Защо Бокова задмина Борисов?

M3 Communications College I 2010-01-20

Читателите на сайта Novinite.com избраха чрез годишна анкета Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, за „Политик на 2009 г.“. Бокова е била в сериозна надпревара за първото място с новия български министър-председател Бойко Борисов и с българския еврокомисар Меглена Кунева. Eкипът ни се обърна за коментар към главния редактор на сайта Novinite.com Иван Диков.

1. На какво според Вас се дължи фактът, че Ирина Бокова е избрана за политик номер 1 на 2009 в класацията на сайта www.novinite.com?

Преди да отговоря на този и на другите Ви въпроси, трябва да подчертая, че читателите на Novinite.com (Sofia News Agency) са една доста разнородна аудитория поради факта, че практически са от целия свят. Освен това, макар че огромното мнозинство са бизнесмени, инвеститори, мениджъри, дипломати, сред тях има и хора от всякакви професионални групи, като основният признак, който ги обединява, е интересът им към България. Сред читателите ни има и немалко българи – както от България, така и от имигрантските ни общности по света, но чужденците преобладават – те са над 80%.

В този смисъл отговорът на този въпрос се крие най-вероятно именно тук. Изглежда, че външнополитическият успех на България, постигнат с избирането на Ирина Бокова начело на ЮНЕСКО – една от основните организации на ООН, представлява много осезаем и значим факт със силен международен отзвук. Като се има предвид международната читателска аудитория на Novinite.com, най-вероятно точно това е повлияло най-голям брой читатели да подкрепят Бокова. Все пак премиерът Бойко Борисов остана втори с малка разлика след нея, което значи, че голяма част от читателите отдават огромно значение и на вътрешнополитическите процеси в България.

2. Защо според Вас имиджът на ключови политически фигури отстъпи в крайния резултат?

Отговорът отново се крие в това, че читателите на Novinite.com принадлежат към глобалната публика. Имиджът на Бойко Борисов в страната е по-скоро на супергерой, докато за мнозина от нашите читатели, особено за тези, които не се намират в България, той изглежда по-скоро като екзотичен типаж на „просветен“ държавен лидер. Очевидно имиджът на ключовите политически фигури сред хората в България и сред чужденците, интересуващи се от страната, е различен. Всъщност едва ли имиджът е бил определящ по отношение на Бокова, по-скоро решаващият фактор е бил самото й избиране за шеф на ЮНЕСКО.

3. Бихме ли могли да твърдим, че този вот отразява тенденцията на незаинтересованост на българина към „чистата политика“ и емблематичните политическите фигури?

Нека не забравяме, че процентът на читателите, участвали в настоящата анкета, които са българи, е доста малък, така че едва ли бихме могли да направим заключения на тази база.

4. Имате ли коментар по отношение на безапелационната преднина на Обама пред Берлускони? Какви поведенчески нагласи очертава тя?

Трябва да се отбележи, че читателите на Novinite.com, които са американци или са свързани с Америка, са доста повече от тези, идващи от Италия. Може би този национален фактор е повлиял до голяма степен. В същото време популярността на Обама, цялостният му имидж очевидно са достатъчни, за да го изкачат на второ място в класация, свързана с България, макар че неговата политика и неговата личност – поне през 2009 г. – засегнаха България само непряко. Берлускони, от друга страна, изглежда, не е се радва на популярност, или по-точно, не се радва на положителен имидж – дори по отношение на посещението му и връзката му с България.

5. Според Вас може ли да се посочи друго събитие през 2009 г., спрямо което имаше по-високи очаквания да засенчи крайния фаворит в анкетата – спечелването на изборите от ГЕРБ, от PR гледна точка?

По-скоро не. Категоричният избор на читателите ясно подсказва, че те виждат именно смяната на властта в България и начина, по който това стана – с една значителна победа на новата управляваща партия, като най-важното събитие за страната. Едва ли фокусирането върху гледната точка на PR би променило този резултат, по-скоро може би би го утвърдило.

Интервюто взе Дарина Гарванова, М3 College

Оригинална публикация

Leave a Reply