Изкуството да печаташ списание

в. Пари | Елена ПЕТКОВА | 24.08.2010

Изданията от луксозна хартия очакват стабилизиране на приходите от реклама

Как приходите от реклама са паднали, как телевизиите са все пак по-добре, а печатните медии най-зле – омръзна. Но ако има нещо свежо, то може би трябва да се търси в настроението на издателите на списания, които преминаха през най-драстичния спад на рекламните приходи. Напоследък те като че ли вярват, че пазарът през следващите месеци ще се стабилизира.
Приходите на списанията се покачват на месечна база, но приходите общо за първите шест месеца остават под тези от същия период на 2009 г., казва Николай Караджов, директор "Издания" в издателската група "Санома Блясък" (издават "Блясък", Elle, Cosmopolitan). Неговото мнение се споделя и от други мениджъри на списания у нас. Силвия Чапарова, маркетинг мениджър на Attica Media (Playboy, Joy, Grazia), също смята, че спадът изглежда овладян. По подобен начин се изказват и други медийни директори. Но дали това е реалност или задължителен позитивизъм, естествено ще стане ясно в следващите епизоди до края на годината.

Числата се разминават

Пийпълметричните изследвания традиционно показват по-песимистична картина. Според проучване на агенцията TNS/Tv Plan, цитирано във в. "Капитал", приходите от реклама на списанията у нас за първите 6 месеца на 2010 г. спрямо 2009 са паднали средно с около 30%. Данните на друга авторитетна медия агенция – Piero97, се доближават до тези на TNS/ TV Plan. Според тях намалението е между 18 и 20%. Но според хора от индустрията действителният спад за периода по-скоро е близо до 50%, като най-тежко пострадали са лайфстайл списанията. Разликата в числата погоре се получава от начина на измерване. Официалните данни на TNS/Tv Plan и Piero97 пресмята площта на рекламата в списанието по официалната тарифа, без да се отчитат собствените реклами, бонусите, отстъпките или пък бартерните сделки, които издателите сключват с рекламодателите. "Целта е да има повече реклама по страниците на списанията, но реално парите, които получават от тях, са доста по-малко", казва управителят на Piero97 Иво Цеков.
Оптимизъм без граници
"Темповете на възстановяването са твърде ниски и в краткосрочен до средносрочен план няма изгледи да бъдат достигнати нивата от предкризисната 2008 година", казва Николай Караджов. Мнението му споделя и Иво Цеков. Той обаче прави уговорката, че тенденцията към подобрение ще се усети едва след като някои списания престанат да съществуват. "Има прекалено много издания в една и съща пазарна ниша, като тази на лайфстайл списанията, модните и дамските", смята също Цеков. И допълва, че нашият пазар не би могъл да издържи и в момента някои издатели губят от публикуването на тези списания. Всъщност едва ли има издатели, които не губят пари в момента. Любопитно е обаче, че според медийния анализ на Piero97 "2009 – какво се случи?" през миналата година само едно издание спря да излиза – дамското "Тя".

А някои поставят ново начало

И макар засега издателите да издържат финансово, без да закриват издания, редица проекти просто не започнаха да излизат по първоначалния си план. През миналата година бяха обявени, но не и публикувани: Esquire, GQ, Dove, Shape, Forbes.
Все пак проектът на Forbes не изчезна окончателно. Според издателите от AtticaMedia първият брой трябва да се появи на българския медиен пазар през ноември тази година с тираж 25 хил. броя и със смели рекламни тарифи.
Според някои AtticaMedia правят смела стъпка с Forbes. И наистина при пазар, за който се спори дали е паднал с 40 или с 80%, всякакви усилия може и да изглеждат безсмислени. Но това не задължително е вярно. Вярно е единствено, че при напълно съсипан пазар новите продукти имат шанс да бъдат видени. А който успее да си върне читателския интерес, ще си върне и интереса на рекламодателите.

Спад на приходите от реклама при списанията (за първите 6 месеца от 2010 г.)

18-20%
според проучванията на Piero97
30%
по данни Ha TNS/TvPlan
50-70%
по неофициална информация

Стр. 14

Още по темата: Иво Цеков, управител на Piero97: Някои пазарни ниши на списания трябва да бъдат разчистени, в. Пари | 24.08.2010

Leave a Reply