Сега работим повече, но за по-малко пари

в. Пари | Красен КРАЛЕВ | 2009-12-22 

Рекламният сектор очаква трудна година

Красен КралевГодината беше трудна, но мисията беше възможна. Рекламният пазар в България се сви, но агенциите се приспособиха към новите условия – повече работа за по-малки бюджети. Това показва проучване на в. Пари сред мениджърите на рекламни и PR агенции. Очакванията за следващата година са раз-нопо сочни. Всичко зависи от това кога ще започне съживяването на икономиката, за да може да се възстановят маркетинговите бюджети на компаниите.

Спадът

Отминаващата 2009 г. е най-тежката от 1997 г. досега, не само за рекламния пазар у нас, казва Красен Кралев, президент и собственик на MAG Communications. Най-големият проблем беше невъзможността от страна на рекламодателите да предвидят размера на кризата и поради несигурност започнаха да работят на тримесечна база, а не на годишна, целейки по-голяма гъвкавост. Реалният спад, който се измерва към момента, е около 20-30% в различите сфери на рекламния бранш спрямо бюджетите за миналата година, коментира още Кралев. Най-голямото затруднение се поражда от междуфирмената задлъжняло ст, която е огромна в страната и това е о сновният подводен камък и риск за българската икономика и рекламния бизнес у нас.

Прогнозата

Следващата година ще бъде още по-тежка, защото към момента няма признаци за съживяване на икономиката, коментира Кралев. Финансовата криза в Западна Европа и Америка все още не е отминала и тези, които успеят да се адаптират към новите условия, ще минат успешно през този период. Моята прогноза е, че средните по големина фирми от рекламния бранш ще изчезнат, ще започнат съкращения и затваряне на компании.

Проблемите

Основните трудности пред рекламния бизнес са невъзможността за ясно планиране на годишна база и сегашните финансови условия. Планирането на парче не ни позволява да бъдем максимално ефективни при изготвяне на плана и разчетите. Междуфирмената задлъжняло ст също предизвиква сериозни неудобства – медиите и подизпълнителите искат авансови плащания, клиентите искат отложено плащане минимум от 60 дни и това създава най-голямото напрежение и затруднение. Клиентите ще искат от агенциите двойно повече работа при запазване на досегашните бюджети и възможно най-гъвкави форми на плащане. Част от нашата стратегия и цел е да не намаляваме приходите си, но за да я изпълним, работим два пъти повече и това е единственият начин да запазим обема на приходите си. Новите завишени изисквания към рекламните и медийните агенции няма да ни се отразят драматично. Винаги сме отговаряли на тези критерии. Рекламният пазар ще се възстанови на нивата от 2008 г. една година след възстановяването на фондовата борса и на икономиката в България. И следващата година най-активни ще останат компаниите в сферата на телекомуникациите, алкохола, бързооборотните стоки, прогнозира Кралев. Очаквам автомобилния сектор да се свие още повече, ще има затруднения и във финансовия и банковия сектор.

Стр. 18

Още по темата:

В PR бизнеса настъпиха промени, Мария ГЕРГОВА, управляващ директор на United Partners

Догодина маркетинг бюджетите ще растат, Светлана САВОВА, управляващ директор на V+O communications

Няма криза, има просто нови условия, Любомир АЛАМАНОВ, управляващ директор на APRA Porter Novelli

Надявам се 2010 г. да е по-смела, Калина ПЕТРОВА, съуправляващ мениджър на ПублисисДиалог

Конкуренцията ще е жестока, Илияна АЛЕКСАНДРОВА, управител на AMI Communications

Leave a Reply