Защо белгийската Tipik избра V+O за стратегически партньор?

M3 Communications College I Наталия РУСЕНОВА I 2010-03-12

Преди няколко дни в специализираните медии беше шумно разгласено едно много стратегическо сътрудничество – между V+O Communication България и белгийската комуникационна агенция Tipik. За повече подробности, потърсихме г-жа Светлана Савова, управляващ директор на V+O Communication.

1.      Неотдавна Вашата агенция се присъедини към белгийската комуникационна агенция Tipik. Разкажете ни малко повече за тази агенция…

Tipik е комуникационна агенция, базирана в сърцето на Европейския съюз, в Централен Брюксел. Разполага със 115  щатни служители в 30 страни  – графични художници, уеб дизайнери, преводачи, мениджъри на събития, аудио-визуален и редакторски екип. Тези експерти са работили по договори с много от дирекциите на Европейската комисия, НАТО, Европейския парламент, както и с дружества от рода на BNP Paribas във Франция, белгийските телевизионни канали RTBF и Be-TV и Белгийската фармацевтична асоциация.

Агенцията е създадена през 1988 г., http://www.tipik.eu

2.      Бихте ли споделили как се реализира Вашето партньорство с нея? На какви критерии трябваше да отговори управляваната от Вас компания, за да подпишете договор за партньорство?

Партньорството ни започна след проведен конкурс през 2009 година. За да бъдем предпочетен партньор, трябваше да имаме опит в работата си по организиране на мащабни информационни кампании с национален обхват, реализиране на креативни събития, ефективна работа с медиите в България. Доброто ни партньорство с Представителството на Европейската комисия в България и сериозното познаване на темата ЕС, мисля, че добави още аргументи към направения избор.

3.      Какви са очакванията на Вашата агенция от присъединяването Ви към Tipik?

Подобно партньорство ще даде възможност на V+O да обменя опит и идеи с агенция, която от дълго време работи за всички европейски институции и сериозни корпоративни клиенти. Ще ни позволи да реализираме кампании, които ще се случват в останалите страни – членки на ЕС, и ще бъдат от значение за информирането на българското общество. Вярваме, че темите, които ще са фокус в съвместните ни проекти, ще бъдат част от пулса на съвременните тенденции.

4.      С кои големи международни компании работи агенция Tipik?

BNP Paribas (France)

World Intellectual Property Organisation (Switzerland)

Belgian Ministry of Justice (Belgium)

French Ministry of Research (France)

SMALS (IT support for Belgian social sector and public federal services) (Belgium)

Regional Council of Rhône (France)

Informatics Department of the City of Brussels (Belgium)

BrailleNet (Web Accessibility) (France)

Mini-Europe Theme Park – Brussels (Belgium)

Prémaman (retailer) (Belgium)

RTBF (Radio-télévision belge francophone) (Belgium)

Skynet (Internet service provider) (Belgium)

Royal White Star Woluwe FC (football club) (Belgium)

5.      Какъв е първият предстоящ проект съвместно с агенция Tipik?

V+O е национален координатор на младежки фотоконкурс, обявен от Европейската комисия, Генерална дирекция „Икономически и финансови въпроси“.

Това е фотоконкурс за млади хора на възраст между 14 и 18 години от 27-те държави – членки на ЕС, на тема „Еврото: какво означава то за нас?“.

Освен наградите, които ще бъдат раздадени на победителите, конкурсът ще помогне на младите хора да се заинтересуват от процеса на европейска интеграция, да го разберат по-добре и да кажат какво мислят по този въпрос – независимо че България все още не използва еврото като своя валута.

6.      Има ли други български агенции, които си партнират с агенция  Tipik?

Желанието на Tipik е да развие дългосрочно сътрудничество с един партньор, за да се създаде необходимата химия, разбиране и най-вече доверие. Съвсем логично е така да се появи истинското усещане за един отбор.

7.      Вие сте част от голямата гръцка PR агенция V + O Communication, която има офиси както в София, така и в Белград, Букурещ и Атина. Имате ли наблюдения дали използваните PR техники в тези страни генерално се различават?

Различните пазари се намират на различно ниво на развитие и се нуждаят от ясно разбиране на спецификите, за да може най-адекватно да се прилагат инструментите на PR. В този смисъл техниките като такива не се различават. Това, което е различно, е начинът, по който се съчетават и активират. Философията на V+O като група е да разчита на изцяло местни екипи, които чувстват пулса на аудиторията, знаят кое работи и кое не и могат да отговорят на различните за съответните пазари предизвикателства.  И това работи.

Светлана Савова e магистър по международни отношения със специализация „Европейска интеграция“. През 1995 г. се присъединява към екипа на M.A.R.C., сега Publicis MARC Group. Работата с Делегацията на Европейската комисия в България в продължение на 6 години има определяща роля в професионалното й развитие. От 2004 е управляващ директор на V+O Communication, независима PR агенция с централен офис в Атина.

Оригинална публикация

Leave a Reply