Зрителите – заложници на спор за пари

в. Труд, Второ издание | Соня СПАСОВА | 28.12.2012

Когато искаш да си купиш телевизор, отиваш в магазина и ако там няма точно този модел, който си избрал по каталога в интернет, просто влизаш в следващия. Когато обаче си абонат на кабелен или сателитен оператор, често не можеш да лавираш така бързо. Точно преди Коледа абонатите на "Булсатком" станаха заложници на търговския им спор с Би Ти Ви. Телевизията спря сигнала си към сателитния оператор и остави над 1 млн. домакинства без филми като "Денис Белята отново атакува" и "Гарфийлд" и предаването "Предай нататък", които излъчи в събота, 22 декември. От медията обясниха, че операторът има големи задължения.

Пари, пари

"Би Ти Ви иска да прехвърли тежестта на цифровизацията върху нашите клиенти", смята Тинко Тотев, маркетинг мениджър в "Булсатком". Когато през 2013 г. влезе в сила разпространението чрез т.нар. мултиплекси (платформа за пренос на цифров тв сигнал -б.р.), телевизията ще трябва да плаща за това, обясни Тотев.
"За да осигури безплатен достъп до продукцията си на едни абонати, тя иска да получи необходимата й сума от клиентите ни", смята той. Тотев допълни, че в "Булсатком" са се оплакали .десетки до стотици" зрители, на които Би Ти Ви и каналите от нейната група са липсвали.
В същото време форумите в интернет и дори в сайта на самата телевизия буквално завряха от коментари срещу медията. Много хора я бяха прекръстили на "Босфор ти ви" заради турските сериали, които излъчва, а други се радваха, че вместо нея са им пуснали като бонус НВО.
Ситуацията няма нищо общо с цифровизацията, а това, че "Булсатком" не ни дължат пари, е лъжа, коментираха от Би Ти Ви.
Неофициално се заговори, че бързото връщане на сигнала от страна на Би Ти Ви към сателитния оператор (за малко повече от 24 часа) е станало под натиск на рекламодателите, които са платили, за да покажат стоките си на екран точно по празниците, когато се гледа повече телевизия.
Някои от големите рекламодатели, потърсени от "Труд", деликатно отказаха да коментират скандала, за да не развалят отношенията си с Би Ти Ви. Представителите на рекламни агенции също бяха дискретни в изказванията си. "Когато две страни знаят какъв е интересът им, със сигурност ще намерят решение на проблемите", каза Катерина Буюклиева, шефка на медийна агенция Initiative Media Club.
От Би Ти Ви обясниха, че са пуснали сигнала, защото установили, че по празниците никой друг оператор не работи и няма как хората, ако искат, да си сменят доставчика. А не е нужно те да страдат.

Шах и мат

В подобен случай може да се поиска разтрогване на договора с оператора, защото той не се изпълнява, или отстъпка от таксата, обясняват юристи. Това обаче не може да стане точно по празниците. "Затова явно не можеш да направиш нищо", възмущават се медийни специалисти, които също са потърпевши от търговския спор, защото са абонати на "Булсатком".
Другият вариант е да се гледат тв продукциите в интернет. Но пък не всички хора имат достъп до мрежата. В такъв случай те трябва или да се примирят, или просто да си изберат друг канал.
От асоциацията на кабелните оператори виждат изход от ситуацията в това Би Ти Ви да спре да продава програмите си само в пакет. На зрителите им писва да гледат мултиплицирано съдържание по 4-5 канала, казва шефката на асоциацията Магдалена Георгиева. Според нея в момента поведението на най-рейтинговата телевизия е на принципа "разделяй и владей" и затова е пратила предизвестия на няколко кабелни оператора, че няма да поднови контракта си с тях.
Кабелните оператори също предлагат програмите в пакет, без да дават право на абонатите сами да избират кои канали искат да гледат, контрираха от Би Ти Ви.
От Тв 7 също заплашиха, че ще спрат сигнала си след 1 януари 2013 г., ако не се договорят със сателитния оператор.
Въпросът е кога на зрителите ще им омръзне да гледат тази сапунка.

Стр. 21

Leave a Reply