Иво Цеков, управител на Piero97: Някои пазарни ниши на списания трябва да бъдат разчистени

в. Пари | 24.08.2010

Господин Цеков, през 2009 г. медийният пазар като цяло бележи спад в приходите от реклама. Как бихте оценили пазара на списанията у нас днес?

- Приходите от реклами на списанията и на печатните издания като цяло продължават да падат и през 2010 г. За списанията това се изразява между 18 и 20% спрямо миналата година. Разбира се, най-драстичен беше спадът през 2009 г., когато в нетни стойности той се изразяваше в около 38%. И тази година се отчита най-голямо понижение на приходите от реклама в пресата. През септември обаче се надяваме на стабилизация. Не трябва да забравяме, че когато има спад на пазара, той върви по инерция още няколко месеца, след като потреблението се стабилизира. Затова очакваме подобрението реално да се усети в края на годината.

Каква алтернатива виждате за развитието на пазара на списанията в България?

- Стабилизацията ще дойде, след като някои ниши бъдат разчистени. У нас има прекалено много издания в една и съща ниша. Така че някои от тях просто ще спрат да излизат. Най-пренаситена е нишата на лайфстайл списанията, дамските и модните. Не е възможно да има 7 или 8 издания, посветени на една и съща тематика. Нашият пазар не може да ги поеме, тъй като е малък. Те не само че не печелят, но в момента работят на загуба.

Има ли ниша на пазара на списанията у нас, която според вас не е запълнена или не е достатъчно добре развита?

- Няма незапълнени ниши. Има такива, които не са добре развити, като тези за нови технологии, IT и автомобили. При тях обаче е трудно да се правят добри приходи от реклама. Издателите им губят.

Стр. 14

One Response to “Иво Цеков, управител на Piero97: Някои пазарни ниши на списания трябва да бъдат разчистени”

  1. Изкуството да печаташ списание | PR&Медиа Новини Says:

    [...] по темата: Иво Цеков, управител на Piero97: Някои пазарни ниши на спис…, в. Пари | 24.08.2010 Сподели [...]

Leave a Reply