Зрителна измама с инвестициите

в. Банкер | 30.12.2015

На мнозина навярно не им е съвсем ясно каква точно е ползата от досегашната работа на Българската агенция за инвестиции. Чуждестранните капитали някак подозрително ни отбягват въпреки формално ниските данъци, а прословутите сертификати, които се издават на вложителите, пък не служат за нищо друго освен за пиар на съответния министър. Има обаче едно нещо, в което въпросната агенция е добра – усвояването на милиони от европейските фондове. През последните години на нейно разположение бяха цели 15 млн. лв. от проекта "Популяризиране на предимствата за инвестиране в България". И сега настана време да се види колко ефективно са използвани парите.
Първоначалната идея бе да се излъска имиджът ни пред света като инвестиционна дестинация. Но от нея като че ли остана само споменът за скандалния клип, завъртян по CNBC и Bloomberg в Европа и Азия и по CNN в САЩ, в който картата на страната бе изобразена без ключови градове от Югозападния регион като Сандански, Петрич и Мелник. За изработката на рекламните материали бяха дадени над 4 млн. лв. на консорциума "Инвестиционен прогрес" (съставен от агенциите "Публисис" на Николай Неделчев и "Адиа" на 98-годишната Юла Демирева). И днес няма да е никак пресилено, ако кажем, че средствата са похарчени за рекламни кампании, чиято ефективност никой не може да посочи.
Освен клипа с осакатената България и другите видеа от скъпия проект остана и друга следа – шест стратегически, маркетингови и правни анализа. От тях разбрахме нещо, което от години знаем много добре – че над 90% от инвеститорите срещали бариери при започването на бизнес у нас (б.а. – в повечето случаи се посочват сложните, скъпи и бюрократични процедури). При това положение не е учудващо, че едва 7.2% от фирмите имали намерения да вложат пари в нашата държава през следващите две-три години. Иначе според две трети от потенциалните инвеститори страната се ползвала с добър имидж в чужбина и се нареждала на второ място по привлекателност като инвестиционна дестинация след Турция, изпреварвайки Румъния, Сърбия, Словакия и Украйна. За сравнение, през 2011-а тя е заемала четвърто място сред конкурентните в региона.
Тези данни, разбира се, вече не са актуални, тъй като анализите са правени през 2013-а. Нови обаче няма, защото парите свършиха. Така, поради финансовия недоимък, всички стратегии и кампании за насърчаване на чуждестранните вложители ще продължат да се правят според дадените тогава препоръки. Не се предвижда промяна и в определените като най-атрактивни за инвестиции пет сектора: електроника и електротехника, транспортно оборудване и машиностроене, информационни и комуникационни технологии, химическа и хранително-вкусова промишленост.
Част от проекта "Популяризиране на предимствата за инвестиране в България" бе и рекламирането ни в западни издания. Оказа се, че 61% от аудиторията, видяла онлайн банерите в сайтовете на Financial Times, е от Великобритания, САЩ и Хонконг. Според проучване, проведено сред читателите на Bloomberg Business Week пък, между 80 и 89% са видели части от различните реклами, между 49 и 53% са прочели целите реклами, а 14 на сто са запазили нашите рекламни карета.
Имаше и интернет кампания чрез публикуването на 20 банера в рекламни, бизнес и професионални мрежи и сайтове. Те водеха (чрез хиперлинк) до интернет страницата на Българската агенция за инвестиции. Сайтът й се популяризира и в социалните мрежи като "Линкедин" и "Фейсбук". Освен това бе създадена WEBINAR платформа за представяне онлайн на нейната дейност и проекти.
Без никакво съмнение "гвоздеят в програмата" бяха двете международни конференции през последните два месеца в Ню Йорк и Шанхай със съпътстващите ги кръгли маси. Бюджетът за тях бе 600 хил. лв., като освен самите събития с парите се проведоха и четири конкретни кампании за популяризирането им, интервюта и други. Във форума в Шанхай участваха 36 български компании и 100 китайски. Именно там се подписа споразумението между "Калия Българска роза" ООД и китайската "Шиаджейзонг Сентай гарден констракшън енджинеринг Ко" за създаване на съвместно дружество за производство на розово масло и отглеждане на рози.
По думите на изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции – Стамен Янев, резултатът от срещите и контактите в Ню Йорк също бил добър. Американски фирми проявили интерес да инвестират в сектора "Машиностроене" и по-специално в производството на минно оборудване и на катализатори.
По 15-милионния проект на агенцията са отпечатани и над 162 хил. брошури, представящи приоритетните сектори за привличане на инвестиции, които са преведени на 10 езика и разпространени до всички наши търговски представители в чужбина. Проведени са общо 19 международни форума, пет конференции със световна бизнес медия, както и 11 кръгли маси на три континента. Осъществени са също 13 информационни кампании сред българите в чужбина и пет журналистически тура за представяне на страната в чуждестранни медии. "В резултат на изпълнените дейности по проекта се наблюдава траен ръст на инвестиционния интерес към България. Сертифицирали сме 192 инвестиционни проекта на стойност 13 млрд. евро, или приблизително 40% от всички реализирани преки чуждестранни инвестиции у нас. За периода на проекта "Популяризиране на предимствата за инвестиране" в агенцията са постъпили общо 835 инвестиционни запитвания от различни държави, сред които Холандия, Русия, Люксембург, Швейцария, Белгия, САЩ и други", обобщава Янев.
Доколко всичко това е резултат от проведените кампании обаче никой не може да каже. Очевидно е само, че с изчерпването на европейските милиони ще изчезнат и фишеците, които чиновниците ни пускаха, за да оправдаят разходите.
***
Позиции:
"Страната е привлекателна за чуждестранните инвеститори с политическата си стабилност, евтината и квалифицирана работна ръка, както и подобрената инфраструктура. Ключовата дума, за да привличаме инвестиции, е доверие", коментира преди дни изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев. Проблемът пък е липсата на достатъчно квалифицирани кадри.
"Правителството трябва да се фокусира в 3-4 ключови сектора, които да развие така, че да може да привлича инвеститорския интерес", коментира и Светослав Младенов, директор на БАИ от септември 2013-а до януари 2015 година.
Според Борислав Стефанов, който бе директор на агенцията между май 2010-а и септември 2013-а, инвестициите тепърва ще нарастват, тъй като държавата ни е силна в сферата на аутсорсинга и експортно ориентираните дейности.
На свой ред заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева посочва четири сектора, които ще бъдат приоритетни в следващите години. Това са ИТ, машиностроене (мехатроника), туризъм и креативни и рекреативни дейности. "Това, което ни липсваше в годините назад, е планиране. Добрата икономика предполага 90% планиране и 10% обстоятелства", изтъкна тя. По думите й, за да има по-голям инвеститорски интерес, е необходима не само национална, но и регионална политика.
***
Фактите – такива, каквито са
За първите 10 месеца на годината преките чуждестранни инвестиции у нас се увеличават с над 37% в сравнение със същия период на 2014-а. Но не си мислете, че зад впечатляващия резултат стоят нови заводи и работни места. Става дума за счетоводен ръст, дело на "Лукойл България". През юли дългът на дружеството от 900 млн. евро бе трансформиран в акции, което се отрази в статистиката като увеличение на чуждестранните инвестиции в дялов капитал за сметка на дълговите инструменти. Ако тази маневра бъде извадена от сметките, не остава почти нищо за отчитане.
Важно е също и това, че повече от половината от парите са дошли от Холандия (766 млн. евро) – там е регистрирана компанията майка на "Лукойл". На следващото място се нареждат Швейцария (113 млн. евро) и Кипър (100 млн. евро) – все държави, от които няма как да очакваме големи и сериозни вложения.
***
Текст под снимка
Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев (в средата) и предшествениците му Светослав Младенов (вляво) и Борислав Стефанов виждат сериозен ефект от похарчените 15 млн. лв. за реклами.

Стр. 25

Leave a Reply