Защо да рекламираме в радиото?*

сп. Sign Cafe, Медии & Рейтинги | Радослав НЕДЕЛЧЕВ | 2009-11-28

Въпросът, който всеки рекламодател задава, щом чуе за «невидимата» медиа!

Радослав НеделчевРазлиствайки и този месец страниците на "Sign Cafe", у вас отново е изникнало чувството, че държите в ръцете си нещо ценно. Страхотната визия на корицата, креативните и щури идеи, изпълнили страниците, както и рекламните умове, описали на интересен език творенията си за клиенти и рекламодатели… вие сте доволни! От това да държите в ръцете си нещо луксозно и да виждате с очите си нещо красиво, креативно, провокативно, интересно и лесно. А можете ли да изпитвате същите тези чувства само чрез слуха си?
През ноември 2004 г. Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори (АБРО) прави експеримент, който трябва да установи дали и колко ефективна и запомняща се е радиорекламата. Опитът е следният: рекламната кампания за откриването на нов голям магазин за битова електроника в София ще се проведе единствено в радио. Резултатите са интригуващи: за две седмици през ноември радиокампанията достига до 51.2% от целевата група – населението на столицата на възраст между 19 и 54 години. С бюджет близо 13 хиляди лева кампанията постига по-добри от предварително планираните резултати сред целевата група.
След двуседмичната радиокампания се установява, че 43.2% от всички столичани на възраст между 19 и 54 години са научили за откриването на нов магазин за електроуреди. Половината от тях са запомнили и са в състояние да повторят посланията на радиокампанията, а другата половината ги приписват на други медии – телевизията и вестниците. Е, очевидно радиото е подходяща за рекламиране медиа, нали?
Ако този пример за успешен рекламен канал не ви се е сторил достатъчно убедителен, за да инвестирате в радио, ето още няколко причини защо си струва да го направите. Реших да ги представя, защото съм убеден, че колкото по-бързо осъзнаете силата на радиото, толкова по-бързо ще го оцените като една бърза, креативна и успешна медиа.
1. Радиото предлага ефективно таргетиране
Таргетирането позволява на рекламодателите да говорят избирателно само на групите, от които се интересуват и по-важното – оптимизират бюджетите си за реклама, като се фокусират ефективно само върху таргета си. Радиото е електронната медиа, която таргетира слушателите най-ефективно, защото различните станции привличат различни слушатели – ако вашият потенциален клиент е на възраст около 35 години, интересува се от новини и политика, и предпочита в задръстванията да слуша спортни предавания вместо музика, то вашето радио за реклама е Дарик. Ако обаче се стремите да привлечете като клиенти младежи на около 21 години, слушащи съвременна музика, интересуващи се от модерни и нови неща, със сигурност ще трябва да рекламирате в Радио Fresh!
2. Радиото може да се слуша винаги и навсякъде
Повечето радиослушатели се занимават с друга дейност, докато слушат радио. Това е и основният аргумент според рекламодателите, за да не инвестират в радио. Този "минус" всъщност е голямото предимство на радиото пред телевизията и пресата: медиа, която аудиторията може да следи, дори докато прави нещо друго. Радиото е нещо, което се използва всеки ден, без да ангажира непременно вниманието. Така рекламодателите могат да достигнат до своите потребители чрез т.нар. "touchpoints" -когато те са на училище, на работа, сърфират в интернет, докато пътуват в автомобила, автобуса, преди да излязат за работа или докато пътуват през уикенда. И сега, когато радио може да се слуша и чрез мобилните телефони, в интернет … тези touchpoints стават още по-широко разпространени. И още един аргумент за скептиците – изследвания са показали, че 60% по-вероятно е слушател да запомни една реклама, именно докато върши друга физическа дейност.
3. Радио рекламите рядко се превключват от слушателите
Колкото и странно да звучи, но изследвания, проведени във Великобритания доказват, че радиото, заедно с киното, имат най-ниското ниво на избягване на реклама – хората рядко превключват станциите, докато текат рекламни блокове. Така слушателите са на разположение да чуят всяко съобщение, стига то да е от значение за тях, да е интригуващо и добре поднесено. Това е всъщност добра новина и страхотна възможност за рекламодатели, които искат да спечелят нови клиенти, да кажат нещо на съществуващите клиенти, или просто да изтъкнат предимствата си от конкурента.
4. Радиото има мултиплициращ ефект
Радиото е полезен рекламен канал и заради своята гъвкавост и адаптивност към аудиторията и новите стилове в забавлението. Според анализите за ефективност на медиите, рекламата в радио е подходяща подкрепа за телевизионните кампании – мултиплицира ефекта от дадена рекламна кампания като го увеличава и затвърждава в съзнанието на аудиторията. Това е единствената медиа, която чрез аудио сигнали стимулира различни части на мозъка.
5. Радиото изгражда марката в ума
Радиокампаниите са единствените, които създават чувство за вездесъщност за марката. Това е поради две основни причини -първо, защото радиорекламите се излъчват по-често, и второ, защото потребителите са склонни да прекарват дълго време в слушане на радио (средно по 14 часа на седмица). Помислете – има ли друга електронна медиа, която толкова ефективно да въздейства за създаването на положителен образ на някоя марка у потенциалните и потребители?
6. Радиото е ефективно, особено по интернет
Радиото винаги е било силна "готова-задействие" среда. В един свят, където 1/5 от интернет потребителите слушат радио, те са само на един клик разстояние от взаимодействащата им чрез радио рекламата марка.
7. Радиото е "приятел"
Радиото е единственият рекламен канал, който се използва от потребителите и по емоционални причини – то е до тях, когато скучаят в колата, когато са изолирани в работата или докато вършат ежедневните си домакински задачи. Така слушателите виждат радиото като един вид приятел, а това е ценно предимство в контекста на борбата за рекламодатели. Радиото има и още по-силно оръжие – може да предлага уникални клиентски спонсорства и промоции. Когато водещ спомене небрежно за "нашите приятели в компанията "X", това действа подсъзнателно и у слушателя се създава усещане, че това е приятел на него самия.
Спирам дотук. Мога да продължа да изброявам аргументи за радио рекламата, но смятам, че е достатъчно, ако съм успял да ви отговоря на един прост въпрос – не дали, а защо да рекламирате в радио. И един съвет -превърнете прочетеното дотук в една успешна рекламна кампания. Обадете се още сега на своята агенция или пък директно се свържете с радиостанцията. Те ви очакват!
Повече за радиото – на www.radoslavnedelchev.blogspot.com

Стр. 15, 16, 17

Снимка: Radio.bg

Leave a Reply