Защо опростачиха и “Стани богат”?

в. Уикенд | Васа ГАНЧЕВА | 12.11.2010

Дали, любезни ми зрителю, дали по света има толкова много водещи на телевизионния клон, колкото са у нас? Родният малък екран буквално гъмжи от лица, лица, лица, неспирно говорещи, ала повечето нищо не казващи. Естествено, изключваме новинарите и метеоролозите, но комай неспирното натрапване на лица и пози в ефира взе да писва, а алтернативи не се търсят.
Впрочем, от известно време всеки ден по откроилата се с разнообразието си ТВ 7 размахва уши симпатичното магаре Марк О’Селски и с присъщата си магарешка жизнерадост разведрява наслоилата се тв скука. Новият виртуален коментатор е предизвикващо усмивка явление, поне засега яко отстояващо нелеката задача на ежедневното излъчване. Заедно с хубавичката си партньорка Силвето те в динамично темпо успяват да покрият доста злободневни теми, да прокарат виц, да коментират заглавия, фотоси и колажи от трагикомичното ни ежедневие.
Във винаги отлично настроение, Марк O’Селски веднага налага приповдигнат и с гостите си чиято кавалкада е пъстра и разнообразна. Добре подготвено, магарето разговаря съвсем не по магарешки интелигентно и провокативно, без излишни майтапи и светски клюки. Свежестта на все пo-популярното предаване "Ha инат" инатливо се противопоставя на вулгарното и просташкото в ефира и тъй както си се хипи, понякога Марко изцвилва лаконични, но много точни попадения в мишената на обществения живот.
Твърдо отстояваната тайна около реализацията и презентацията на виртуалния водещ съвсем не е магарешка работа, а супер професионален тв факт, софтуер, разработен едва в около двайсетина телевизии по света. Затова да взема да му поднеса сочен магарешки бодил, че май добичето навъртя вече над 100 програми по ТВ 7.
И като говорим за кавалкада от гости, да споменем и многобройната клиентела на единственото у нас телевизионно "БНТ такси", също чуждоземен (ако не се лъжа унгарски) формат, но успешно ашладисан в родния ефир. Воланът въртят новинарите от БНТ 1 Спас и Юлия, а на задната седалка се вози невероятна галерия от български образи в пътуващия оазис на добротата на малкия автомобил. Там нашенци стават разговоря и ви и споделеното от тях често ни потриса с откровеността на страданието и радостта от живота. Обикновени люде, всякакви чешити, млади и стари разсъждават по теми "от бебе до баба" и така оформят общ автопортрет на действителността.
"БНТ такси" е направено изключително професионално, дори кинематографично, с драматургия, с отлична камера и музикално оформление. С трудната задача се справя екипът на Милан Кузов и дано необикновената галерия влиза във фонда на БИТ, та да разполага той с този безценен архив на времето.
Днес, може би поради прелестното ноемврийско сиромашко лято май позитивизмът взима връх, приятелю зрителю. В рубриката "В кадър" на БНТ 1 в събота от 19,15 ч, на 6 ноември видяхме страхотен документален филм на Марта Илиева и екип, посветен на… лозунгарството. Неординерната програма обърна взор към недалечното ни минало, в което ентусиазмът на наложената идеология придобиваше чудовищно извратени форми на словото изливащо се без мяра в призиви, лозунги, плакати, девизи. Стигащото до истерия изобилие от думи и образи е било напълно сериозно използвано от тогавашната власт. "Всяка идеология се крепи на такъв кух език" – каза световноизвестният ни писател Георги Господинов, самият той ситуиран в една от няколкото култови кръчми в столицата с декор, сглобен от безброй комични образци на соцпропагандата.
Но филмът ловко осъществява аналог с днешните слогани на рекламата, не по-малко скудоумни и с позициониране на чуждици и стигащи до абсурд символики. Наличието във филма на социолози, рекламни експерти, художници го прави артистичен и находчив документ на отминалата епоха. При това лишен от крвсливостта на отрицанието и нападател-ността, характерна за родния преход. Шестица!
Ала, мили ми зрител ю, макар неохотно, но безмилостно дистанционното ни отвежда отново в джунглата на простащината и натрапчивата малокултурност. "Станция Нова" по Нова ТВ нахално обсеби неделното пространство, отхапвайки огромен залък от програмата в почивния ден. Емват ни от сутринта с "Рулетка", където единствено интелигентната и динамична Люба Кулезич в своите диалози с известни личности доказва все още живото и на ниво съществуване на българската журналистика.
В ранния следобед отчайващите "отчаяни съпруги" ни плисват с тежко гримирани и кухоглави старлетки, то са безкрайни съвети за ботокс и силикон, то са неподражаеми демонстрации на парвенющина и охолство, то са класации на "известни неизвестни" и от вулгарни по-вулгарни чалга персони от мутренския "хайлайф". Дори находчивата рубрика за импровизирани съдебни спорове също визира отломките от нашия, български живот, скандални взаимоотношения сред крясъци и глупости.
И познайте кои са продуцентите на цялото това изумително безобразие? "Хлебарките", разбира се, Иван и Андрей с подобаващ екип сътворяват сред безвкусния декор събитие, което СЕМ с чиста съвест би трябвало да зачеркне от телевизионната карта. Профилирането на Нова тв в сферата на пошлостта продължава с пълна сила. Погледни само, умни ми зрителю, тв тетрадката и се убеди, че там шества отвратителна духовна (и не само) порнография, няма пощада дори в установени и някога любими програми като "Стани богат".
Там напъхаха две очарователни дечица, които интервюират гостите на Ники Кънчев по безпрецедентен начин, и те уловени в отровната паяжина на скандалното и вулгарното. Благотворителната игра се използва безсрамно за други цели, водещият и сценаристите му съчиняват тъпи разговори и изчерпват отреденото програмно време за всичко друго, само не и за забавление и ограмотяване.
Ники Кънчев е интелигентен човек и ерудиран журналист с познания, жалко, че е приел тази пошлост да се вихри в неговото шоу. Нужно ли беше това? Защо трябва да бъде нагрубявана интелигентната аудитория на "Стани богат", която остана вярна на предаването близо 10 години, с просташки подмятания и будоарни откровения. Бива ли навсякъде да се блъскат едни и същи вулгарности и жълтории? Никой не може да ме убеди, че публиката няма нужда от един-два часа нормалност на ден. Глътка въздух от заливащата я агресивна простотия. Толкова ли е трудно да й се осигури тя вече?!
Може би е време мениджърите на Нова телевизия де се замислят на какво е заприличала медията им. Жалко е, че посланията, които идват от този екран, сякаш са направени от клозетаили от килера с вкисналото зеле. Доверие и уважение лесно се губят, господа – хубаво е да се замислите по въпроса…
В заключение, многострадални ми зрителю, ти поднасям един цитат от интервю на готиния Марк ОСелски с чалга звездата и понастоящем душеприказчица в "Споделено с Камелия" по ТВ 7. Пък ти сам прецени с какви хора си имаш работа и с какво те облъчват от домашния екран.
"Хората повече ме познават като Наполеон с характер на питбул на сцената, отколкото с онова, което показвам с голите си снимки" – Камелия, "На инат", ТВ 7, 4 ноември, 22 ч. 15 мин.
Уви, не е смешно, ама никак. Ефирът гъмжи от подобни "личности" и техните словоизлияния. Пък ти не гледай и не слушай, пази себе си и семейството си, ошашавений зрителю, че на и без това нелекия ти живот наричащите себе си нагло "национални" телевизии умишлено нахлузват хомота на простащината и неграмотността. Но за това – друг път.

ТВОЯ ВАСА

Стр. 28-29

Leave a Reply