Звънна, дрънна и офейка

Черна станция I 2009-12-01

Звънна, дрънна и офейкаЗакриха re:tv. Сетих се за една закачака от ученическите лексикони преди години – любовта е кат копейка, звънне, дрънне и офейка. Приблизително така се разви и приключи 18 месечният живот на re:tv. Случи се някак от въздуха, без предпоставки и благоприятна среда, в странен разрез с конюнктурата. Опит да се създаде обществена телевизия на гол тумбак. А тумбакът, както е извстно, си има съвсем различни приоритети. И логичното се случи.
Дали собствениците действително са хранили илюзията, че в рамките на 2 или 3 години проектът re:tv ще пробие рекламния пазар с глава, за да премине на самоиздръжка? Съмнявам се. Прокопиев и Божилов може да са всякакви, но със сигурност не са наивници. Дали са се надявали новото следизборно статукво да подкрепи телевизията? Може би, но не това е най-важното.
Преди всичко, re: tv, с кусурите и пристрастията си, отвоюва от медийните левиатани Гергов-Кръстева едно малко квадратче, където дебатът бе възможен. Едно пространство отворено към гражданския рефлекс и новите медии.
Парадоксално, re:tv стана жертва на един от принципите, които отстояваше – пазарния фундаментализъм. Приложен в българската медийна среда, тук и сега, означава единствено чалга, барековщина и долнопробен риалити сеир. Манипулация на пийпълметрията е напълно ненужна.
За да стане възможен истинският граждански проект в електронните медии са необходими няколко неща. На първо време, да скъсаме със заблудата, че може да бъде изграден на пазарна основа. Да се създаде работеща схема за телевизия финансирана от зрителите си. Държавната субсидия, отпускана по право на БНТ, да се преструктурира в независим фонд за обществено финансиране (идея на Георги Лозанов). По този начин парите ви няма директно да отиват за казионната "Панорама", а в "Булеврад България" или "Професорско каре", да речем.
Сегашната власт, а и всяка власт по дефиниция, няма никакъв интерес от демонополизиране и автономизиране на медийната среда. Инциативата може да тръгне единствно "отдолу" и ще бъде истински тест за гражданското общество в България. Има ли го въобще и достатъчно укрепнало ли е, за да печели битки? Толкова по зле за всички ни, ако не е.

П.П. Горещата новина от днес – RFI също изпука. Заменя го нещо под попечителството и благословията на митрополит Кирил Варненски (Тимаджийски). Каквото и да значи, звучи достатъчно "богоугодно". Амин!

Оригинална публикация

Leave a Reply