Жълтите гости

в. Капитал | Весислава АНТОНОВА | 02.07.2011 

Два нови таблоида влизат в директна битка за читатели

Много хора мислят, че през последните години в България се четат по-малко вестници и пресата е в криза. Това твърдение е по-скоро невярно. Читателите наистина намаляват, но до 2002 г.
През следващите години техният брой стабилно се увеличава, а причината за това е появата на масовите жълти вестници. Всъщност, ако има криза, тя е по-скоро за приеманите като "сериозни" медии. Останалите, по-лековати като съдържание играчи на пазара доскоро имаха период на бурен възход и сега се стабилизираха на завоюваните позиции.
Тази тенденция вероятно може да послужи за обяснение на появата на двата нови всекидневника, които излизат на пазара през следващата седмица. Издателите им категорично ги позиционират в категорията "жълти" и се целят в тиражи от над 100 хил. броя. До момента възходът на масовите вестници беше единствено в нишата на седмичните издания. Те останаха практически незасегнати от кризата, която порази останалите печатни медии, защото бизнес моделът им не зависи толкова от реклама. Огромна част от приходите им идва от коричната цена на вестниците и при голям тираж печалбите им са гарантирани.
От следващата седмица булевардната преса ще стъпи и на пазара на всекидневници. В понеделник на сергиите ще присъстват двата нови таблоида: "България днес" и "Всеки ден". Те ще са на пазара от 4 юли, ще струват 40 стотинки и ще се конкурират в един сегмент. С това приликите почти се изчерпват, а издателите им убеждават, че използват различни похвати за лов на читатели.

Кой, какво, защо

Зад "България днес" стоят издателите на "Труд" и "24 часа" – "Медийна група България – холдинг", дружеството, в което съсобственици са бизнесмените Любомир Павлов и Огнян Донев. В проекта за новия вестник участва и издателят на "Ретро" Недялко Недялков. Зад конкурентното издание "Всеки ден" стои издателят на "Уикенд", "Ню медиа груп", който е неофициално свързан с "Нова българска медийна група" (НБМГ) на Ирена Кръстева, майка на депутата от ДПС Делян Пеевски.
Малко след като Любомир Павлов и Огнян Донев купиха "Мединйа група България" от германската вестникарска група ВАЦ, се разбра, че те ще се опитат да попречат на "Нова българска медийна група" да постигне хегемония на пазара на печатни издания. От тази гледна точка стартът на "България днес" може да се разглежда като директна атака срещу издавания от майката на Пеевски в. "Телеграф", който в момента е най-тиражният всекидневник. Това може да обясни и реакцията на "Уикенд"/НБМГ – за да отвърнат на удара, те спешно сглобиха свой проект само няколко дни след като "Медийна група България" обяви, че ще издава жълт всекидневник.
"При нас дойде Недялко Недялков с идеята за всекидневен таблоид, но може да се каже, че идеята за новия вестник "България днес" е взаимна. Още когато придобихме от ВАЦ "Труд" и "24 часа" наследихме и проекта за таблоид. ВАЦ бяха регистрирали търговската марка "България днес". Идеята им е била на пазара да излезе вестник по подобие на USA Today Когато Недялко Недялков дойде при нас, и ние имахме идея за подобно издание", обясни Любомир Павлов. Той аргументира решението да подкрепят Недялков, "защото той е доказал, че е развил успешни пазарни проекти като "Уикенд", "Галерия", "Ретро", каза Павлов. За нуждите на вестника е създадено ново дружество, "в което 67% държим аз и Огнян Донев, а останалата 1/3 е на Недялков", потвърди Павлов. Той обясни, че Недялко Недялков участва в проекта със свои средства.
"Аз винаги съм искал да развия такъв проект, но не ми е стигал кураж, екип и подкрепа. Сега открих подкрепа. Радвам се, че това са издателите на "Труд" и "24 часа", защото на тотално монополизирания медиен пазар те са един остров на професионалната журналистика, където човек може да бъде приютен. И те ми подадоха ръка", коментира пред "Капитал" Недялко Недялков. Той обясни, че с новото издание "ще търсим най-широка аудитория. Искаме това да е един масов, популярен семеен вестник, в който да има за всекиго по нещо.
Издателите на "България днес" се заканват да разбият пазара с новия си продукт. "Има ниша за забавни вестници. Сериозните са "24 часа" и "Труд". "България днес" ще бъде нещо различно, каквото липсва на пазара – евтин, пълноцветен, всекидневен таблоид. Той ще публикува кратка, интересна и вярна информация, ексклузивни снимки, скандални разкрития и сензации, но винаги истината", обясни управителят на "Медийна група България холдинг" Любомир Павлов. Главен редактор ще е Николай Пенчев, който доскоро управляваше седмичника "168 часа". Той е категоричен, че "България днес" идва, за да се превърне във "вестник за четене, с който да се забавляваме заедно с читателите и героите си". Според него новият вестник ще разказва какво става зад кулисите на властта, икономиката, престъпленията, шоуто и спорта, без да спестява нищо.

Конкуренцията

В понеделник на вестникарската сергия до "България днес" ще застане конкурентното таблоидното всекидневно издание "Всеки ден". То е проект на издателя на "Уикенд" – "Ню медиа груп". Въпреки че депутатът от ДПС Делян Пеевски винаги е отричал да е собственик на "Уикенд", през седмицата по "Нова тв" и по-късно на въпрос на "Капитал" създателят на жълтия седмичник Недялко Недялков потвърди, че е преговарял именно с Пеевски, когато му е продал своите 50% от "Уикенд". "Първоначалните ми впечатления са, че той определяше и контролираше редакционната политика на изданието. Сега не зная. Не съм следил", каза Недялков. За Делян Пеевски в медийните среди се знае, без официално да може да се потвърди, че стои и зад сайта www.vsekiden.com.
Мартин Радославов, който е един от съсобствениците в "Ню медиа груп" и член на съвета на директорите в дружеството, обясни, че "Всеки ден" представлява "синергия с едноименния сайт, но двете медии ще са различни и онлайн медията ще запази досегашния си вид. Ще използваме само името и политическия екип на vsekiden.com, от който очакваме да вади новини". Радославов обясни, че таблоидът "Всеки ден" "ще е нещо между британския таблоид The Sun и американския USA Today" и ще се прави основно от екипа на "Уикенд".
Вестникът ще излиза от понеделник до петък, като цената му само в петък ще е 50 стотинки. "От есента ще излиза вече седем дни. "Всеки ден" ще е класически папарашки, но и политически ангажиран, вестник. Ще представлява микс между светско и политическо съдържание, като всичко ще е пречупено през човешки истории", обясни Радославов. Той се похвали, че само до четвъртък вечерта (когато е редакционното приключване на "Капитал") за "Всеки ден" са получили заявка от дистрибуторите за 115 хил. копия.
Като основни конкуренти на изданието Радославов посочи "Телеграф" и "България днес". "Смятам, че от появата на толкова всекидневни таблоидни издания ще пострадат някои от водещите всекидневници, защото те имат консервативно съдържание, което особено през лятото не е ексклузивно за читателите. Появата на таблоидите с ниска цена ще подмени нагласата на читателите да дават повече от 40 стотинки за всекидневник."
С появата на "България днес" и "Всеки ден" се очертава интересна битка на пазара, който бе потънал в ежедневните политически сплетни и изглеждаше претрупан с обичайни полемики.
Това може да се окаже своеобразна втора революция на сергията, след като преди години жълтите седмичници, които бяха считани за маргинални, започнаха да печелят аудитория като източници на алтернативни текстове за забавление. Сега вероятно ще има същата радикална промяна, само че на всекидневно ниво. Според изпълнителния директор на медия агенцията "Пиеро 97" Иво Цеков "големите формати са почти изчерпани и се търси нишата на масовия потребител. Читателите намаляват и вестниците се стремят към нова аудитория". Той смята, че е трудно да се прогнозира какъв ще е успехът на новите таблоиди, преди те да са излезли на пазара.

Стр. 33

2 Responses to “Жълтите гости”

 1. Добрин Says:

  Щом има пазарна ниша, право да съществуват имат всички издания. Но новият ежедневен таблоид “България днес” първи обяви, че такова нещо се случва за пръв път в България. Жалко е, че появата на идентичен вестник (на конкурентна прес група) обърква читателите, но времето ще отсее по-добрият….

 2. Светлана Горгиевае Says:

  Управител съм на неголяма фирма за озеленяване.Периодично в сайта си публикувам авторски статии по въпроси,касаещи интереса на наши клиенти.
  Какво беше учудването и възмущението ми,когато 5дни след публикуването на последната,я видях копи-пейсната в притурката на в-к”УИКЕНД”бр.51.
  По-долу Ви изпращам кореспонденцията ни с главния редактор на вестника,който меко казано се държа абсолютно непрофесионално и просташки…все едно беше натоварил някаква чистачка да отговори на мейла ми.
  Много Ви моля,направете/ако имате възможност/всичко това достояние на повече хора,а за мен поуката е,че трябва да си защитя статиите-поне като крадат,да ги прочетат и преразкажат,а не само да ги копират.
  “Здравейте,
  Пиша ви по повод последния 51 брой на “Уикенд”‘,в чиято ХОБИ-притурка намерих лично моя статия,а именно”Отглеждане на глициния в саксия”.
  Статията е копирана и поставена там,без някой да е искал съгласието и разрешението ми.Отдолу не е посочен автора,т.е. аз,нито е даден линк към страницата,откъдето е взета,нито са посочени координатите на фирмата.Считам основателно,че е погазен закона за авторските права.
  Според него може да се копира статия само с разрешение на автора и. При публикуване на такава статия се задължавате да не променяте текста и словореда на статията. Да поставите информация за източника и автора в края на статията под формата на линк към мястото на тази статия. Нямате право да продавате съдържанието без съгласие на автора.
  Ако публикувате статия с това декларирате, че притежавате авторските права.
  Както и сами сте упоменали в края на броя-”…ПОЗОВАВАНЕТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!”а къде е то в случая,да не говорим,че изобщо репортерите ви не са писали този материал…
  Ето и линк към статията,която сте копи-пейснали/да не кажа откраднали/ без мое съгласие:
  http://floralandbg.com/index.php?option=com_content&view=category&id=36:2011-04-19-11-57-54&Itemid=65&layout=default
  http://floralandbg.com/index.php?option=com_content&view=article&id=55:2011-12-10-17-29-29&catid=36:2011-04-19-11-57-54&Itemid=65
  http://zeleno.bg/bg/articles/673-otglejdane-na-glitsiniyata-v-saksiya.html
  Аз не съм ви дала това право и настоявам за публично опровержение.В противен случай ще си търся правата по надлежен ред.
  инж.С.Георгиева-управител
  ЕТ”Флораленд”,Пловдив

  отговорът:
  Подател: VALENTIN TODOROV
  До: Svetlana Georgieva
  Относно: Re: Права над статия
  Дата: Понеделник, 2011, Декември 19 13:46:55 EET

  Как си представяте “публичното опровержение”? На всичкото отгоре този текст го има на още около 35 места в Интернет. По какъв начин доказвате авторството си? Журналистът, подготвил страницата, е категоричен, че никога не използва за материалите си фирмени страници.

  Следващите редове от моя страна вече си останаха без отговор….
  Очаквах по-овладян професионален тон от съдържащия се в отговора Ви. Ще повярвам на твърдението Ви, че “този текст го има на още около 35 места в Интернет” в случай, че си направите усилие да проверите и посочите поне ПЕТ от тези цитирани 35 места. Статията е публикувана единствено на страницата на моя фирмен сайт floralandbg.com и с мое предварително разрешение в zeleno.bg.
  За Ваша информация авторството си върху въпросната статия ще докажа по следния начин:
  1/ Сравнение между съдържанието, респ. датата на публикацията в моя сайт, /както знаете електронният документ е годно писмено доказателство във всичките му форми/, с тези във Вашия вестник;
  2/ Съгласно договора ми за изграждане и поддръжка на сайта на фирмата ми винаги предавам съответните материали с надлежен приемо-предавателен протокол с точна спецификация на текста;
  С тези данни и на основание чл.172а от НК и ЗАПСП една жалба до прокуратурата винаги звучи убедително.
  Предвид изложеното очаквам в 7-дневен срок да публикувате съответната бележка за авторство и позоваване на източника.
  Пожелавам Ви да изградите авторско поведение и култура, каквито се очакват от грамотни журналисти.
  инж.С.Георгиева

Leave a Reply