Започва медийният фестивал Българската Европа

www.ngobg.info I 11.11.2011

Медийният фестивал Българската Европа ще се проведе от днес до 12 ноември. Това е единайстото му издание, като организатор е Сдружение Европейски пространства 21. Осъществява се с подкрепата на Община Русе и Институт Отворено общество София. 54 телевизионни програми на 8 телевизии и независими продуценти участват в конкурсната програма на фестивала в трите категории: разследваща журналистика, реформа в съдебната система и социално включване.

Българската Европа продължава и най-новата линия в своето развитие: насърчаване популяризирането на българското кино. Публиката може да гледа безплатно непоказвани все още, но много стойностни продукции. Сред тях е последния филм на Пламен Масларов, довършен от колегата му Ивайло Пенчев: „Корави старчета". В ролите ще видим русенските артисти Иван Самоковлиев и покойния Никола Чиприянов. В програма Специален поглед Българската Европа акцентът тази година е върху „Вляво от пътя Лондон – Калкута" – документален филм на сценариста Влади Киров и режисьора Михаил Мелтев.

Програма Френски филми, със съдействието на Френски Институт България, показва драмата „Като другите" и анимацията „Керити или къщата на приказките".

Специална селекция Късометражно кино показва най-талантливите и награждавани български творци на лентите Влакове, Демони, Заложна къща и Шопинг.

Фестивалът БЪЛГАРСКАТА ЕВРОПА през 2011 отбелязва единадесет години медийни събития в Русе.

Стартирал като единственият в България пазар за радио и телевизионни програми, BGMediaMarket се превръща във фестивал за европейския път на България далеч преди членството в ЕС да стане факт. Днес остава единственият състезателен форум за телевизионна журналистика в България.

Оригинална публикация 

Leave a Reply