за да снима в Кайро.
По-късно екипът на ТВ7 е бил задържан и престоял в ареста 40 минути,
тъй като се е намирал в непосредствена близост до най-размирната зона в Кайро – площад Тахрир.
"Обстановката е изключително променлива, определено се усеща агресия към чуждестранните медии", разказа Иван Филчев. Пратениците на медията пристигнаха в Египет на 2 февруари по време на вечерния час, въведен там.
След конфискацията на камерата, българският екип е потърсил съдействието на посолството ни в Кайро, за да получат апаратурата обратно.
Междувременно АP съобщи, че
египетските военни задържат чуждестранните журналисти
в района на площад "Тахрир" с обяснението, че това е от съображения за тяхната сигурност. Кореспондентът на АP, който също е бил сред задържаните за около час разказва, че
привържениците на Хосни Мубарак проявяват силна агресивност към чуждестранните журналисти.
По рано през деня агенциите разпространиха информация за нападения над чешки, японски и руски телевизионни екипи. Оператор на гръцката телевизия е нападнат и ранен с нож в крака тази сутрин по време на сбиване между двете групи на площада – привържениците и противниците на Хосни Мубарак.
Вижте разговора на Ива Стоянова с Иван Филчев в сутрешния блок БОдилник!

 

Оригинална публикация

Leave a Reply