Човекът медия

сп. Forbes | 11.11.2010 

Красимир Гергов е предприемачът с най-силно влияние в българските медии

Красимир Гергов от много години е смятан за силния медиен човек, въпреки че името му отсъстваше от управлението на каквито и да е медии. Той беше консултант на собствениците на bTV – News Corp., и на СМЕ, които притежават PRO.BG и RING.BG. А към момента вече е член на надзорния съвет на новосформираната "БТВ медиа груп".
Гергов е роден през 1961 г. На 24 години взима диплома от ВИФ със специалност туризъм, алпинизъм и ориентиране. След това започва работа като щатен служител в УБО (Управление за безопасност и охрана) към Държавна сигурност. След промените успява бързо да създаде контакти със западни медийни групи и започва да представлява програмите им в България. Така Гергов купува правото за излъчване на CNN в страната и на практика създава първата частна национална телевизия (Триада-CNN).
През 1992 г. той основава една от първите рекламни агенции в страната – "Крес". Агенцията и до днес обслужва някои то най-големите фирми на пазара – "Нивеа", "Мерцедес" или DM. Последният голям проект на фирмата беше имиджовата кампания на България, която привлича туристи от Германия. Другата основна медийна агенция, свързвана с Гергов, е "Пиеро 97". Тя е водеща в България по обем на обслужваните рекламни бюджети. Гергов е и председател на Асоциацията на рекламните агенции (АРА).
От години Гергов инвестира в голф комплекси в България. Той е страстен играч и председател на Управителния съвет на Българската голф асоциация. Повечето мащабни инвестиции в този спорт минават през него – комплексът "Света София" до село Равно поле край София и ултрамодерните спа-голф курорти BlackSeaRama и Thracian Cliffs на брега на Черно море. Друга инвестиция на Гергов в туризма е Thracia – бизнес хотелът на ул. "Солунска" в центъра на София. Изкуството е друга от големите страсти на медийния магнат. Преди година той основа първата в България музейна галерия за модерно изкуство. Гергов има три деца. Като цяло обаче предприемачът крие много стриктно личния си живот.

Стр. 121

 

One Response to “Човекът медия”

  1. “Форбс” избра най-влиятелните наши предприемачи | PR&Медиа Новини Says:

    [...] Човекът медия [...]

Leave a Reply