Защо отстраниха Милен Цветков?

в. Седем | Рени НЕШКОВА | 2010-02-03

Отговорът на този въпрос може да се окаже по-сериозен, отколкото изглежда на пръв поглед.

Вярно, Милен Цветков не бе твърде любезен към своите събеседници, да не казваме, че понякога бе невъздържан и гневен до арогантност.
Но никой не вярва, че това е причината да го махнат. Напротив, добрият стил е бич и анатема, той е противопоказен за нашите телевизии. Шефовете им нямаше да имат нищо против зрителите да се бият с пръчки, ако това води до повишаване на зрителския интерес. Ама рейтингът на "Здравей, България" бил паднал. Но и в това малцина вярват. Защото един от собствениците на конкурентна телевизия мери същите рейтинги и нищо чудно да държи повече на своята телевизия, нежели на чуждата.
Тогава защо?
Милен Цветков дразнеше с нахакания си тон, всезнайковщина и началническа категоричност. Обаче той със сигурност не е посредствен човек. Притежава едно изключително рядко качество – обича истината. Опитваше да я изравя, изчопля и изчегъртва на всяка цена, та понякога се натъкваше на неприязън и дори обикновени псувни от зрители рано сутрин. Имаше хоби да изяснява проблеми. Да не ги оставя да се изнизват леко и мазно от студиото, каквато е масовата практика в българските ефирни и печатни издания. Веднъж успяваше, друг път – не. Но го правеше страстно, с хъс и по тази причина държеше зрителите будни. А нали това е целта.
Тогава защо го отстраниха?
Новият мозаечен формат на сутрешния блок обаче комай не бе твърде успешен. С малки изключения той разчиташе на плоски забавления или вчерашни сайтове, преразказани без въображение от сладкия Мон Дьо. Милен прояви, меко казано, лош вкус с избора и на яростно каканижещия професор Юлиян Вучков. Но лошият вкус, както виждаме, не се наказва, а дори се поощрява и налага с всички сили.
Тогава каква е причината? Не формалната, а същинската.
Като се позамисли човек, Милен Цветков прояви май изключителна недалновидност, което всъщност му изяде главата. Не рейтингът. При това той вече бе гърмян заек, човек с опит в телевизионните работи.
Една заран, както си крещеше на воля, всеядният учен Вучков се увлече и нападна президента Георги Първанов. Съобразителни зрители моментално реагираха в интернет форумите и прогнозираха, че дните на професора в телевизията са преброени. Дори предположиха, че ще има уж "промяна на схемата", та да могат да го шитнат по-елегантно.
Други потребители на интернет бяха още по-далновидни. Според тях самият Милен щял да си изпати заради гнева на културолога. Защото на държавния глава му било малко неловко да се разправя с опонентите си така директно и прозрачно, както направи по време на първия си мандат с журналиста Иво Инджев. Влизали сме били в негативни класации заради разправа със свободомислещи. Неудобно някак си се получавало за демокрацията.
Тази причина за отстраняването на водещия изглежда по-вероятна. Защото поне за журналистическата гилдия не е тайна кои вестници, телевизии и радиа контролира президентът. Кажи-речи, всичките.
Но има и още едно предположение за падането на Милен Цветков от екран, обсъждано в интернет. За да опровергае мнението, че управлението на ГЕРБ тъне в медиен комфорт, премиерът Бойко Борисов спомена съвсем наскоро, че това никак не е вярно. "Като ме почне сутрин Милен, та ме довършва вечер Слави", рече той на шега. Възможно ли е, разсъждават предимно форумците, премиерът да си е разчистил площадката в "Здравей, България" за едно по-сговорчиво и удобно за властта предаване? И са доста склонни да отговорят положително. Или тази работа все пак е свършена от президента, като с един куршум е отстрелял два заека – един за Първанов и един за Бойко като подарък.
Кой знае? Но би било много, много недалновидно от страна на министър-председателя. Защото напоследък той показа чувствителност към мнението на обществото по един или друг въпрос, което рядко се е случвало по тези ширини. И съответно получи одобрение от места, откъдето най-малко трябваше да очаква.
Милен може да е обвиняван във всичко, но не и в използване на своята популярност за лични облаги. За разлика от един свой колега никога не е демонстрирал парвенюшки лукс и поведение на куртизанка на властта. Такъв-онакъв, но Цветков е непреднамерен и естествен, което също е нещо като бяла лястовичка из нашите медии. За Борисов би било много по-добре да има искрен опонент, отколкото подлога, готова да услужи всекиму според интереса си (не става дума за Коритаров, защото той поне е журналист и тъкмо заради това бе уволнен, а не заради изтъкваните причини, все едно дали отговарят на истината или не).
Или пък да не би шефовете на "Нова телевизия" да са се престарали в тълкуването на височайши сигнали? Там лицензи, рекламни схеми, това-онова, ние си знаем, така сме си свикнали открай време.
Посредствеността тук, както е очевидно, винаги оцелява, тя е любимото дете, дундуркано от властта. Просто такава е логиката на нещата. Медиите и властта са в естествена опозиция и всякакви опити генно да се модифицира този организъм водят до тежки обществени увреждания. А това не е добре и за самите власти маши. Но те това го разбират после, когато вече не са властимащи.

Стр. 3

Leave a Reply