Затворници от Плевен издадоха вестник

в. Новинар | 08.03.2016

Пандизчии от затвора в Плевен издадоха вестник. Изданието се нарича "Вестник без име", а до главата на вестника е анонсирано, че е от и за затворниците. Вестникът е създаден от група лишени от свобода след серия от обучителни занимания с тях на експерта по проекта "Свобода зад решетките" Снежанка Николова.
"Първата ни среща с бъдещите журналисти беше през юни. Обучавахме ги как се пише статия и есе и как се взема интервю, правихме анализ на други издания, вестници и медии.
Първоначално бяха 15 човека, трима вече излязоха на свобода и сега пишещите са осем. Решихме, че това ще бъде редакторски екип, който ще разказва на страниците на вестника за своите вълнения, вдъхновения, проблеми и преодолени страхове зад стените на затвора", разказа Снежанка Николова.
Един от новите журналисти разказа, че е имал задача да напише материал за някой празник.
"Избрах 22 септември – Деня на независимостта на България. Реших, че ако просто извадя информация за този ден от библиотеката, материалът ще бъде скучен и никой няма да го прочете. Искаше ми се да напиша за това как празнуват затворниците и как се чувстват по време на празниците, но пък не исках текстът ми да звучи тъжно и плачливо. Затова и го написах така, с малко чувство за хумор и самоирония. Без да искам, съм оформил фейлетон", разказа лишеният от свобода.

Стр. 4

Leave a Reply