Закуска за шампиони, петъчно предаване на Нова телевизия, с участието на главни редактори на медии

Нова телевизия, Здравей България | 05.11.2010

Кристина Патрашкова, журналист, Стояна Георгиева, журналист, Петьо Блъсков, журналист

Водещ: Време е за традиционната петъчна „Закуска за шампиони”. Днес сме си направили специална закуска само с главни редактори. Кристина Патрашкова, Стояна Георгиева и Петьо Блъсков са тук. Добро утро, добре дошли. Доста неща има, за които да си говорим. Обаче ние въведохме една такава традиция, че правим една анкета между хора, които срещаме по улиците, за тяхното мнение. Сега ще я пуснем и след това ще продължим с коментарите.
Репортер: Коя е най-важната новина от тази седмица.
Гражданин: Посещението на Путин.
Гражданин: Браво на Бате Бойко. Мога да ви кажа какво е ГЕРБ – Гяури за европейско развитие на башибозук.
Гражданин: На мен ми харесва Георги Първанов.
Жена: Не знам какво е А, Б, В.
Гражданин: Трите буква от азбуката са.
Гражданин: А, Б, В – това е поща
Гражданин: Това е една от поредните глупости в България.
Гражданин: Агентът Гоцев с него не искам да се занимавам.
Гражданин: Това е поредният предизборен микс.
Жена: Ами туршийка, компоти, сладка, зелен боб, грах. Децата ще викат – а, бе, ве, стига си се въртяла тук.
Репортер: Коя е най-важната новина от тази седмица, според вас?
Гражданин: Че направиха, че тези Галеви са добри. Прах в очите на слепите. Това са бандити.
Гражданин: Зъболекарката Галева също е много добра.
Жена: А …да ти кажа истината.
Гражданин: Не трябва да ги има. Всичко е измамници. Тия всички горе са за тепане.
Репортер: Знаете ли кой е Андрей Иванов?
Гражданин: Мисля, че е един от големи риби.
Гражданин: Андрей Иванов е един очертан вече мошеник.
Гражданин: Той е в периферията и е включен в калабалъка, за да се /…/ баницата.
Гражданин: Най-важната новина е, че данъците са увеличени. Тези пенсионери, които взимат до 115 лв. Баба Марта няма да посрещнат.
Гражданин: Най-важната новина е Денят на народните будители.
Водещ: Как обикновено и не случайно голяма част от анкетата беше направена в Дупница. Да подхванем, ако искате, този информационен поток, който ни заля от вчера с оправдателната присъда за братя Галеви. Какво ще кажете по въпроса.
Стояна Георгиева: За съжаление не може да се коментира по-цялостно това нещо, защото още не са излезли мотивите на съда.
Водещ: Които по традиция ще излязат след 5 месеца сигурно.
Стояна Георгиева: Действително е много любопитно да се види какви са. Без съмнение това е новина, която има много измерения.
Водещ: Въпросът е какъв знак ни дава това нещо?
Стояна Георгиева: Знакът е, че тази цялата безнаказаност няма как да бъде спряна. Отделен е въпросът, пак се връщам на това, по каква причина е постановена тази оправдателна присъда, какви доказателства са събрани, какво е свършило разследването. Така че, без съмнение това е една новина с много лош резултат.
Кристина Патрашкова: Аз не съм запозната с детайли с това дело срещу братя Галеви. Един път съм се срещала с тях, исках да направя интервю, но те ми отказаха. На мен обаче ми прави впечатление, че в Дупница, вие пуснахте един репортаж, и особено втората група от хора, като че ли бяха подставени лица. Така или иначе мнението на хората там е различно. Аз не искам да ги защитавам, обаче във връзка с едно друго знаково дело, към което имаше много голям обществен интерес – това е делото срещу Алексей Петров. Аз ходих няколко пъти на заседание в съда и ви уверявам, че там нямаше абсолютно нито едно събрано доказателство за тези всички неща, за които той беше обвиняван. Сега, Братя Галеви сигурно са най-големите престъпници, но ако и за тях не са били събрани тези доказателства, не виждам защо трябва да обвиняваме съда.
Водещ: Т.е. пак стигаме до там, че прокуратурата не си е свършила работата?
Кристина Патрашкова: Не искам да отправям такова обвинение, не зная. Ето, ти пусна един, бяха страхотни тези кадри с този побой, ако това наистина е така, ако това е доказано, ако това е било представено в съда, според мен трябваше да има някаква присъда или може би не е ясно.
Водещ: То имаше, ама за едни други момчета, които пробация, година и нещо и после като им прибавят и това, което са излежали в ареста, на практика нищо няма да стане.
Петьо Блъсков: Много дълго време, с години, медиите продължават да занимават публиката със следствията, а не занимават публиката с причините за различните събития с голям обществен интерес, както се казва. Пак ще кажа, че всички тези събития те са функция на общата ситуация в държавата. Общата ситуация на икономическа несигурност, на бедност, на лоша политика по отношение на абсолютните задължения на държавата. Те са едни, единствени – да гарантират правата на човека. Правата на човека са няколко – право на собственост, право на щастие, както пише в Американската конституция, но е и в българската, и така. Вместо това, държавата, както беше преди 20 години при другаря Тодор Живков, държавата все повече се набутва навсякъде. Все повече държавата прави нещо. Все повече държавата дава пари, казва кой какъв бизнес да прави, влиза директно в бизнеса, подкрепя държавните монополи, като „Булгаргаз” например, една касичка на властта, от която се точат.
Водещ: Тази тема си я обичаш.
Петьо Блъсков: Аз не я обичам, това е факт, не става дума за любов.
Кристина Патрашкова: И нови приятелски кръгове около властта.
Водещ: Въпросът е, че в крайна сметка в Дупница имаме държава в държавата, то това е проблемът?
Петьо Блъсков: Не. Остави Дупница. Дупница е функция на цялата тази ситуация – държавата да се меси навсякъде. Държавата се меси в съда, меси се в бизнеса. Държавата давала пари. Едно време Тодор Живков правеше така – давам пари аз на този 5 лв. към заплатите, на този университет ще дадем пари. Кои са тези пари е въпросът? Тези пари са моите и твоите. Държавата няма пари. Няма пари в държавата. Държавата има пари от данъци, от експлоатация на държавно имущество, концесии и разни такива действия. Няма пари държавата. Това е истината.
Водещ: Така каза и г-н Дянков вчера.
Петьо Блъсков: Не. Държавата не генерира принадена стойност. Няма собствени пари. Собственик на парите са хората. Така че да не ми се правят на велики. Изобщо държавата, ако се оттегли … и аз бих казал нещо много важно, ако имаме новина на седмицата. Новината на седмицата остава в страни. Ето, хората се занимават с краставички, с зеле, това е. Битието е такова. Но, тази седмица отново беше ни пробутана една дебела лъжа. Държавата отново ни пробута една дебела лъжа. Това е лъжата за пенсионната система. Това е национализация. Това е кражба на нашата собственост, наречена труд. Защото една от собственостите на човека, това е неговият труд. Това е собственост, това е частна собственост, труда му. Този труд отива в една държавна институция, която после ги преразпределяла. Откъде накъде държавата ще преразпределя моите пари? Ама така били солидарните системи. В понеделник „Република” публикува едно интервю с Красен Станчев, който казва много ясно и много точно, че всичките тези пари, пенсионната система е една политическа измама, чрез контрола на държавата върху тази система, тя влияе върху политическия избор. Тя подкупва този или онзи. Подкупва групата на пенсионерите, подкупва други групи на осигуряващи си хора. И по този начин с нашите пари, които държавата ни е прибрала, политиците си вършат своята работа. Е това е събитието. Само че това мина и замина. Спазарили се били? С кой? С профсъюзите – с тези мошеници, които половината държавни поръчки ги печелят техни фирми. Те получават пари. Сивият сектор кой го създаде? Ей тези профсъюзи същите. Как се спазаряваш с тези хора?
Стояна Георгиева: Много е забележително, че в България по време на предизборни кампании ето това са темите, които трябва да бъдат дебатирани и вотът на хората да бъде за това. Например – по какъв начин да се реформира пенсионната система. Защото, например, дали да е на солидарен принцип или в частни фондове – това е много важно. Сега в момента някаква тристранка, събраха се там, взеха се едни решения.
Петьо Блъсков: Това е голямата лъжа.
Стояна Георгиева: Взеха се решения, които ангажират вече цялата държава, следващи правителства до 2035 година. А всъщност кой е дал мандат да се случи именно това.
Петьо Блъсков: Никой. Това е подмяна на вота. Това е повече от конкретно.
Водещ: Тук в това студио толкова много е изговорено за пенсионната реформа и толкова нищо от това не се е случило и няма никакъв ефект, че просто няма накъде.
Петьо Блъсков: Няма какво да говорим за пенсионна реформа. Има световни система за пенсионна реформа. Най-модерната и най-работещата добре в момента е чилийската, както се писа вече в пресата. Между другото и Красен го каза в своето интервю, която е базиране на частни пенсионни фондове – вноски от хората на собствена сметка, контрол върху тези пари, инвестиционна игра на борсите, фондовете дават 10% доходност. И тези пари ние с теб, като сме ги дали там, всяка година по 10% имаме печалба.
Водещ: Понеже една от темите, която започна не само през тази седмица, а и в края на миналата седмица, темата е създаването на новия президентски проект. По някакъв начин това тръгна от „Медияпул” и след това подхванато от всички нас. Какво се случва всъщност. Може би Стояна, ти си най-наясно с нещата, като първоизточник на цялата информация. Наистина ли можем да кажем, че това е проект, който ще окаже сериозно влияние върху политическия живот? И дефакто това ли е проектът, който може да разцепи БСП, както преди няколко дни имаше такива изказвания?
Стояна Георгиева: Определено може да разцепи БСП, може и да окаже сериозно влияние, а може и да не окаже сериозно влияние. Според мен голяма част от ефекта на тази нова президентска формация, на този проект вече е консумиран, тъй като за него се говори вече от няколко месеца. Самият Първанов през лятото каза, че е плеймейкър и търси голмайсторите. Сега остава да покаже голмайсторите.
Петьо Блъсков: Просто шедьовър на остроумието.
Стояна Георгиева: Това е цитат. И един по един политици, партии …
Водещ: Те голмайсторите нещо взеха да излизат от терена един след друг.
Кристина Патрашкова: Аз тук искам да се намеся, защото ми се струва, че ние в момента коментираме някакъв абсолютно призрачен проект. Това е нероден Петко.
Водещ: Е, той ще се роди на 11-ти.
Кристина Патрашкова: Списъкът беше публикуван в „Медияпул”. Тук е г-жа Стояна Георгиева. Аз казвам категорично, че този списък е тотално менте. Абсолютно всички хора, които бяха включени в този списък …
Петьо Блъсков: Ама той и проектът е менте.
Кристина Патрашкова: Аз не коментира какъв е проектът. Но примерно, те са една сериозна медия, които нали атакуват … В момента, в който излезе този списък, при мен в редакцията беше един от хората, включен в този проект, който правеше неуспешни опити да се свърже с вас и да каже, че абсолютно никога не е бил канен. Защото след като се появи този списък, започнаха всевъзможните спекулации, че проектът се разпадна още преди да е роден. Не коментирам въобще какъв е този проект и какво ще стане. Но смятам, че това малко ми намирисва, вие не сте длъжни да казвате от къде са вашите източници, но там не се потвърди нито едно име.
Петьо Блъсков: Няма лошо.
Стояна Георгиева: Виждате ли, каква е силата на медиите.
Кристина Патрашкова: Аз по-добре от вас знам каква е силата на медиите.
Стояна Георгиева: Щом проектът на един такъв човек в държавата, като г-н президента, успява да го разсипе една публикация в един електронен сайт.
Кристина Патрашкова: Не, просто не е верен този списък.
Стояна Георгиева: Вижте, след като сценария на цялото това нещо е да бъде обявено следващата седмица като широка гражданска инициатива и след това по някакъв сценарий спонтанно да започне да се изгражда – голяма новина, никога не сме виждали нещо да тръгва като национално движение и след това да прерасне в партия или коалиция. Така че, мисля че някъде пролетта, лятото на следващата година, когато наближат изборите, тогава по-конкретно ще видим кои са лицата, партиите, отломките от партии, синдикати, организации, които ще се подредят в тази формация и какви ще бъдат нейните мащаби, и каква ще бъде най-вече нейната състоятелност.
Водещ: Е, какво ще се случи тогава на 11-ти?
Петьо Блъсков: Аз от цялата работа до може би преди тази история имах някакви съмнения, че Първанов е бил сътрудник на ДС, но след това събитие нямам никакви съмнения вече, защото точно тази стилистика конспиративната – нещо ще стане, ама едни работи се пуска така, пък не, пък се тества публичното пространство.
Кристина Патрашкова: То излиза, че г-н Първанов е пуснал в „Медияпул” да тества.
Петьо Блъсков: Нищо чудно.
Стояна Георгиева: То така излиза, ако има такава конспирация.
Петьо Блъсков: С тези конспирации, с които се работи, пък тоз ще бъде там, пък няма да бъде – това е класическа стилистика на специални служби.
Кристина Патрашкова: Нека да видим какви хора ще бъдат там.
Петьо Блъсков: Ама какво има да гледаме, тези маймуни ги гледаме 20 години едни и същи.
Кристина Патрашкова: Не се тия маймуните.
Петьо Блъсков: А, не са, да, а кои са, някои по-свежи.
Кристина Патрашкова: Те не са известни още.
Водещ: То няма откъде да се вземат нови маймуни май вече.
Стояна Георгиева: Така или иначе електоралният ресурс на едно такова нещо могат да бъдат червени общини, местни власти, прилежащ местен бизнес и всъщност това е основното предизвикателство в момента към БСП. Всичко останало, което би било прикрепено към този проект, което би било изсмукано то трябва да му предаде цялата тази мимикрия и маска на гражданственост – интелектуалци, млади хора, отделен апел ще има към жените. Това са едни политически техники, технологии, трикове, които, разбира се, са позволени. В цял свят се правят експерименти, опити и на някои места успяват. Но все пак трябва да се има предвид, че държавният глава действително призна, че той ще е участник в нова политическа формация.
Водещ: За което беше обвинен веднага, че нарушава Конституцията.
Петьо Блъсков: Разбира се, че я нарушава.
Стояна Георгиева: За данъкоплатците все пак е добре да знаят, че държавният глава, независимо как се казва, и е на тяхна издръжка, за какво се харчат тези пари. Според мен трябва да се премисли там и с цялата тази Конституция, президентът на страната, избира се мажоритарно, това е един много силен вот. Това означава, че тази фигура трябва да бъде много овластена. Българският президент не е много овластен, има някои представителни функции. В същото време има ресурса, при него идват доклади на служби, той има един цял апарат, излъчва го партия, в същото време като го избере и на следващия ден той става президент на всички българи и едва ли не независим. Цялото това нещо ми се струва леко излишно.
Петьо Блъсков: Нека да приземим нещата – Целият проект „А, Б, В” се прави за едно единствено нещо – една група хора да не пуснат кокала на властта. За това го правят, нека си говорим истината.
Кристина Патрашкова: За което се правят абсолютно всички други партии. Не е ли за това? За това е.
Петьо Блъсков: А, така. Искат те да си хванат пак кокалчето, да са си във властта, там със 7-8% да прескочат, да участват, пък с кой ще се коалират после и как ще ни лъжат и будалкат – това е. Така че тези хора нямат нови идеи, нямат различни идеи. Слушаме да се приказва за социално държава. От къде пари за социална държава? Това са пълни лудости, дето се говорят.
Стояна Георгиева: А, социалният президент, да не забравяме, че 2011 година …
Петьо Блъсков: Така че този нов проект има една, единствена цел и нека си я кажем ясно – кокалчето да си остане у нас. Това е. И за това се прикачват разни хора, които са изпаднали от каруцата на властта, смятайки, че тази каруца сега ще ги вкара пак вътре. Точка по въпроса.
Кристина Патрашкова: Това е така, защото властта, аз искам малко да върна, защото подминаваме една тема, която е много важна и за мен тя е много голямо събитие, те са две, всъщност. Аз съм напълно съгласна с темата за пенсионната система, това е изключително важно, това, което каза Петьо. Само не ми хареса това, че той говори за държава, а не говори за конкретни хора. В тази държава има власт, има конкретни хора, които ни управляват.
Петьо Блъсков: Аз говоря за държава, защото това продължава 20 години, не само сега. Ще ти го кажа точно. Ако нашият сегашен премиер, който демонстрира мъжественост, има достатъчно кураж, той може да направи тази реформа истинска. Той може да я направи истинска, може с цената на едно не много популярно действие – едно, две, три – да смени много неща, да реформира много неща и да ги върне в естественото им състояние. А не да продължава социализма. Най-богатото нещо в света са пенсионните фондове, абе хора, дайте сериозно да говорим. С тези пари се управлява сума нещо.
Кристина Патрашкова: Да, добре. Но така или иначе смятам, тъй като ние правим някакъв обзор на седмицата, смятам, че има две неща, които не можем да подминем и за мен те са много важни събития. Това е изключително мелодраматичното, сълзливо, не убедително обяснение на Цветан Цветанов за имотите, изключително много въпроси останаха там, на които няма отговори. Той е много уязвим по отношение на тези консултации, които е давал по повод на тази фирма, както и просто наглото обяснение на Андрей Иванов за това, от къде той е спечелил всички тези имоти. Този човек ще остане за винаги във фолклора, че има стаж от 120 години, че не може да изброи своите имоти и не знае за какво е теглил кредит от 200 хил. Това е във връзка с властта.
Водещ: Това е така.
Кристина Патрашкова: Никой не иска да изпусне кокала, защото всеки във властта …
Петьо Блъсков: Но нека се произнесат институциите по тези въпроси. Медиите не са съд, не са прокуратура.
Кристина Патрашкова: Така е, обаче излязоха документи и той не отрече.
Петьо Блъсков: Документите, прокуратурата, ако има такива документи, да си свършат работата прокурорите.
Кристина Патрашкова: Да, да си свършат работата. Но тук вече имаме факти. Защото ти казваш, че един човек ходи с едни папки и ги разнася из цяла София, но този път се извадиха документи и няма защо да се правим, че това не се е случило.
Петьо Блъсков: Ама няма лошо. Аз ти казвам, че не е работа ние да правим присъдите. Има си институции, които трябва да пазят парите на данъкоплатците.
Водещ: Така е. Това ще бъде нещо, което ще продължим да следим и през следващата седмица.
Стояна Георгиева: Този проблем като че ли става прилепчив, става моден за седмицата. Сега покрай номинирането на г-н Георги Колев за председател на Върховния административен съд, а той между другото е единствен кандидат и вече е събрал необходимия брой подписи – 17 гласа във ВСС, така че може да се смята за предизвестено избран. Оказа се, че и при него има проблем. Разминаване има между това, което е вписано в имотния регистър и това, което му седи в декларацията пред Сметната палата. Искам да кажа, че просто афектът е много силен. Смятам, че ето например ролята на медиите действително е важна и като превенция. Нека сега преди да бъде гласувано това нещо, преди да бъде избран всичко, което се върти в публичното пространство да бъде изкоментирано, изяснено. Петьо Блъсков: Това не може да стане, България е такава държава, че …
Водещ: Трябва да сложим финал на нашия разговор. Както винаги, за нищо не ни стига времето. Съжалявам и аз за това. Някой път ще се опитаме да накараме часовникът да работи два пъти по-бавно.
Петьо Блъсков: Не, просто хората, които няма какво да кажат, по-малко да се изказват тук.
Кристина Патрашкова: Те ще кажат, че това сме ние.
Петьо Блъсков: А, ще кажат, да дойдат да ни го кажат де.
Водещ: Кого имаш предвид конкретно?
Петьо Блъсков: Е, кого имам предвид конкретно, сега …
Водещ: Добре, аз следващия път няма да имам.
Петьо Блъсков: Не, ти, чакай малко. Ти не си номиниран за изгонване.
Водещ: Благодаря ви много за това участие

Leave a Reply