Започват 29-те Празници на изкуствата “Аполония”

 www.cross-bg.net | 31.08.2013 

/КРОСС/ Започнаха 29-те Празници на изкуствата "Аполония" в Созопол. Фестивалът беше открит от основателят му проф. Димо Димов и от кмета на Созопол Панайот Рейзи. Вицепрезидентът Маргарита Попова също присъстваше на церемонията. Тя припомни, че преди 29 години хора на изкуството – изтъкнати творци и представители на местната власт се събират в Града на спасението, озарени от идеята, жадуващи за празник.
„Никой от тях не е правил подобно нещо до този момент в живота си. И се питат: Докога ще ни стигне ентусиазмът? Отново през септември, 2004 г., когато отчитат своя 20-годишен път, по който разбира се нечии коси са побелели, хората от Екипа на „Аполония" си задават не въпроса докога ще им стигне ентусиазмът, а се питат – дали си струват мъките", продължи вицепрезидентът Попова.
И добави: „На вас, уважаеми професор Димов, сега, през 2013-та, 29 години след началото, в навечерието на 30-та година на „Аполония", ние ви казваме: Да, маестро, струва си! Струва си и мъките, и удовлетворението. Защото има смисъл!
„Аполония" след 29 години е марка. Тя има своя живот, през който се доказа и показа, че на крилете на творчеството и с творците можем да направим този свят още по-красив".
Празниците бяха открити с концерта „Вечната музика на Верди", по случай 200-годишнината от рождението на великия композитор.
Солистите Красимира Стоянова, Елена Чавдарова-Иса, Милен Божков и Крум Гълъбов в съпровод на оркестъра и хора на Бургаската опера с диригент Григор Паликаров изпълниха арии, ансамбли и хорове от оперите „Дон Карлос", „Травиата", „Трубадур", „Бал с маски", „Аида", „Луиза Милер", Набуко", „Силата на съдбата" и „Риголето".
Концертът беше предаван на живо от Българската национална телевизия – съорганизатор на „Аполония".
Преди това от името на генреалния спонсор ОББ специална награда за принос към българската култура беще връчена на актьора, драматург и режисьор Камен Донев. Тази вечер той ще представи в Созопол своя спектакъл „Лекция № 2 – За всеобщата просвета".
Красимира Стоянова е 17-ият лауреат на учредената през 1999 г. от Фондация „Аполония" награда „Аполон Токсофорос".
Тя е учила пеене и цигулка в музикалното училище в Русе и в Пловдивската консерватория. Започва кариерата си като цигуларка, а на 17 май 1995 г., дебютира в Софийската опера като Джилда в "Риголето".
Псле всичко тръгва като в приказките. След няколко роли в Софийската опера, през 1998 г., е поканена да пее във Виенската опера като Микаела в "Кармен". Веднага след това сключва постоянен договор с прочутия театър, където през 2009 г. бе удостоена с титлата "Камерзингерин" – най-високото отличие, което се присъжда в Австрия на оперни певци.
Световната й кариера преминава в Метрополитен опера в Ню Йорк, Националната опера в Хелзинки, Тел Авив, театър "Колон" в Буенос Айрес, оперите във Вашингтон, Торино, Хамбург, Кьолн, Рио де Жанейро, "Ковънт гардън" в Лондон, "Лисео" в Барселона, Баварската опера, на Залцбургския фестивал и пр.
Блестящи са отзивите за изпълненията й в "Сватбата на Фигаро", "Турандот", "Палячи", "Бохеми", "Фалстаф", "Симоне Боканегра", "Дон Жуан", "Отело", "Луиза Милер", "Евгений Онегин"… Най-големите диригенти я канят за солови партии в Реквиемите на Верди и Дворжак и в Деветата симфония на Бетховен.
През 2007 г. тя беше обявена за "Музикант на годината" от предаването "Алегро виваче" на БНР, а през 2012 г. получи отличието "Златен век" на министерството на културата.
Наградата "Аполон Токсофорос" се присъжда за изключителен принос в развитието на българската култура и представянето й зад граница. Носители на статуетката са: Людмил Ангелов, Ицхак Финци, Теодосий Спасов, Георги Данаилов, Мариус Куркински, град Созопол, Георги Господинов, Александър Морфов, Самуел Финци, продуцентската компания "Агитпроп", Иво Хаджимишев, Елица Тодорова и Стоян Янкулов, Васил Петров, Александрина Пендачанска, БНР, БНТ.

Оригинална публикация

 

Leave a Reply