Закуска за шампиони, петъчно предаване на Нова телевизия, с участието на представители на медиите

Нова телевизия, Здравей България | 12.11.2010

Водещ: Продължаваме с традиционната „Закуска за шампиони” в петък. Веднага ви представям и нашите гости: Валерия Велева, Татяна Буруджиева, Кольо Колев, Димитър Аврамов. Добре дошли, добро утро. Успяхте да чуете нещата, които си говорихме с госпожа Лечева преди малко. Естествено, че темата АБВ или „Утрешният ден”, както тя предпочиташе да нарича този проект, ще бъде част от нашите разговор, но по традиция, за да ви създам малко петъчно настроение сутрешно, да видим мнението на хората, които бяха заснети отново като всеки петък. Този път в село Железница.
Репортер: Коя е най-важната новина от тази седмица?
„Азбуката на г-н Първанов, АБВ.”
„От АБВ нищо няма да излезе начело с президента Първанов. И ще си отиде и АБВ, и президентът.”
„Георги Първанов си е чист комунист.”
„Аз съм положително настроен.”
„Не може един президент да прави партия, докато е президент.”
Репортер: Какво мислите за АБВ?
„Три букви от азбуката.”
„Да, знаем какво е АБВ, предполагам, че и той даже потребител.”
„Но моля ви се сега, какво е това.”
„А, отвратителна група, моля ви се, не ми говорете за нея.”
„Аз сутринта го слушах това БВ, ли какво е, какво беше, забравих го.”
Репортер: Коя е най-важната новина от тази седмица?
„Ами засега, че идва Путин. Русия е велика сила.”
„Е ми много хубаво, те ни освободиха от турците.”
„Нека да дойде и на него да му направим евала и готово.”
Репортер: Коя е най-важната новина от тази седмица?
„Чедо, всеки ден е новина у нашата Железница.”
Репортер: Вие може би ще кажете, ако е някаква политическа, хората едва ли се интересуват.
„Най-важното е, че още няма сняг.”
„Не вали, ветровито време.”
„И само „Левски”, защото съм левскар.”
„Ами бурята.”
Репортер: Коя е най-важната новина от тази седмица според вас?
„Кацането на Луната.”
„Най-важната новина е, че сме живи и здрави и метем тука да няма боклуци.”
„Най-важната новина е, че идва 15-и и ще взимаме заплата.”
Репортер: Какво мислите за АЕЦ "Белене"?
„Излишно хвърляне на пари.”
„Груба грешка, че го затвориха.”
„АЕЦ "Белене" си е АЕЦ "Белене", ток.”
„Тука всеки ден в това село го спират по няколко пъти.”
„Мисля, че 2012-а ще реши всичко.”
Водещ: Да, 2012-а ще реши всичко. Имаме още една година да си поживеем дотам. Добре, извън веселото настроение, което създава този репортаж. Откъде да започнем? Всъщност аз видях, че Валерия беше вчера в НДК, видях, че Кольо беше, не знам за вас двамата, не ви мернах, в интерес на истината, наблюдавах внимателно.
Цветан Цветанов: Както се казва, има и телевизии.
Водещ: Да, и ние така постъпихме в голямата част. Какво можем обаче да извадим като извод от вчера? Хайде, Валерия да почне.
Валерия Велева: Дошъл си да усетиш миризмата на събитието.
Водещ: Каква беше миризмата?
Валерия Велева: Аз съм скептична за този проект като властова алтернатива. Там бяха събрани наистина качествени хора, читави хора, не можеш да кажеш нищо за тях, тези 50 души, които бяха събрани около кръглата маса и още може би стотина, които бяха на втори план. Много е претенциозно и амбициозно заглавието – Алтернатива Българско възраждане. Значи, алтернатива на какво? Имаме ли нужда от алтернатива, да, имаме. Защото в това състояние, в което е БСП и в което е СДС, има нужда от такава алтернатива. Дали обаче това е алтернатива? Дискусията беше твърде вяла, тя нямаше импулс, нямаше емоция, нямаше отвътре страст нямаше. Така както се раждаха досега движенията и НДСВ, и ГЕРБ.
Водещ: Аз даже вчера гледах Таня Дончева, която каза, че това приличало на най-обикновена седянка, събрали се едни хора и започнали да се оплакват.
Валерия Велева: Да, говорят си. Речта на Първанов беше критична, в неговия стил, но нищо изненадващо. Той не каза нищо ново по отношение на критиките към това управление, което беше казал да кажем на икономическата дискусия.
Водещ: А и редно ли е, аз пък да попитам, някак си той да се дистанцира от всичко това, което се случи? Защото в изказването имаше за тия 20 години се случиха едни неща, стана еди-какво си, имаше много престъпления, имаше еди-какво си, ама аз пък не съм част от цялата тази работа. Някак си странно изглежда.
Валерия Велева: Да, винаги когато Първанов критикува, винаги излиза този въпрос, че той е част от този преход, и то най-дълго управлявалия и той също има вина за всичко това.
Кольо Колев: За чест да кажем на Ивайло Калфин той директно го каза. И аз бях част от всичкото това нещо.
Валерия Велева: Да, той го каза.
Кольо Колев: Но независимо от това все пак мога да си позволя да бъде критичен и към себе си. Но наистина Валя е права, някак си нямаше го патосът на избиването на новото цвете, на раждането на нещо ново, уникално. Разбира се, това е малко тегаво такова като чувство, но пък от друга страна, нали наблюдавахме партии, които се родиха с много патос и след това патосът отиде само в свирката, а навънка останаха мръстоиите. Така че това, което аз бих могъл да кажа, вижте, това може да е и яйце, може да е и запъртък.
Водещ: Това вече го виждам като цитат.
Кольо Колев: Ами така е. Защото вижте, независимо от всичко, каквото се говори, ама не е партия, ама няма такава, вижте, ако това не стане партия, това е запъртък, разбира се. Поради простата причина как ще се занимаваш с политика, ще правиш политики, ако ти в крайна сметка не се стремиш да овладееш управленски лостове. Което означава пряко да участваш в политиката. Така че знамето е побито, сложено е там, аз бих го определил някъде от порядъка ляво-център, горе-долу в тази посока. Естествено, коя е нишата? Естествено все по-разширяващата се ниша на хората, които усещат дефицит на здрав разум в управлението. Това лашкане а напред, а назад, Донкиното две стъпки напред, две назад, някак си все повече и повече почва звучи на хората като незнание какво да прави, къде да отиде. Заставаш до голямата кола и казваш сега ще я подкарам, ама така ще я подкарам, направо ще ги скъсам всичките. И почва, ъ-ъ-ъ и изведнъж разбираш, че нещо много думи, думи, няма действие. Ето това е нищата. Между другото там в тази ниша въобще не се е насочил само Първанов. Поведението и на Мартин Димитров и на Иван Костов ясно показва, че и те отиват нататък. Казват вижте какво става тука, дайте нещо разумно. Там и НДСВ също се цели в тази посока, така че аз въобще не мисля, че това ще бъде единственият проект, който ще изникне до изборите. Има ниша просто, има хора, които чакат.
Цветан Цветанов: То горе-долу нишата винаги я има при едни управляващи, които не се справят.
Кольо Колев: Е не, става все повече видима.
Цветан Цветанов: И това е нормално. Нормално е също така да се появяват амбиции да заемеш тая ниша. Ама както се казва от самия проект, все ми идва да го нарека движение, но то не е движение, както се изразявате, проект, самата заявка от тях е, че не са мишоци. Ами като не са мишоци, да застанат и да кажат. Правим политическо нещо и се възмущаваме или искаме да се борим срещу това, което съществува като управление. Това първо, което съсипва, което всъщност няма как да има друга атмосфера. Когато ти самият мънкаш, гънеш се и се чудиш какво да обясняваш…
Водещ: Ама довчера не знаеха защо са там…
Кольо Колев: И ГЕРБ възникна по същия начин…
Цветан Цветанов: Не, не, не е вярно.
Кольо Колев: Е как? Първо се създаде движение ГЕРБ …
Цветан Цветанов: Кольо, може ли да си довърша?
Кольо Колев: Може, разбира се.
Цветан Цветанов: Разбира се, че гражданското движение се създаде първо, обаче първо помним тия кадри, това беше една огромна зала, те си се създадоха като гражданско движение. Там нямаше овластени хора, овластени казвам. Вчера беше пълно с хора с власт. Абе ти имаш всички ресурси, имаш властта, президентът, да не се връщам към тронното му слово, така да се каже, в хода на втория му мандат, когато той каза през мен ще управлява гражданското общество, аз съм прозрачният президент, отвореният президент, сега тука всички ще дойдат при мене и заедно ще правим този мандат. Ами вчера той все едно каза не се изпълних мандата. Нищо не направих от това, което обещах. Преди една година каза, ще направим алтернативата, ще дадем изхода от кризата. Помните ли? Ами де го тоя изход? Трябва ли да се съберат там 60 души? Е това ли е изходът? Едно политическо запъртъче, както стана ясно. Ами сега.
Димитър Аврамов: Таня Буруджиева каза нещо много важно, аз ще го кажа пък още по-директно. Кое е по-високото в България от това да си президент? Сещате ли се? Защото аз не се сещам. Какво пречи на президента да подкрепя всякакви граждански инициативи, какво му пречи да ходи гости на премиера, да ходи на гости на опозицията, да ходи на гости на министрите, да търси всякакви формати, в които да споделя идеите си? Знаете ли какво? Липсата на идеи. Само това. Не на този президент, по принцип. Има Конституция в страната, има си институции с обхват, с рамка, да не се връщаме там, че президентската институция е много специфична в нашата Конституция. Президентът има много свободно време и бюджет. Вярно, не колкото преди, ГЕРБ му го намалиха малко, но президентът може да лансира идеи, с които, без да навлиза в ежедневната политика, там, където няма правомощия, да помага на правителството. Когато си президент у нас, ти представляваш волята на всички граждани, ти си президент на всички, не си президент на СДС, ГЕРБ и т.н. Г-н Първанов и това много ме учудва, защото винаги съм го мислил за доста интелигентен човек, все пак той има страхотна политическа кариера. Да не се връщаме, всички я знаят. Ти от човек, който представлява всички, абсолютно цялата нация, доброволно да се откажеш от тая идея и да създадеш гражданско движение, което не било партия, ама щяло да дава идеи, ама после ще видим какво ще стане, ама няма да участва в избори и сега изведнъж от цялата нация да представляваш една малка зала с хора, които са ти дошли, за което е сигурно, че те харесват, и много други, които не са дошли, които (…) социология казват аз те харесвам. Никога не съм виждал политик толкова доброволно да се откаже от всичко за нещо малко. И ми се струва глупаво. Другото глупаво нещо е, че ти идваш от една сериозна партия, изключително сериозна, като БСП, с всичките й кризи, така, така. Когато създаваш гражданско движение, ти казваш аз не вярвам, че тази партия може да бъде опозиция на управлението.
Валерия Велева: Да, точно така.
Димитър Аврамов: И през цялото време говореха за алтернатива на настоящото управление. Моля ви се, г-н президент, не ви е работа по Конституция да правите алтернатива на управлението. Защото сме ви избрали да представлявате цялата нация.
Цветан Цветанов: Точно така.
Димитър Аврамов: Ако искате да ставате алтернатива на управлението, трябва направите две неща. Мандатът да свърши, да си починете два-три месеца, да се огледате и да направите алтернатива. И второ нещо, като правите алтернатива, не говорете в пожелателни категории – ще направим нещо, България има да прави това, това е зле, онова е зле. Когато човек прави политическа заявка, излиза и казва…
Цветан Цветанов: Правим това, това и това. Точно така.
Димитър Аврамов: …Аз идвам, защото в митниците няма система за еди-какво си, следователно аз ще я направя, за да има прозрачност. Ще спра корупцията по този начин. Това вчера беше еквивалентът на събрание на пенсионерски клуб, в който хората идват и казват, ама ние тука нещо не ни харесва. Къде беше решението?
Валерия Велева: Да, това е най-големият недостатък на вчерашната среща, че нямаше никакво решение. Те непрекъснато говореха за алтернативни политики, а ние не чухме нито една алтернативна политика, те се оплакваха, оплакваха се от земеделие, млекопроизводители, кметове…
Водещ: Кой от каквато разбира, от това се оплаква.
Валерия Велева: Кой от каквото разбира. Ректори и т.н. А имаше едно противоречие дори и в позицията на Първанов. Той каза следното. Министър-председателят Борисов не се справя с кризата. Това го каза за втори път, вчера не беше за първи път. Т.е. повтори си тезата, която е отпреди няколко месеца. И накрая каза: никой не иска да сваля това правителство. Е, добре, може ли ти, който си държавен глава, преценяваш, че министър-председателят не се справя и в същото време казваш ние никой не иска да сваля това правителство. Значи ти априори приемаш, че държавата ще бъде управлявана от един министър-председател, който не се справя. Как така става?
Кольо Колев: Е, такива случаи си спомняме и отпреди. Спомняме си колко мъчително Иван Костов беше едва ли не накаран да вземе властта, колко хич не му се искаше да я взима.
Валерия Велева: Добре, но нали те трябва да се учат от опита, нали трябва да се учат всички. А най-малкото пък Първанов, който, дето се казва, половината преход е минал през очите му и за който наистина знаем …
Цветан Цветанов: Ако смяташ, че от 1994-а до сега е половината преход, аз мисля, че е целият е минал, даже с неговото участие, а не пред очите му. Пред очите на нас е минал.
Валерия Велева: Това състояние на, абе ние не сме доволни, ама нека да се оплачем, обаче няма какво. Каква алтернатива могат да бъдат?
Кольо Колев: Алтернативата би могла да бъде кристално ясна. Създаваме политическо движение, независимо дали ще бъде движение, но политически субект, който ще участва, ще се бие срещу тези, не ни харесват те, ще отидем да ги бием, тия са глупаци и трябва да направим нещо разумно, смислено.
Валерия Велева: Да, така е, това е алтернативата. Точно така.
Кольо Колев: Именно тази двойственост, от една страна, няма да бъде политически субект, няма да правим партия. Аз много се забавлявах, когато слушах г-н Паскалев, той каза няма да правим партия днеска, няма да правим партия и утре, но не е казал за други ден….
Валерия Велева: Три пъти го каза.
Кольо Колев: … което все дава известна надежда, че може би в крайна сметка ще има реален политически субект.
Димитър Аврамов: В понеделник. Да си починат през уикенда.
Кольо Колев: Не, защото ако няма политически субект, наистина това е нонсенс. Какви политики ще правиш….
Димитър Аврамов: Т.е. или е глупост, или е лъжа.
Валерия Велева: Да, точно така. Или е глупост, или е лъжа.
Цветан Цветанов: Ама в момента е лъжа, защото е ясно, че ще правят политическа…
Кольо Колев: Абе, не, не, дори не е лъжа, ами нещо такова, сулене, сулене по тъча..
Цветан Цветанов: Е, хубаво.
Кольо Колев: Така че те трябва съвършено ясно, ако решават да правят нещо и това да бъде просто една първа стъпка, хубаво запознаха ни със себе си, видяхме лицата, видяхме ги кои са и оттук нататък вече трябва да имат доблестта, разбира се, президентът не може да оглави такова нещо. То е и смешно, и загубено, пък и неконституционно, съответно да се създаде политическият субект, който заявява, ето ще се бием срещу тези, евентуално тези са наши съюзници. Без това нещо наистина си става едно шикалкавене, едно…
Валерия Велева: Има и още нещо. Тези движения, които досега бяха създадени и бяха по някакъв начин реализирани във властта, имам предвид и НДСВ, и ГЕРБ, имаха месии, имаха лидери, имаха водачи. В момента тука няма водач, тъй като ние слагаме настрана
Кольо Колев: Значи, Валя, реших да бъда много скептичен, когато видя един месия и просто целият настръхвам…
Цветан Цветанов: Настръхваш или не…
Димитър Аврамов: Той и народът настръхваше …
Валерия Велева: Мисленето на българина е такова, той трябва да тръгне след някой, след водач.
Димитър Аврамов: Валя Велева каза, че тоя път няма месия, така че няма що да настръхваш.
Цветан Цветанов: Не, има и един друг момент. Това цялото сулене идва, защото става дума наистина за лъжа. И лъжата е относно БСП. Сега оставям настрана другите, дали са лъжи или не, всичките ли ще бъдем, каква ще е каузата, какво ще стане на утрешния ден, това ще го видим кое е истина, кое не е истина. Но лъжата е към БСП, защото постоянната заявка, това, което г-н Първанов обяснява, е, че той иска силно БСП и че той само укрепва БСП. В същото време, ако бяха казали, че правят политически субект, нямаше да има и тия 50 души. Нямаше да ги има. И е ясно …
Кольо Колев: Не е толкова сигурно, можеше да бъдат и повече.
Цветан Цветанов: Мога да бъда сигурна, защото половината от тях го заявиха, че са там, защото това не е политически проект.
Кольо Колев: Е, да де, ама някои не са отишли, защото не е (…)
Димитър Аврамов: Можеше да има и повече, ама май нямаше да са същите.
Цветан Цветанов: Нямаше да са същите при всички положения. Т.е. на него му трябваха едни определени лица и това бяха определени лица, включително особено и кметове, и депутати, и представители на БСП. Публичен е почти скандалът, който се разрази по този повод. Какво означава да изпратиш ти един списък за хора, които искат да работят за тебе, искаш да работят за тебе? Това просто не е поведение, това просто не е поведение. И оттук те ще продължат да се гънат и да се сучат поради една проста причина, месията, както казва Валя, Първанов се изживява като месия, той иска да бъде месия. Той някак си според мен криво му е, че като президент не беше възприет като месия. Условно го казвам, разбирате, той така не го мисли, нали, с тези категории човекът, просто като водач, така да го кажем. И докато той не се отърве, грубо казано, от президентския пост, защото на това започва да прилича. Значи, всички седим и мъчително чакаме да му свърши президентството, включително и самият той, за да може да се заеме със следващото нещо. Няма да има нищо. Защото то не може да се създаде нищо, няма го водача.
Водещ: Ама аз мисля, че госпожа Лечева преди малко съвсем официално вече каза, че те ще издигнат на местните избори …
Валерия Велева: Ще участват на местните избори…
Цветан Цветанов: Това се знаеше, това се говореше и вместо да го заявят вчера…
Водещ: Въпросът е, че никой досега не го беше казал.
Цветан Цветанов: Казвам ви, мълчат, защото в момента, в който го заявят, електорално падат, електорално падат.
Валерия Велева: Точно така. Да.
Валерия Велева: От това ще се получат такива скандали по места, защото това всъщност е разцепване на левия електорат.
Цветан Цветанов: Точно така.
Валерия Велева: Дали ще бъде кандидатът на БСП, или ще бъде кандидатът на АБВ и на Първанов.
Димитър Аврамов: Един много прост въпрос. Не съм съгласен. Когато, така поне съм виждал, като харесваш едно момиче, излизаш, говорите си, има един момент, като го пропуснеш, има новина за теб, беше преди малко. Те вчера пропуснаха момента да кажат истината. Вече излъгаха. Стартираха с лъжа. Толкова ли е просто, това е български манталитет. Това не е нещо, което Първанов го е родил. Излез и кажи аз съм президент, вярвам, че мога, млад съм, има хора, които ме харесват, имам рейтинг…
Цветан Цветанов: Ако го каже, не може да събере един глас от БСП, разбираш ли?
Димитър Аврамов: Е той нали не искаше да се връща в БСП, като излезе от БСП и стана президент..
Цветан Цветанов: Не може да събере един глас от БСП, защото е лъжец, ама иска и гласовете на БСП.
Димитър Аврамов: И казваш аз имам виждане, казваш виждането. Аз съм лидер, защото сте ме избрали, като ми свърши мандатът, ще се занимавам с това, сега казвам само, като съм президент, размахвам пръст към правителството да му помогна да се справи
Валерия Велева: Точно така.
Димитър Аврамов: Кажи истината. Защо трябва да живеем в лъжа? И ще кажа нещо друго. Знаете ли на какво прилича? Много беше хубаво, докато съм президент, ходих навсякъде по света, видях много неща, имам охрана, имам власт, мога да викам хората да си говоря, адски е готино. Аз пък ще кажа нещо друго. България е бедна и изостанала страна. Като минеш отгоре със самолета, нищо няма около София. Празно е. И аз искам да кажа нещо много важно. На нас не ни трябват политици, които работят политици. На нас ни трябват хора, които да изпратим в институциите за един, за два мандата, да свършат работа и след това да отидат да си гледат живота, да правят пари не в политиката, да печелят. Много се задържа поколението на г-н Първанов. И това не е моят призив да ги гоним. Това е моят призив, докато са там, да си вършат работата, защото с революции няма да стане. Който иска да се задържи трети мандат, защото това е трети мандат. Аз искам да остана на власт, но Конституцията не ми позволява. Г-н Първанов никога нямаше да прави никакви граждански движения, ако имаше право на трети мандат. И като искаш трети мандат, поне каже какво ще правиш, от самото начало. А не ама тука ние няма да се явяваме на избори, на другия ден Весела Лечева – ще се явим. Ама ние още два дена няма да правим партия, ама след Нова година ще я направим. Това е ловене на риба в мътна вода.
Кольо Колев: Митко, с един удар ни съсече просто. Не, с Първанов сме набори и той вика поколението на Първанов много се задържа и направо…
Димитър Аврамов: Ти не си на заплата в политиката, говорим за тези, които са на заплата в политиката.
Кольо Колев: Значи имам перспектива.
Цветан Цветанов: Ти от 20 години ако си си изкарвал парите в политиката като администратор. Президентите са ни млади.
Кольо Колев: Шегувам се. Наистина тази недоизказаност, тази двойственост изигра лоша шега. Но независимо от това все още запъртъкът може да стане яйце или всъщност да се окаже яйце, ако обаче се обявят ясни, точно както и Митко, и Валя казаха, ясни послания. Добре, бе, кажи аз ще участвам, ние сме тези, играем с тези, против тези, искаме да махнем това безумие тука, което става, всичките тези неща.
Валерия Велева: На тази маса…
Кольо Колев: При това положение нещата ще се изчистят или могат да тръгнат. Но ако продължават дълго време така да шикалкавят, ама ние сме а да сме движение, а да не сме движение, тогава …
Цветан Цветанов: Вижте, има нещо много сериозно.
Кольо Колев: Искам да кажа нещо, с което не съм съгласен. Вие с Валя непрекъснато говорите, че едва ли не това е нещо, насочено към БСП, дай да гушнем БСП.
Цветан Цветанов: Не БСП, бе, избирателите на БСП, кой ти говори за БСП.
Кольо Колев: Все тая.
Цветан Цветанов: Е не е все тая.
Валерия Велева: А откъде ще вземе избиратели, откъде ще вземе избиратели?
Цветан Цветанов: Откъде получава той избиратели електорално според тебе?
Кольо Колев: Уважаеми, има 40 % хора в момента, даже 42 бих ги, ако трябва да бъдем точни, които част от тях, разбира се, не гласуват, но голяма част от тях са политически ангажирани хора, които гледат и казват, майка му стара, значи Костов не го харесвам, помня…
Цветан Цветанов: И смяташ, че тези хора се олицетворяват от депутатите на БСП, хайде моля ти се, ами, да бе поканил някой човек (…)
Валерия Велева: Кольо, там на масата имаше членове на Висшия съвет на БСП.
Кольо Колев: Говоря за нещо друго, къде е нишата. Имаш огромна маса хора, които не могат да направят своя избор.
Цветан Цветанов: Ама знаем я тая ниша.
Кольо Колев: От съществуващия политически пазар. И ти можеш съвсем спокойно да играеш в нея. Да отидеш там и да кажеш, момчета, ето ме мене, аз тука ще правя това, което трябва да бъде.
Цветан Цветанов: Ама кажи му го на Първанов това да го направи. Защо прави другото?
Кольо Колев: То си е негов бизнес, в крайна сметка ние можем да дадем акъл, можем да направим нещо друго.
Цветан Цветанов: Прав си, прав си абсолютно.
Кольо Колев: Така че тази ниша, тя съществува. И ти съвсем спокойно можеш да се насочиш към нея. Както и НДСВ се насочва към нея, и Синята коалиция и тя се мъчи нещо там да каже, ето тука ние вече поумняхме, станахме по-готини, елате при нас. НДСВ казва вижте цялото безумие, което стана, защо само ни плюете, елате при нас. Всеки се мъчи да завладее тази ниша. В този смисъл, ако ти тръгнеш да играеш, разумната игра е да ходиш там, защото това е огромна маса.
Цветан Цветанов: Така е.
Кольо Колев: Взимаш я и …
Димитър Аврамов: Кой да ходи там?
Валерия Велева: Кой да ходи?
Кольо Колев: Който може.
Цветан Цветанов: Калфин ли да ходи, другите ли? Ами като може, да отиде? Защо не отива?
Водещ: Трябва да ви прекъсвам, милички, знаете какви са правилата…
Димитър Аврамов: Той е президент, като отиде там, кой ще остане на „Дондуков”, ще опустее „Дондуков”.
Кольо Колев: Ама идеята…
Водещ: Не искам да ги спирам, толкова е хубаво в момента.
Цветан Цветанов: Той е депутат на БСП, Калфин е депутат на БСП, как да отиде там?
Кольо Колев: Самата идея, че ти до един момент ще бъдеш президент, следващият момент хоп ставаш партиен водач, някак си е непродуктивна. Това няма да бъде оценено.
Димитър Аврамов: Ей това му кажете на Първанов.
Кольо Колев: Това трябва да го направят другите, Ивайло Калфин, Паскалев…
Валерия Велева: Ама те не стават.
Кольо Колев: Кой не става?
Валерия Велева: Не стават за такива водачи, каквито…
Кольо Колев: Водачи на хората, които търсят здрав разум ли? Напротив, чудесно седят.
Цветан Цветанов: Ако можеха, досега да са ги привлекли.
Валерия Велева: Досега биха станали. Сега, Ивайло Калфин е много интелигентен, много подготвен.
Кольо Колев: И смятате, че той няма да привлече хората?
Водещ:
Валерия Велева: Но той не става за този водач, за който има нужда в момента
Цветан Цветанов: Той е назначаем политик, той не е избираем политик.
Кольо Колев: Е, Таня, ти пак ми говориш за сърцето на Данко, за Бойко Борисов, ще изтръгнем така и ще…
Водещ: Добре, призовавам наистина да сложим крайна сметка. Таня, съжалявам, на мен ми е изключително приятно да слушам това, което си говорите…
Цветан Цветанов: Изобщо край ли ще сложим?
Водещ: Изобщо край трябва да сложим.
Цветан Цветанов: А не, само две думи, много е важно.
Водещ: Добре.
Цветан Цветанов: Аз съм категорично възмутена…
Водещ: Защо чак накрая?
Цветан Цветанов: Ами защото Кольо не мога да го прекъсна, ще се разсърди. Категорично възмутена съм от това, че президентът в момента се занимава с делегитимиране на институции. Това е най-голямото обвинение, което може да се отправи към него, защото би трябвало да крепи държавността. И този човек се занимава с неща, които не само не са му работа, които направо са възмутителни. Не е възможно един човек, както каза Митко, да има цялата власт в тая държава и да обяснява, че няма друг ресурс от свободните граждани, които на всичкото отгоре не бяха и свободни, ами зависими там при него.
Кольо Колев: Е това с властта малко…
Цветан Цветанов: Така е.
Валерия Велева: Просто създава условия да се говори по този начин Първанов и това е наистина твърде обезпокоително.
Димитър Аврамов: Или си президент на всички, или представляваш малка група хора, всичко друго е лъжа.
Водещ: Или си яйце, или си запъртък? Слагаме край на разговора. Благодаря ви много за това участие.

Leave a Reply