TV Тероризъм

www.urbn.me I Владимир ИВАНОВ I 3.01.2013

Родния медиен пазар е известен с това, че често обича сам да си създава буря в чаша вода. Случата от края на миналата година е поредното доказателство. bTV решиха, че няма нищо лошо в това да спрат сигнала си към Булсатком точно по време на празниците. Очаквано няколко часа след това свое действие осъзнаха безумната си грешка и сигнала беше възобновен до 03:00 часа на 01.01.2013 година. Причината за възстановяването на сигнала бе:

Независимо, че нямаме решение по казуса с Булсатком, нито дори изразена добра воля и гаранции от страна на оператора за преустановяване на дискриминационното и некоректното поведение спрямо bTV Media Group, специално за зрителите връщаме сигнала си към Булсактом за празниците!

Само не разбрах защо след като зрителите са важни за телевизията, изобщо е взето решение за спиране на сигнала. Като човек, който се занимава с телевизия от достатъчно дълго време, смея да твърдя, че причината не са зрителите. Напротив, българските телевизии никога не слагат зрителите на първо място. На първо място е финансовия интерес на телевизията.

Нека влезем по-дълбоко в проблема. От една страна bTV заявява, че Булсатком не заплаща договорените суми навреме. Което разбира се е проблем и дава правото на медията да предприеме подобна крайна мярка. От друга страна Булсатком заявява, че това е лъжа. На коя от страните да вярваме не става ясно. Докато не бъдат показани документи и извлечения, този въпрос остава спорен и не е нищо повече от голословно хулене от страна на телевизията.

Ще си позволя да прескоча нялколкото съобщения от телевизията и ще отделя време за последното, като му направя и лек разбор.

Към момента няма благоприятен развой в търговските взаимоотношения между bTV Media Group и Булсатком и договор за настоящата 2013 година не е подписан. Поради това абонатите на кабелния оператор не получават сигнал от седемте канала на медията.

Дотук добре. Страна А и страна Б не са се споразумяли и като резултат каналите вече не се разпространяват в мрежата на Булсатком. Драма няма.

Булсатком не предприема ефективни действия за добросъвестно договаряне с bTV Media Group. Доставчикът продължава да налага безпрецедентна ценова дискриминация на bTV, въпреки че цената на каналите bTV е изцяло съобразена с пазарните условия и себестойността на програмното съдържание.

За каква точно дискриминация става въпрос? На свободен пазар като този в България, всяко търговско дружество може едностранно да определя условията, на които да продава своята стока или услуга, а партньорите им едностранно да решат да приемат или отхвърлят тези условия. В случая bTV се явява продавач, а Булсатком купувач на стоката, наречена “програма bTV”. Продавача оценява своята стока и я предлага на купувача за стойност Х. Купувача от своя страна може да реши да я купи, да я откаже или да направи контрапредложение. В момента действащата пазарна икономика в България, позволява на търговците да провеждат изключително свободна и гъвкава политика. И тук стигаме до:

Като злоупотребява с пазарната си мощ и над 35% пазарен дял, Булсатком изнудва медията с непазарни цени, а в същото време предлага по-добри условия на други български канали с многократно по-нисък аудиторен дял.
Общата пакетна цена на седемте канала на bTV Media Group реално не е променена спрямо миналата година и е значително по-ниска от цената, която Булсатком плаща за единичен български канал с многократно по-слаба гледаемост в сравнение с всеки от каналите на bTV.

Булсатком, както и всеки друг оператор има правото сам да решава каква част от бюджета си да отделя за закупуването на дадени права. И това е политика на компанията, която никой не може и няма право да коментира. Така както никой няма право да коментира ценообразуването на bTV. Проблемът тук е, че двата гиганта категорично отказват да отстъпят от позициите си и да стигнат до споразумение. Булсатком отказват да приемат офертата на bTV, защото това ще доведе до увеличаване таксите към крайните клиенти, а bTV не е склонна да получава по-малко пари.

Булсатком отказва конструктивни преговори и диалог с медията и продължава да не заплаща дължимите значителни суми на bTV Media Group. Същевременно са ощетени и абонатите на оператора, предплатили пакетите, съдържащи каналите на bTV, тъй като Булсатком не им осигурява достъп до тях.

Малко е спорно колко ощетени са абонатите, защото за времето, в което нямаше излъчване на bTV, Булсатком предложиха на абонатите си безплатен достъп до платения филмов канал НВО. Телевизия, която е значително по-скъпа от bTV.

Също толкова негативен е ефектът върху зрителите и от некоректното отчитане на реалния брой абонати от страна на Булсатком към bTV. Операторът събира в най-кратки срокове такси от всички свои абонати, и не само че не плаща на медията в договорените срокове, но и декларира по-малък от реалния брой зрители. Така ощетява възможностите на телевизията за инвестиции в ново и качествено съдържание, а оттам – и самите зрители, които плащат именно за съдържанието, а не за преносната мрежа. Независимо проучване на Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори – АБРО потвърждава системната некоректна практика на кабелния оператор, а калкулация на медията сочи, че загубите за последната година се равняват като стойност на продукционния бюджет на най-малко два нови български сериала.

Въпреки таксите, които телевизията събира и рекламните й постъпления, новото съдържание видимо не е толкова качествено. Една от последните продукции – “Къде е Маги” се оказа тотален провал, а никоя друга не успя да постиге успеха на “Стъклен дом” или “Столичани в повече”. Но защо телевизията разчита на тези приходи за нова продукция? Нима не е по-важно да има зрители, а от там и високи рекламни тарифи?

С това Булсатком ограничават развитието както на българската култура, така и на творческия потенциал на нацията в областта на филмо- производството.

И тук както се казва “shit just got real”. Това изречение е толкова абсурдно и не на място, че е трудно дори да се опише. Факт е, че bTV е най-гледаната българска телевизия, но подобно самочувствие е просто смешно. bTV е много далеч от развитието на българската култура. bTV няма нито едно предаване за кино, театър, музика, литература или каквото и да било изкуство. Програмата на телевизията е семпла и евтина. Ето бърз разбор:

Това е програмата на bTV за 07.01.2013 година. В денонощието има 24 часа, от които:
12 часа (приблизително) – новини, публицистика и развлекателни предавания
12 часа (приблизително) – турски и американски сериали

От тези 24 часа:
6 часа (приблизително) – повторения
А в останалите 18 часа общо 4 часа и половина са за реклама и автореклама.

Излиза, че в едно денонощие bTV има около 13 часа програма, от която 6 часа са чужди сериали и 7 – оригинална програма. От тези 7 часа оригинална програма 2 часа са новини, 2 часа и малко – сутрешен блок. И остават още 3 часа за “Преди обед”, Кухнята на Звездев” и “Шоуто на Слави”…

Но да спра дотук с разбора. Истината е една – драма няма. Има редица примери за оператори, които не излъчват водещи телевизии. Средно bTV генерира около 1 милион зрители в праймтайма, което е около 16% от населението на България. Така погледнато не е впечатляващо, нали? Булсатком може да не продължи излъчването на bTV и рискува да загуби част от зрителите си. Но големият губещ от това е bTV. Със спирането на канала със сигурност ще има и спад в рейтинга, от там намаляване на рекламни тарифи, отлив на рекламодатели и не на последно място – намаляване на пазарната стойност на канала. Където всъщност е и разковничето. bTV е на прага на продажба и компанията се опитва с всички сили да увеличи себестойността си. А подобни пискливи прес съобщения все едно писани от дете или жена с остър ПМС са смешни. Мина времето, в което някой се връзваше на поведението на PR отдела на медията.

Честита нова година на всички. Цифровизацията идва след 9 месеца, а до тогава извадете стайната антена и не позволявайте да ви въвличат в този телевизионен тероризъм между оператори и телевизии. Не го заслужавате. Ползвайте интернет.

Оригинална публикация 

One Response to “TV Тероризъм”

  1. зейд Says:

    Чудесен анализ, позволете да добавя лек коментар…. Дали, въпросната, превърнала се вече в повсемедийна актуална “новина”, не е преразпределяне на абонати и съответно по-високи приходи за телевизиите? Все пак и TV7 също участваха в “скандала”. Вероятно тя не е обект на анализ заради още по-неясната си програмна схема.
    На пазара на телевизионните разпространители все пак действат и други оператори. Един пример е напористият Vivacom. Достатъчно активни потребители има и Mtel с подгрупите си от Megalan i Spectrumnet (както и много iptv,pon и други оператори). Тоест, конкурентност в този сектор очевидно съществува. И въпреки, че потребителите са малко – конкурентите за тях са много. Което в българската реалност винаги задава въпроси! А именно – кой ще привлече повече абонати в подобна ситуация? В btv и магаре да сложиш – ще се гледа (примери много)! Но навикът създаден от тази телевизия все още я продава. Тоест, преустановяването на сигнала към един оператор – е възможност просто да го замениш. Звучи като картелна политика, но е съвсем нормално бизнес решение. Появява се нов оператор, с инвестиционен план, който позволява загуби поне през първата една година, но и възможност за набиране на нови абонати. Самият факт, че тези препирни излизат наяве е знак, че цифровизацията предстои….но кога?

Leave a Reply