Защо Андрей се гаври и със смъртта на баба cu?

в. Уикенд | Мирослава КОРТЕНСКА | 01.10.2010 

Понякога не вярвам на очите си до какви размери може да стигне простащината и манията за величие, съчетана с особеното чувство за безнаказаност. А вие?
Как реагирате например, като гледате как едни разласани момчета ви се хилят без причина от екрана? А единият – Андрей, разказва като особено смешка случка как баба му се задавила с кебапче и взела, че умряла.
Не знам нечия смърт да е приемана по-подигравателно и да е предизвиквала повече кретенски смях
Да не говорим, че става дума за близък на водещия човек, а най-вече, че става дума за събития, за които нормалността изисква някакво приличие.
"Баба ми умря, щото се задави, докато ядеше кебапче". Ха-ха-ха-ха. Идваше ми да му фрасна 2 шамара на това леке.
Обясненията от рода, че момчето е почерпено, надрусано или нещо от този род не могат да бъдат приети. Не защото това се случва пред зрители, в предаване на защитилата програмен лиценз Нова телевизия, а защото проблемът не е само е задръжките и спазването на правила – не само телевизионни: но и чисто човешки. Патосът ми не е свързан с поучения или, не дай си Боже, с претенции за журналистическа етика.
Разхайтеното хилотене, наглостта, арогантното отношение са стилът на този тандем на разбиване на всякакви задръжки и оварваряване на ефира. Подигравката с нечия смърт, още повече на близък човек, е аларма, че отдавна всички граници са преминати и тези момчета наистина нямат каквито и да било морални прегради. Духовни камикадзета, които, самовзривявайки се, пръскат простотия и лош вкус еженощно.
Пиша тези редове, тъй като широката публика трябва да разбере защо този уродлив медиен продукт
- "Шоуто на Иван и Андрей", е на екрана. След като многократно бяха критикувани техните бездарни опити да скалъпят предаване, сега е време да кажем същината на това безогледно правене на бизнес от телевизията с девиз: "За пари правим всичко". Правим се на зъбещите се на властта -сагата с Първанов и настоящите глупави подигравки към Борисов, можем да се правим на освободени, на сериозни журналисти… Абе, надъхани за скандал, за рейтинг, за внимание обикновени алчни търгаши. Толкова зависими от бизнеса с телевизия, че превърнаха в миш-маш собственото си токшоу.
Тъпоумното хипотене е съчетано с интервюта с наглед сериозни събеседници – проф. Александър Чирков, д-р Желю Желев, уж по сериозни теми – здравеопазване например. Но явно се видя през миналата седмица, че този странен микс няма публика, та сега се започва с мелодрами на стриптийзьорки и хващащи окото момичета на "Плейбой".
Но и това едва ли ще събере особен рейтинг. Жалко е, че една медия като Нова телевизия няма визия за ежедневното си токшоу, оставя неговите водещи да го правят на една-единствена цена – да достигнат някакъв заветен рейтинг. Оставям настрана факта, че предаването на Иван и Андрей все по-безогледно копира друг безвкусен продукт – "Шоуто на Слави", и се случва нещо невиждано – имитация на имитацията.
Рекламите, които всъщност хранят и телевизията, и двамата шоумени, са заплашително манипулирани
Дали рекламодателите знаят, че дават парите си за подобни пошли предавания, или просто рекламните къщи са решили да хранят тези безумия при определени условия? А главното е: всички да сме спечелили. Защото твърда или растяща аудитория подобни безпомощни опити за задържане на вниманието като "Шоуто на Иван и Андрей" не могат да имат. И това е обективно мнение, на което никакви манипулации с меренето на рейтинг не могат да помогнат. Кой може да е привързан към "Шоуто на Иван и Андрей" и ако има някаква такава група от анонимни любители, тя трябва да бъде крита, а не гордо демонстрирана от Нова телевизия. Един слаб и обществено вредящ продукт, който обаче е влязъл в някаква финансова схема и си върти едни пари… Подобно безгръбначно поведение от медия като Нова телевизия потвърждава, че и тя участва или поне съдейства на подобни долнопробни машинации.
Ако помислим трезво, с парите, хвърлени за тоалетите на участниците в "Байландо", за декора и всички екстри, нямаше ли да могат да се наберат средствата за мечтите на участниците?! Този арогантен разгул, демонстриран стандарт и стотинките, просени от публиката, не са пи малко в повече?! А да питам и рекламодателите, големи фирми, които искат публичност, няма ли да е по-рейтингово да построите къщички на изоставените деца от "Великолепната шесторка", без да правите всички тези напъни на благотворителност? Е, явно покрай къщичките трябва да се помпа имидж и да се напълнят нечии други джобове.
Сега е моментът да попитаме дали всичко това ще бъде търпяно, гледано и прието като обществен договор между телевизиите и публиката. И къде са органи като СЕМ, които пазят закона, където пише нещо за добрите нрави в обществото? Или и те са на същата хранилка?
Когато съществува подобен телевизионен бардак, където се въртят много пари под благовиден предлог, дори леко упрекващ аудиторията, че не е съпричастна, аз предлагам друга съпричастност! Да загасите телевизорите и тези, които отговарят за случващото се, да вземат крути мерки.
Далаверата чрез телевизионния екран е крайно време да спре
И за финал искам да кажа на Андрей, че ако се върви по логиката на наследствеността, е ясно как и той ще свърши – задавил се с кебапче, ама някакво гигантско диамантено кебапче.
Това като стимул, за да продължи младежът да се гаври от екрана на Нова телевизия с публиката и с близките си.
Не е смешно. Наистина не е смешно!

Стр. 27

Leave a Reply