Ексдиректорът на “Нова” Павел Станчев: СМЕ е №1, където е инвестирало

сп. Тема | 2010-03-07

- Г-н Станчев, работили сте в няколко страни от Стария континент и познавате отлично европейския телевизионен пазар. Това ли е тактиката на СМЕ – да инвестира в най-гледаните канали и после да бере плодовете от вложенията си?

- До някаква степен. Досега всъщност стратегията й бе да инвестира рано на съответните пазари. Чешката Nova е една от първите национални частни телевизии в Източния блок. Тя много бързо стана печеливша, възвърна инвестицията си само за месеци. Това окуражи Роналд Лаудер да продължи и в други държави – Румъния, Словения. В Словения СМЕ също отиде рано, стартирайки Pop TV. После взе и Канал А, основан от SBS – друга медийна компания, която в момента е част от Pro7/Sat1.
Трябва обаче да стане ясно още нещо. MTG инвестира не само в ефирни телевизии. Например в Украйна тя притежава суперуспешна сателитна платформа. Също и в Русия, да не говорим за скандинавските страни и Прибалтика. Успешни са и кабелните й телевизии – например TV 1000, History. Докато СМЕ е основно оператор на ефирни телевизии. Паралелно с това тя завъртя успешен бизнес и с кабелни програми и радиа. В Румъния например СМЕ наскоро купи местния аналог на българската киностудия "Бояна".
Има обаче и много случаи, в които втората по рейтинг и пазарен дял телевизия се оказва по-печеливша от първата, тъй като разходите при нея са по-оптимизирани. Такъв пример има във Франция, където М6, част от RTL group, като гледаемост е втора след TF1, но като рентабилност е първа. През 2007-а Нова телевизия в България бе в същото положение спрямо bTV. Така че е възможно да си втори на пазара, но като съотношение на вложения и печалба да си първи. Това също е важно.

- Затова ли в България първите стъпки на СМЕ не бяха толкова значими, колкото в Чехия, Словения, Румъния? Защото се появи по-късно?

- Безспорно. Опитът учи, че времето, в което влизаш на определен пазар, е важно. При гледането на телевизия зрителските навици са нещо много силно. Често на професионален жаргон казваме, че най-големият ни конкурент са навиците. Когато една телевизия е установена и добре позиционирана, е трудно да я отместиш. Доскоро ръководех Kanal D в Румъния, който току-що отпразнува третата си годишнина. Затова и мога да кажа това от опит.

- След края на работата ви в Румъния тръгнаха слухове, че румънските шефове на новата мегагрупа Pro.bg – bTV са ви поканили да се върнете в България, за да работите за нея тук?

- Радвам се, че мога да го кажа първо на "ТЕМА". След края на работата си в Канал D се връщам в гръцката компания "Антена груп". Вече подписах договор като съветник по инвестициите към борда на директорите й. Така че вече се занимавам с изследване на пазарите в страните от региона. А и по-далеч. В обозримо бъдеще ще се занимавам с това. Всичко друго беше в сферата на слуховете.

- Означава ли това, че "Антена" възнамерява отново да инвестира в България, след като продаде Нова телевизия на MTG?

- След тази сделка за известен период от Време "Антена" няма право да инвестира в България. За нови проекти може да се говори едва после. Нямам право да обявявам кога изтича този период. Също така нямам право и да коментирам неща, свързани с медийния пазар в България. Все пак накратко бих могъл да кажа, че "Антена" се интересува от събитията, случващи се в региона. През декември компанията приключи сделката си с Рупърт Мърдок по придобиването на Fox-Сърбия.

- Какво да очакваме от предстоящото съперничество между MTG и СМЕ в българския ефир?

- Заради вече споменатите причини не бих искал да коментирам конкретно. Днес на дистанционното има много телевизии. С пенетрацията на кабелни и сателитни мрежи възможностите стават още повече. Без съмнение потребителите ще имат все повече и повече опции.

Стр. 42, 43

Още по темата:

Триизмерни телевизии, сп. "Тема", 7.03.2010 г.
 

One Response to “Ексдиректорът на “Нова” Павел Станчев: СМЕ е №1, където е инвестирало”

  1. Триизмерни телевизии | PR&Медиа Новини Says:

    [...] Ексдиректорът на “Нова” Павел Станчев: СМЕ е №1, к…, сп. "Тема", 7.03.2010 [...]

Leave a Reply